Sedmi petak velike devetnice


Na sedmi petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića, 30. listopada 2020., večernju misu, nakon prigodne pobožnosti, predslavio je župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava, član samostana sv. Frane.

Fra Ivan je u propovijedi usporedno izložio primjere života sv. Franje Asiškoga i sv. Nikole Tavelića. Podsjetio je kako je u njihovo vrijeme u Crkvi bio najzastupljeniji drevni red sv. Benedikta. “No, ni Frane ni Nikola nisu otišli u benediktince”, istaknuo je, dodavši kako je sv. Franjo to pokušao, ali ga je duh vodio do sastavljanja novih redovničkih pravila. “Kao i Isus u današnjem evanđelju koji u subotu liječi bolesnog čovjeka i time izlazi iz tradicijskih okvira svojega naroda. Na prvom mjestu je čovjek i njegova potreba”, primijetio je.

„Sv. Frane se nije skrivao u zidinama samostana ni u sigurnosti crkve. Izašao je van iz samostana, van iz crkve i pošao po svijetu. Njegovo pravilo postalo je akcija i kontemplacija“, rekao je propovjednik.

Zatim je rečeno povezao sa svetkovinom Svih svetih koja „upućuje kako izaći iz zatvorenosti u okvire tradicije i pokušati se približiti čovjeku u nevolji“. Ona je u 8. st. premještena na keltsku novu godinu s kojom se povezivalo praznovjerje „da duše umrlih mogu izaći iz podzemlja i na jedan dan doći među ljude i plašiti ih“.

„Jednako tako, daleko od sigurnosti crkve i samostana ljudi žive u grijehu i zlo ih je obuzelo. Zato sv. Frane i sv. Nikola napuštaju toplu sigurnost samostana i kreću u daleki svijet kako bi posvjedočili Isusovo uskrsnuće kojim je pobijedio sve sile smrti i sve grijehe“, kazao je fra Ivan.

„I kreće naš Nikola prvo u domovinsku hrvatsku crkvu. Tamo gdje ga šalje Sveti Otac da učvrsti i obnovi Crkvu. A potom kreće po svem svijetu. Da bi došao do Svete Zemlje prolazi preko pola tadašnjeg poznatog svijeta. Tko zna gdje je još zastao i propovijedao.“

„Tri godine je proboravio u molitvi na svetim mjestima gdje je koračao sam Spasitelj naš Isus Krist. I tada nakon razgovora s poglavarima i duboke molitve krenuo je u akciju. Akcija i kontemplacija. Zaiskrio je kao vatromet na noćnom nebu i ostavio nam dugi svjetleći trag koji i nama obasjava put franjevaštva i put vjere kojim trebamo poći“, zaključio je na kraju fra Ivan.

Misu je suslavio rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić.

Na predzadnji petak velike devetnice, 6. studenoga, večernju misu u 18 sati predslavit će vlč. Željko Nestić, župnik zagrebačke Župe Rođenja Isusova na Kajzerici. Tada će također biti blagoslovljena bifora u apsidi svetišta, za čiju je obnovu idejni projekt izradio vlč. Nestić koji je ujedno i arhitekt.

OBJAVLJENO: 1.11.2020.

Aktualno

Proslava sv. Josipa 2021.

Za proslavu svetkovine zaštitnika Hrvatske sv. Josipa u šibenskoj crkvi sv. Frane – Hrvatskom nacionalnom svetištu prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića vjernici će se pripremati trodnevnicom koja započinje u utorak […]

Započele korizmene duhovne obnove petkom

Molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započeo je niz duhovnih obnova petkom. Tema prvog petka je post, a odabrana je prema liturgijskim čitanjima od dana. […]

Korizma 2021.

Duhovna četrdesetodnevna priprava pred blagdan Uskrsa KORIZMA U SVETIŠTU REDOVITI PROGRAM Molitva večernje s fratrima i molitva krunice svaku večer prije svete mise Ispovijed prije i tijekom svake svete mise […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik