Iskapanja uz crkvu i molitva za pokojne


Mnogi vjernici koji posjećuju crkvu sv. Frane, ali i brojni prolaznici, ovih su dana zatečeni novim stanjem oko ove važne šibenske crkve. Naime, u sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, koju izvodi šibenski vodovod, jedan krak tog sustava prolazi upravo sa sjeverne strane crkve sv. Frane, od Trga Nikole Tommasea, pa uz crkvu, sve do parka. Za to je angažirana tehnika kakvu Šibenčani mjesecima već vide na ulicama svoga grada zbog projekta Aglomeracije.

Ovdje se, međutim, radovi odvijaju nešto sporije. Razlog tome je staro i odavno napušteno groblje koje se prostiralo uz crkvu sv. Frane te sada svoj dio najprije trebaju odraditi arheolozi. Otkriveno groblje, odnosno samo one grobnice koje su na trasi radova, iskapaju se sloj po sloj, kosti pokopanih Šibenčana se vade te će nakon analize biti primjereno položene u zajedničku kosturnicu.

Ako priču oko ovoga groblja malo rekonstruiramo prema knjizi Nikole Roščića „Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku“, to je otprilike izgledalo ovako.

Dolaskom na novi lokalitet unutar gradskih zidina u Šibeniku franjevci su zatekli dvije kapelice, onu Sv. Martina i Sv. Mihovila. Kapelica sv. Martina je danas dio samostana sv. Frane koji povezuje crkvu sv. Frane i samostan. Najbolje je vidljiva upravo u samostanskom dvorištu. Kapelica sv. Mihovila je i dan danas na svome mjestu na trgu Nikole Tommasea. Oko kapelice Sv. Martina fratri su organizirali svoje novo boravište od 1320. godine. Teško je reći da li je na tom predjelu grada postojalo groblje, ali je sigurno da su s dolaskom fratara u taj predio započeli i ukopi unutar kapelica i oko njih. To svjedoče nadgrobne ploče od kojih se desetak još i danas nalazi u zidovima crkve, a potječu iz XIV. stoljeća. Tijekom vremena crkva i crkvina Sv. Frane u Šibeniku postat će glavno mjesto ukapanja mrtvih. To će trajati do 1826. godine. A istom 1880. kad je postavljan novi crkveni mramorni pod odstranjene su sve nadgrobne ploče iz crkve i iz samostanskog dvorišta uokolo crkve.

Pristup samostanu i crkvi se i dalje odvija nesmetano posebnim koridorima i mostovima. Za duše pokopanih na ovome groblju 22. siječnja su franjevci skupa s vjernicima nakon svete mise moliti odrješenje.

Vjerojatno nikada nećemo saznati koji su sve rodovi i prezimena Šibenčana ovdje pokopani. Možda tu ima i roda Tavelića.

Pokoj im vječni!

OBJAVLJENO: 23.1.2021.

Aktualno

Proslava sv. Josipa 2021.

Za proslavu svetkovine zaštitnika Hrvatske sv. Josipa u šibenskoj crkvi sv. Frane – Hrvatskom nacionalnom svetištu prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića vjernici će se pripremati trodnevnicom koja započinje u utorak […]

Započele korizmene duhovne obnove petkom

Molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započeo je niz duhovnih obnova petkom. Tema prvog petka je post, a odabrana je prema liturgijskim čitanjima od dana. […]

Korizma 2021.

Duhovna četrdesetodnevna priprava pred blagdan Uskrsa KORIZMA U SVETIŠTU REDOVITI PROGRAM Molitva večernje s fratrima i molitva krunice svaku večer prije svete mise Ispovijed prije i tijekom svake svete mise […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik