Sedmi petak velike devetnice


Na sedmi petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića, 30. listopada 2020., večernju misu, nakon prigodne pobožnosti, predslavio je župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava, član samostana sv. Frane.

Fra Ivan je u propovijedi usporedno izložio primjere života sv. Franje Asiškoga i sv. Nikole Tavelića. Podsjetio je kako je u njihovo vrijeme u Crkvi bio najzastupljeniji drevni red sv. Benedikta. “No, ni Frane ni Nikola nisu otišli u benediktince”, istaknuo je, dodavši kako je sv. Franjo to pokušao, ali ga je duh vodio do sastavljanja novih redovničkih pravila. “Kao i Isus u današnjem evanđelju koji u subotu liječi bolesnog čovjeka i time izlazi iz tradicijskih okvira svojega naroda. Na prvom mjestu je čovjek i njegova potreba”, primijetio je.

„Sv. Frane se nije skrivao u zidinama samostana ni u sigurnosti crkve. Izašao je van iz samostana, van iz crkve i pošao po svijetu. Njegovo pravilo postalo je akcija i kontemplacija“, rekao je propovjednik.

Zatim je rečeno povezao sa svetkovinom Svih svetih koja „upućuje kako izaći iz zatvorenosti u okvire tradicije i pokušati se približiti čovjeku u nevolji“. Ona je u 8. st. premještena na keltsku novu godinu s kojom se povezivalo praznovjerje „da duše umrlih mogu izaći iz podzemlja i na jedan dan doći među ljude i plašiti ih“.

„Jednako tako, daleko od sigurnosti crkve i samostana ljudi žive u grijehu i zlo ih je obuzelo. Zato sv. Frane i sv. Nikola napuštaju toplu sigurnost samostana i kreću u daleki svijet kako bi posvjedočili Isusovo uskrsnuće kojim je pobijedio sve sile smrti i sve grijehe“, kazao je fra Ivan.

„I kreće naš Nikola prvo u domovinsku hrvatsku crkvu. Tamo gdje ga šalje Sveti Otac da učvrsti i obnovi Crkvu. A potom kreće po svem svijetu. Da bi došao do Svete Zemlje prolazi preko pola tadašnjeg poznatog svijeta. Tko zna gdje je još zastao i propovijedao.“

„Tri godine je proboravio u molitvi na svetim mjestima gdje je koračao sam Spasitelj naš Isus Krist. I tada nakon razgovora s poglavarima i duboke molitve krenuo je u akciju. Akcija i kontemplacija. Zaiskrio je kao vatromet na noćnom nebu i ostavio nam dugi svjetleći trag koji i nama obasjava put franjevaštva i put vjere kojim trebamo poći“, zaključio je na kraju fra Ivan.

Misu je suslavio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić.

Na predzadnji petak velike devetnice, 6. studenoga, večernju misu u 18 sati predslavit će vlč. Željko Nestić, župnik zagrebačke Župe Rođenja Isusova na Kajzerici. Tada će također biti blagoslovljena bifora u apsidi svetišta, za čiju je obnovu idejni projekt izradio vlč. Nestić koji je ujedno i arhitekt.

OBJAVLJENO: 1.11.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik