Porcijunkula 2022.


Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula svečano će biti proslavljena u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta slavlje ovoga blagdana traje dva dana.

U ponedjeljak 1. kolovoza, na uočnicu blagdana, u 12 sati bit će otvorenje Porcijunkulskoga oprosta. Molitvom Srednjega časa započinje poslijepodnevno euharistijsko klanjanje. Glavna proslava blagdana je u utorak 2. kolovoza u 20.00 sati kada svečanu svetu misu predslavi fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Hrvatskoga nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića.

Tijekom vremena predviđenog za primanje potpunog oprosta redovnici samostana sv. Frane bit će na raspolaganju vjernicima za sakremanat svete ispovijedi od 07.45 do 10.00 sati te od 16.00 do 20.00 sati.

Da bi se zadobio taj oprost potrebno je pohoditi crkvu i u njoj izmoliti “Oče naš” i “Vjerovanje”, pristupiti sakramentu pokore, pričestiti se te moliti na nakanu Svetog Oca. Oprost se može zadobiti samo jedanput. Pohod crkvi može se obaviti od podneva prethodnog dana do ponoći blagdana.

Raspored uz blagdan Porcijunkule

Ponedjeljak, 1. kolovoza – Otvorenje Porcijunkulskoga oprosta

  • 12.00 – Srednji čas, poslijepodnevno euharistijsko klanjanje
  • 18.00 – Večernja, blagoslov s Presvetim, pobožnost BDM
  • 19.00 – Sveta misa

Utorak, 2. kolovoza – blagdan Gospe od Anđela

  • 07.00 – Jutarnja
  • 08.00 – Sveta misa
  • 19.15 – Večernja, pobožnost BDM
  • 20.00 – Sveta misa, procesija sa svijećama

Tradicija štovanja Blažene Djevice Marije u crkvi sv. Frane u Šibeniku stara je koliko i franjevačka nazočnost u ovome gradu. U oltaru Bezgrješnog začeća u crkvi sv. Frane koji je izgrađen u drvetu od mletačkog altarista Issepa Ridolfija 1634. godine ugrađena je i umetnuta mnogo starija slika ili ikona Bl. Dj. Marije okružene anđelima, u srebrenom okviru, vjerojatno iz 15. stoljeća. Upravo ovu sliku vjernici štuju kao Gospu od anđela.

OBJAVLJENO: 27.7.2022.

Aktualno

NAJAVA: Devetnica i blagdan sv. Frane

Dana 25. rujna započinjemo devetnicu pred blagdan zaštitnika naše crkve sv. Franje Asiškoga. Svaku večer u 18 sati molimo Večernju, a zatim molimo Franjevačku krunicu; u 19 sati je sveta […]

Počela Velika devetnica sv. Nikoli Taveliću

Slavljem prvog petka Velike devetnice sv. Nikoli Taveliću, 16. rujna 2022. započela je priprava za proslavu blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca u njegovom Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Misu u […]

Informativni bilten (1)

Kao franjevačka zajednica prisutna na ovim šibenskim prostorima već 800 godina želimo biti istinski svjedoci Franjine karizme življene i u današnjem vremenu. Pokušavajući nasljedovati primjere naših svetaca želimo nastaviti rasplamsavati […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti