Porcijunkula 2022.


Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula svečano će biti proslavljena u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta slavlje ovoga blagdana traje dva dana.

U ponedjeljak 1. kolovoza, na uočnicu blagdana, u 12 sati bit će otvorenje Porcijunkulskoga oprosta. Molitvom Srednjega časa započinje poslijepodnevno euharistijsko klanjanje. Glavna proslava blagdana je u utorak 2. kolovoza u 20.00 sati kada svečanu svetu misu predslavi fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Hrvatskoga nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića.

Tijekom vremena predviđenog za primanje potpunog oprosta redovnici samostana sv. Frane bit će na raspolaganju vjernicima za sakremanat svete ispovijedi od 07.45 do 10.00 sati te od 16.00 do 20.00 sati.

Da bi se zadobio taj oprost potrebno je pohoditi crkvu i u njoj izmoliti “Oče naš” i “Vjerovanje”, pristupiti sakramentu pokore, pričestiti se te moliti na nakanu Svetog Oca. Oprost se može zadobiti samo jedanput. Pohod crkvi može se obaviti od podneva prethodnog dana do ponoći blagdana.

Raspored uz blagdan Porcijunkule

Ponedjeljak, 1. kolovoza – Otvorenje Porcijunkulskoga oprosta

  • 12.00 – Srednji čas, poslijepodnevno euharistijsko klanjanje
  • 18.00 – Večernja, blagoslov s Presvetim, pobožnost BDM
  • 19.00 – Sveta misa

Utorak, 2. kolovoza – blagdan Gospe od Anđela

  • 07.00 – Jutarnja
  • 08.00 – Sveta misa
  • 19.15 – Večernja, pobožnost BDM
  • 20.00 – Sveta misa, procesija sa svijećama

Tradicija štovanja Blažene Djevice Marije u crkvi sv. Frane u Šibeniku stara je koliko i franjevačka nazočnost u ovome gradu. U oltaru Bezgrješnog začeća u crkvi sv. Frane koji je izgrađen u drvetu od mletačkog altarista Issepa Ridolfija 1634. godine ugrađena je i umetnuta mnogo starija slika ili ikona Bl. Dj. Marije okružene anđelima, u srebrenom okviru, vjerojatno iz 15. stoljeća. Upravo ovu sliku vjernici štuju kao Gospu od anđela.

OBJAVLJENO: 27.7.2022.

Aktualno

Raspored liturgijskih slavlja u božićnom vremenu

U nastavku donosimo raspored ispovijedanja i euharistijskih slavlja u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Raspored ispovijedanja 20. – 23. prosinca Raspored liturgijskih slavlja u božićnom vremenu 24. prosinca – Badnjak […]

Početak velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane

Svečanom misom na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga 2022. počela je proslava triju obljetnica samostana i crkva sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku. Čuvari šibenskog samostana […]

Logo obljetnica samostana i crkve

Tumačenje loga velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku Svojevrsni logo velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku svoje nadahnuće pronalazi u zatvorenoj rozeti koja se […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti