Novi gvardijan i rektor predstavljen vjernicima


O petnaestoj nedjelji kroz godinu, 10. srpnja 2022. godine, na svim svetim misama u crkvi sv. Frane predstavljen je novi gvardijan samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića – fra Josip Ivanović. Predstavio ga je najstariji član samostana fra Augustin Kordić zaželivši mu obilje Božjega blagoslova i ustrajnost i odvažnost u nasljedovanju, ali i promicanju pobožnosti i svetosti svetih zaštitnika sv. Frane, Antuna i Nikole Tavelića.

Na svečanoj večernjoj svetoj misi fra Josip je u svojoj homiliji podsjetio na važnost Isusova poziva Idi pa i ti čini tako pronalazeći poveznicu s prvim pozivom upućenim apostolima: “Ići i činiti ne ostaju bez primjera, da bismo trebali poći putevima kojima nitko nije prošao. Ići i činiti imaju svoj primjer u učitelju Isusu, u istinskom i jedinom Zakonu koji je uvijek aktualan, koji nikada ne ulazi u zastaru, nije ga potrebno obnavljati niti revidirati… već ga je potrebno živjeti.”

Osvrćući se na evanđelje i povjerenu službu fra Josip je istaknuo svetačke primjere sv. Frane, Antuna i Nikole koji “u svojemu životu nisu ostali gluhi niti slijepi na potrebe bližnjih, nego su im radosno pohrlili u susret. Neka nam oni budu ohrabrenje i poticaj kako ići i činiti usprkos svim protivnim vjetrovima i olujnom moru; kako pristupiti milosrdno i blago, kako ljubiti bez iznimke i iskazati milosrđe.

To je je ponajprije moj poziv na koji odgovaram pristupajući ovoj novoj povjerenoj mi službi čuvara stoljetne franjevačke tradicije koja je Krista željela uprisutniti usprkos svim naletima dušmana; pristupam sa strahom i trepetom hoću li moći i znati u današnjim izazovnim vremenima pravo odgovoriti na Božji zov, hoću li znati prepoznati glas nevoljnoga i pohititi u pomoć, hoću li uvijek imati na usnama lijepu riječ i na licu blag osmijeh; hoću li znati ići i činiti – poput Učitelja. To su strepnje mojega srca.

S jedne strane osjećam strah pred odgovornošću za blago koje se povjerava, a s druge strane i sigurnost prožetu radošću i utjehom da Gospodin zna raditi i djelovati i s nedostatnim sredstvima (Benedikt XVI). Sve to povjeravam vašim molitvama u kojima želim pronaći siguran oslonac. Vi ste moji i naši bližnji. Mi molimo za vas, a vi molite za nas… da našu redovničku zajednicu – fra Augustina, fra Željka i mene – nastavi pratiti Duh Sveti i nadahnjivati dobra djela koja ćemo zajedničkim snagama pokušati ostvarivati – temeljeći se na prošlosti, živeći sadašnjost i gradeći budućnost. To su pokušavala ostvariti i živjeti tolika sveta braća koja su živjela i predvodila, prednjačila u ljubavi u ovome samostanu, stoga sam zahvalan dosadašnjem gvardijanu i rektoru, dragoga nam spomena, fra Ivanu koji je svojim radom i žrtvom utkao sebe u osmostoljetnu povjesnicu naše franjevačke prisutnosti.”

“Sve to sadašnje i buduće – na sve veću slavu Božju, a na čast sv. Frane i Nikole. Sve to na korist nama, našoj Crkvi i Domovini, i cijelome svijetu” – zaključio je fra Josip.

OBJAVLJENO: 11.7.2022.

Aktualno

Najava: Hodočašće u Vrpolje

Već je tradicionalno hodočašće iz crkve sv. Frane Majci Božjoj u Vrpolje. Ove godine ono se održava na uočnicu blagdana sv. Maksimilijana Kolbea, utemeljitelja Vojske i Grada Bezgrešne, čovjeka koji […]

Svečana proslava Gospe od Anđela

Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula svečano je proslavljen u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Otvorenje i večernju svetu misu predslavio je rektor […]

Otvoren Porcijunkulski oprost

Točno u podne 1. kolovoza, o zvonu crkvenih zvona drevne crkve sv. Frane, uz sudjelovanje redovnika samostana sv. Frane, sestara franjevki od Bezgrešne, članova OFS-a i Vojske Bezgrešne svečano je […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti