Šesti petak velike devetnice


Na spomendan sv. Ivana Capistranskog, u petak 23. listopada, proslavljen je šesti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca.

Večernju misu predslavio je gvardijan Samostana sv. Frane i župnik Župe sv. Stjepana pod borima u Splitu fra Martin Jaković.

Danas nam više prijeti opasnost od praktične indiferentnosti prema vjeri, nego od ateizma. Ali i “živimo u vremenu kad je ne samo vjera u Krista nego i vjerovanje u Boga osporavano u velikom dijelu svijeta… U takvoj situaciji kršćanima nije lako sačuvati i svjedočiti svoju vjeru”, ali su pozvani sačuvati nadu, jer se i danas, kao i u vrijeme sv. Nikole osjeća Božji Duh ljubavi koja nas poziva na sebedarje i predanje Bogu, istaknuo je propovjednik.

Naše divljenje sv. Ivanu Capistranskom i sv. Nikoli Taveliću nije jedino što Gospodin od vjernika očekuje, nego po primjerima svetaca i mi trebamo prihvatiti i osnažiti kršćansko poslanje, dodao je fra Martin.

Uz Evanđelje dana (Lk 9, 1-6), koje govori o Isusovom slanju učenika u misiju, fra Martin je vjernicima poručio da je Isus imao povjerenje u učenike, te ga ima i u njih. “Kada ne bi bilo spremnosti na rizik i kada ne bismo računali na vjernost i povjerenje, ne bi bilo rasta u zrelosti”.

Apostoli su se, kako je rekao, trebali pokazati u prihvaćanju i u odbijanju, u radosti i žalosti, u uspjehu i neuspjehu. “Večeras se i mi susrećemo s Isusom koji nam govori: i tebe sam odabrao da budeš moj učenik. (…) I tebe želim danas poučiti, ohrabriti i potaknuti da dostojno živiš svoje poslanje i osjetiš koliko te ljubim, koliko ti dajem, koliko od tebe očekujem”, poručio je.

“Evo nam na oltaru hrane za život vječni, evo nam hrane za život ovdje na zemlji. Isus nam se daje u kruhu i vinu, Isus nam se daje svojoj riječi. (…) Dužnost je svakoga od nas da bude vjeran Gospodinu Isusu Kristu, da se posvema preda onome što je od Isusa primio, na što ga je i drugima poslao, jer svaki kršćanin ima u nekom smislu autoritet, moć i vlast od Krista da učini svoj dio u svome vremenu”, rekao je, pozvavši vjernike da žive dostojno svoga poziva bilo zgodno ili nezgodno vrijeme.

„Sv. Nikola Tavelić je sav svoj život posvetio Bogu i bližnjemu. Svetost njegova života i mučeničke smrti iz ljubavi prema Isusu Kristu proglašeni su divnim primjerom i postao je uzor svima koji žive svoju vjeru. Kriste Spasitelju po njegovu zagovoru pomozi nam da vjerno slijedimo Riječ Evanđelja, pobožno primamo svete sakramente te tako rastemo u svetosti“, zaključio je fra Martin.

Misu su suslavili rektor Svetišta fra Ivan Bradarić i fra Josip Ivanović.

Velika devetnica nastavlja se u idući petak, 30. listopada, kada će misu u 19 sati predslaviti član najstarije šibenske institucije – Samostana sv. Frane i župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

OBJAVLJENO: 24.10.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik