Spomen ploča sv. Nikole Tavelića na Udbini


Spomen ploča na Udbini

Spomen ploču s imenom sv. Nikole Tavelića u Svetište hrvatskih mučenika na Udbini položio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

U spomen parku uokolo crkve na Udbini u izradi je veliki memorijalni zid na kojem se postavljaju spomen kameni s brojnih stratišta gdje su kroz povijest stradavali Hrvati. Taj niz čini i naš Šibenčanin sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, franjevac, misionar, mučenik u Jeruzalemu 14. studenoga 1391.

Delegacija iz Šibenika hodočastila je na Udbinu u subotu 18. lipnja 2022. i tom prigodom dopremila spomen ploču s imenom našega sveca i datumom njegove mučeničke smrti. Ova spomen ploča izrađena je iz bijeloga kamena iz okolice Trogira, a u nju je ugrađen manji komadić kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Projekt je realiziran uz potporu vjernika i štovatelja sv. Nikole Tavelića i Klesarstva Nestić d.o.o. iz Zagreba koji su darovali i oblikovali kamenu ploču te gospođe Ankice Đaković koja je iz Jeruzalema dopremila i darovala komad kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića.

Svečanim ophodom i ulaznom procesijom spomen ploču su u crkvu unijeli vjernici, a svetu misu je predslavio rektor šibenskoga svetišta fra Ivan Bradarić. Goste je pozdravio domaći župnik i rektor prečasni Josip Šimatović. On je spomenuo kako je u nizu nekoliko stotina kamenih ploča s oznakama stratišta i mjesta stradanja Hrvata minulih stoljeća, ovo prva s imenom jednog blaženika odnosno sveca. Osim toga, spomenuo je prečasni Šimatović, ovo je predivna veza Udbine i Jeruzalema što je posebno istaknuto kamenom s mjesta stradanja sv. Nikole Tavelića.

Fra Ivan Bradarić je potaknut dnevnim čitanjima u homiliji govorio kako je i sv. Nikolu Tavelića vodila neprestana želja i čežnja da ljudima navijesti kako je u životu najvažnije tražiti Kraljevstvo Božje, a sve drugo će nam biti nadodano. To je Nikolu odvelo iz njegova rodnog Šibenika u Bosnu gdje se sav razdao u dugogodišnjem misionarskom radu, da bi kao pečat njegova života bila žrtva ljubavi do kraja. Rektor Bradarić je također izrazio želju da se u ovom velebnom svetištu, osim ove kamene ploče s imenom našega prvog hrvatskog kanoniziranoga sveca, jednoga dana postavi i puno ugledniji uradak u vidu jednoga kamenog ili brončanoga svečevog kipa.

OBJAVLJENO: 19.6.2022.

Aktualno

Logo obljetnica samostana i crkve

Tumačenje loga velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku Svojevrsni logo velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku svoje nadahnuće pronalazi u zatvorenoj rozeti koja se […]

Dekret o oprostima u crkvi sv. Frane

Ur. Br. 1136/22/1 D E K R E T             Apostolska Penitencijerija, radi povećanja vjere u vjernika i spasenja duša, snagom ovlasti koje joj je na osobito poseban način udijelio […]

NAJAVA: Početak velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina obilježava se 800 godina franjevačke prisutnosti, 700 godina sadašnjega samostana unutar gradskih zidina te 600 […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti