Slika sv. Frane iz 1880. godine


Slika iz 1880. godine

Akvarel “Šibenik” dimenzije 500×700 mm bečkog slikara Richarda Juliusa Weixlgärtnera (Beč, 9. travnja 1849. – 6. kolovoza 1912.) predstavljen je u ponedjeljak 20. lipnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku. Ovu sliku Knjižnica je nedavno otkupila za svoju zavičajnu zbirku (Sibenicensia). Naslikana je oko 1880. godine. Na njoj su u prvom planu pralje na mulu Krka, u pozadini samostan sv. Frane, do njega bedemi na mjestu na kojem će biti ulaz u perivoj izgrađen koju godinu kasnije (1895.), desno hotel Krka. Za nas je važno da se na slici u pozadini vidi stoljetni samostan sv. Frane, koji je i nakon skoro 150 godina od nastanka ove slike ostao isti.

Ovo je, kako rekoše danas na predstavljanju, jedina slika na kojoj su vidljivi stari bedemi iz 15. stoljeća koji su porušeni 1895. godine da bi na istom mjestu nastao perivoj. Reklo bi se da je slikar u zadnji trenutak stigao u Šibenik i ovjekovječio ovaj nama danas nepoznat detalj. Čudesno je kako su bedemi naslonjeni na samostan pa je i samostan sv. Frane zapravo dio obrambenog zida. A i danas je, samo na drugi način.

Weixlgärtner je diplomirao 1867. na Likovnoj akademiji u Beču. Potpisivao se, skraćujući prezime, kao Richard Weix. Djela mu se nalaze u Muzeju grada Beča. Osim Šibenika, u Hrvatskoj je Weix slikao i Veli Lošinj, Krk, Opatiju, Rab, Split, Lokrum, Lapad i Dubrovnik.

Iako na slici uz potpis stoji godina 1897., stanje koje je umjetnik naslikano je „fotografirano“ ranije. Weix je vjerojatno, po naputku carskoga dvora iz Beča bio jedan od putujućih umjetnika po Dalmaciji koji su slikali gradove i mjesta te brojne društvene događaje. Budući da nije mogao tako brzo odmah na mjestu dogotovljavati slike i akvarele, on je najvjerojatnije napravio nacrte a slike je dovršavao u bečkom ateljeu. Tako je nastala i ova naša slika te je zbog toga razlika u godini nastanka.

OBJAVLJENO: 20.6.2022.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti