Proslavljena Svijećnica


Četrdeseti dan nakon Božića slavi se Svijećnica ili Prikazanje Gospodinovo u hramu, odnosno Marino. Više je naziva za ovaj blagdan, a svaki od njih tumači i naglaske slavlja.

Četrdeset dana nakon rođenja svi su židovski roditelji prvorođenoga dječaka prikazivali u Hramu i posvećivali Bogu te prikazivali darove – prema propisima Zakona.

Tako su trebali izraziti i posvjedočiti svoju zahvalnost za darovano dijete, čime se jasno priznavalo da je cijeli narod Božje vlasništvo, te da samo po Njemu dolazi svaki dar. To je prastari židovski običaj kojega su se držali i Isusovi roditelji. Spominjući se toga, danas slavimo blagdan Gospodinova prikazanja.

U središtu ovoga blagdana je prizor u kojemu je starac Šimun. On osjeća da mu se bliži kraj, jednako kao i proročici Ani.

Starac uzima Dijete Isusa u naručje i hvali Boga za veličanstveni završetak svoga života: „Sad otpuštaš slugu svoga, Gospodaru, po riječi svojoj u miru. Ta vidješe oči moje spasenje tvoje.“ Staračke oči slabije vide, ali je ovo unutarnji pogled kojemu je svjetlo vjera.

Drugim riječima, dočekao je rođenje Spasitelja. Ovaj je svijet zbrinut, pa mudri starac mirno može poći natrag kući, u dom svoga Nebeskog Oca.

Ovaj susret slavimo u procesiji, sa zapaljenim svijećama, u znakovima uvijek novoga sjaja Božjeg veličanstva. Zato se današnji blagdan zove Svijećnica.

Zapaljena svijeća simbol je prisutnoga Krista, simbol naše budnosti i odanosti Sinu Božjemu. Svijeća je upaljena pri našemu krštenju, prati nas u sakramentima i blagdanima, povezuje nas sa svijetom na „drugoj obali“, spaja s našima milim pokojnima, ispraća na smrtnoj postelji.

Od svijeća koje se blagoslivljaju na Svijećnicu, koje vjernici nose na blagoslov i u procesiji, očekuje se zaštita i pomoć u mnogim nevoljama i potrebama, npr.: za vrijeme oluja, za vrijeme epidemija i na času smrti. Dok u nekim drugim liturgijskim zgodama: Vazmeno bdjenje i sl., paljenje svijeća ima liturgijsku funkciju, ovdje ono ima i izvanliturgijsko značenje.

Zato, još od davnine, naši su stari pomno pazili, s velikom pažnjom sami izrađivali i s dubokom pobožnošću i vjerom na današnji dan donosili svijeće na blagoslov.

Vjernici okupljeni u crkvi sv. Frane u Šibeniku današnji su blagdan slavili paljenjem svijeća i blagoslovom. Svetu misu predslavio je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana.

Na kraju svete mise fra Ivan je pozvao vjernike da mole za sve nastradale u nedavnom masakru koji se dogodio u Šibeniku i Vodicama, pri čemu je život izgubilo pet osoba.

I mi smo bili prikazani u Hramu da bismo bili posvećeni Bogu – zaključio je fra Ivan u svojoj propovijedi i dodao kako smo pomazani, umiveni u vodi oproštenja, odjeveni u simboliku bijele haljine i kršteni. Time smo postali baštinici vječnoga života. Dijete Isus, u kojemu je skrivena sva Božja slava i veličina, neka bude naš učitelj i pratitelj na životnom putu. Neka naš životni hod bude procesija sa svijećama, Njemu na slavu. Uvijek spremni, čuvajmo plamen našeg pristanka da budemo dio Njegovog ophoda. Nemojmo ga iznevjeriti, nego budimo ponosni na svjetlo koje smo primili u Njegovom Sinu koji je svjetlo u našoj tami.

OBJAVLJENO: 2.2.2021.

Aktualno

Proslava sv. Josipa 2021.

Za proslavu svetkovine zaštitnika Hrvatske sv. Josipa u šibenskoj crkvi sv. Frane – Hrvatskom nacionalnom svetištu prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića vjernici će se pripremati trodnevnicom koja započinje u utorak […]

Započele korizmene duhovne obnove petkom

Molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započeo je niz duhovnih obnova petkom. Tema prvog petka je post, a odabrana je prema liturgijskim čitanjima od dana. […]

Korizma 2021.

Duhovna četrdesetodnevna priprava pred blagdan Uskrsa KORIZMA U SVETIŠTU REDOVITI PROGRAM Molitva večernje s fratrima i molitva krunice svaku večer prije svete mise Ispovijed prije i tijekom svake svete mise […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik