Osmi petak velike devetnice


Na osmi petak velike devetnice uoči blagdana sv. Nikole Tavelića, 6. studenoga, misu je predslavio vlč. Željko Nestić koji je i blagoslovio novoobnovljenu biforu u prezbiteriju Svetišta.

Upravitelj Župe Rođenja Isusova na Kajzerici u Zagrebu, vlč. Nestić na početku homilije osvrnuo se riječi sv. Pavla: “Nasljedovatelji moji budite i promatrajte one koji žive po uzoru koji imate u nama. Koliko mi je poznato, zato smo i ovdje, pripremimo se za veliku svetkovinu sv. Nikole Tavelića promatrajući njegov lik, njegovu svetost – ne radi zabave, nego iz želje da i sami postanemo sveti – Božji. Da postanemo oni kojima trbuh nije bog, već kojima je Bog – Isus Krist. Čini se da su Filipljani živjeli onda, kao i danas neki, kao da će zauvijek ostati na ovoj Zemlji, za sjeme. Zato ih podsjeća, a i nas: Naša je pak domovina na nebesima.”

Spomenuvši strah od bolesti i smrti u vrijeme koronavirusa, propovjednik je ustvrdio da “za onoga kome je Domovina ovdje na crnoj zemlji, kome je ovo što ima sve – tome onda i priliči da se boji, strahuje, da se grebe za svaku sekundu života, tome i priliči da se skriva, bježi, zatvara…”

S druge strane, “sv. Nikola je bio poprilično svjestan toga da je ova zemlja samo prolazna postaja… i zato se nije bojao stati pred kadiju i posvjedočiti vjeru u Isusa Krista”, kazao je propovjednik.

Tumačeći Evanđelje dana o nepoštenom upravitelju (Lk 16, 1-8), naglasio je da je ono zbunjujuće, jer “Isus zapravo pohvaljuje nepravednog upravitelja koji mulja i laže kako bi se izvukao iz problema u koji je sām zapao… mi se trudimo tu govoriti o poštenju, pravdi, ispravnom djelovanju, kršćanskom životu – a onda slušamo ovo današnje evanđelje. Ostajemo pomalo zatečeni…

Ako bismo za išta trebali biti zabrinuti onda je to za spasenje duše, za naš duhovni život. Ako vam se ova izjava čini pretjeranom ili čak smiješnom – onda ste u problemu kao i ovaj naš upravitelj iz Evanđelja. No, on je svoj problem, svoje stanje, svoj status shvatio poprilično ozbiljno”, nastavio je napomenuvši da “nije odmahivao rukom”.

Vlč. Nestić više puta je istaknuo nužnost djelovanja – odmah. Protumačio je da je Isus u prispodobi, upravo zbog toga što je upravitelj “imao jasnu viziju na čemu je“, donio pravi sud i djelovao odmah, pohvalio njegov čin, a ne njegovu laž koja bi “po pravdi” zaslužila osudu.

“Velika je vrlina čovjeka shvatiti svoje stanje i djelovati. To pohvaljuje Gospodar. Možda sam počeo gubiti Duh – slabiti. Više mi ništa nema smisla (eto upozorenja) što god nema smisla – nema Duha Božjega. Bog daje smisao. Vrijeme je da djeluješ! Bez odgode – i ne zamaraj se kako će to ispasti, što će drugi misliti i reći – sada je potrebno učiniti bilo što samo da ne izgubim dušu”, zaključio je vlč. Nestić, ohrabrivši vjernike da u svakom problemu postoji izlaz. Potrebno je vidjeti, prosuditi i djelovati.

Misu su suslavili rektor Svetišta i gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić i župnik šibenske Župe sv. Petra-Vidici fra Ivan Penava.

Završetak velike devetnice, na uočnicu blagdana sv. Nikole Tavelića, u petak 13. studenoga, predvodit će fra Ivan Bradarić. Na sam blagdan, 14. studenoga, svečanu misu u 10.30 predslavit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Blagoslov bifore

“Neugledna i dotrajala stakla na spojenim prozorima s istočne strane crkve zamijenjena su novim primjerenijim rješenjem za koje je idejno rješenje izradio arhitekt vlč. Željko Nestić iz Zagreba, uvažavajući smjernice Konzervatorskog zavoda odjela u Šibeniku”, ustvrdio je fra Ivan.

“Uzimajući u obzir starinu i kulturno umjetničku važnost, a napose liturgijsku namjenu prostora koji je kroz protekla stoljeća doživio nekoliko preinaka – od kojih je na prostoru na kojem je napravljena intervencija ranih 70-ih srušen retabl glavnoga oltara što je u mnogome promijenilo vizuru crkve i pogled vjernika prema sadašnjem oltaru – arhitekt Nestić pristupio je maksimalno pažljivo”, napomenuo je.

“Uklanjanjem glavnog oltarnog retabla otvorila se sasvim nova vizura prema svetištu. Tako je do izražaja došla bifora koja je zadnjih desetljeća dominirala svojom oskudnošću i nedostojnošću”, primijetio je o. Bradarić.

“Uklanjanjem oltarnog retabla u svetištu čini se da je bifora zadobila zadaću posljednje ‚kulise‘”, obrazložio je arhitekt vlč. Nestić. Kao najbolje rješenje prepoznao je ugradnju ploča alabastra kao svjetlopropusnog kamena, za koju tumači da ima svoju prirodnu ljepotu, ali i teološki značaj.

“Ugradnjom ploča alabastra ne dolazimo u konflikt s ikonografijom crkve, prodor svjetla kroz ploče alabastra stvara ugođaj kontemplacije – i tako ostavljamo široki prostor djelovanja u budućem oblikovanju prostora. Osim toga, izbor alabastra upućuje nas na muku Isusa Krista, i vraća nam pogled na križ kao osovinu i naglasak prostora. Naglasak prostora i jest križ koji nas upućuje na oltar – križ daje smisao kršćanstvu pa tako i prostoru u kojem se zajednica kršćana okuplja. Čini se da ovakav pristup daje jedan novi pogled prema svetištu, koji osvjetljuje prostor ugodnom toplom svjetlošću, nije dosadan i predvidiv, ne zamara nas bojama i oblicima – upravo nam se pogled zadržava na trpećem Kristu kojem ova bifora postaje kulisa koja ga dodatno naglašava”, “opravdao” je ideju vlč. Željko.

Projektnu i tehničku dokumentaciju izradio je arhitekt Marko Milas iz Zagreba koji je bio i koordinator izvođenja radova. Radove je tijekom listopada i studenoga izvršila tvrtka “ALU TIM Budimir” iz Vrsna.

Obnova bifore realizirana je novčanim darom Ž. K. iz Melbourna.

OBJAVLJENO: 7.11.2020.

Aktualno

Obredom Preminuća započela proslava blagdana sv. Antuna

Posljednjega dana trodnevne priprave, u crkvi sv. Frane u Šibeniku u subotu, 12. lipnja euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Penava u koncelebraciji s fra Ivanom Bradarićem. U prigodnoj homiliji […]

Proslava sv. Ante – izdvajamo

I DJECA VOLE SVETOG ANTU Posebna veza sv. Ante i djece dogodila se još za svečeva života kada se zaštitnički postavljao prema obiteljima, pomagao im i privodio k Isusu. O […]

Trinaesti utorak u čast sv. Anti

Trinaestog utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 8. lipnja, u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misu je predslavio misionar Krvi Kristove o. Stjepan Ivan Horvat. […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik