Proslava obljetnice posvete crkve


Uz veliki blagdan visokog jubileja 599. obljetnice posvete crkve sv. Frane u Šibeniku, u utorak 31. svibnja 2022., i slavlje dvanaestog utorka sv. Ante, ova drevna šibenska crkva ima još jedan vrijedan spomen i događaj toga istog dana. Nakon više od dvanaest godina dovršena je obnova drvenoga baroknog oltara sv. Stjepana, koja je trajala od 2009. do danas. Konačno će biti maknute skele i oltar će zasjati u svečanom ruhu.

Svetu misu predslavi fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. On će po završetku slavlja svete mise blagosloviti novoobnovljeni oltar sv. Stjepana.

Ovaj oltar potječe iz 1642. ili 1643. godine, a djelo je mletačkog altarista Girolama Ridolfija. Oltarnu palu naslikao je Matej Pončun (Matteo Ponzoni), a prikazuje lik sv. Stjepana, Prvomučenika, i sv. Augustina, biskupa i crkvenog naučitelja. Ovo je jedan od četiri drvena oltara koja su izrađena i u crkvu sv. Frane u Šibeniku postavljena između 1638. i 1642. godine. To je vrijeme intenzivnog preuređenja crkvenog interijera u barokni stil, koji je i do danas najdominantniji u ovoj crkvi.

Drveni oltari iz crkve sv. Frane u Šibeniku  (oltar sv. Stjepana, oltar sv. Josipa, oltar sv. Klare i oltar Bezgrješnog začeća) imaju svojstvo kulturnog dobra. Ova četiri drvena, ranobarokna polikromirana oltara djelo su venecijanskih drvorezbara Issepa i Girolama Ridolfija. Issepu Ridolfiju pripisuju se oltar Bezgrješnog začeća i sv. Klare (1638. godine), a Girolamu Ridolfiju oltari sv. Josipa i sv. Stjepana (do 1643. godine). Oltari su gotovo identični dimenzijama i oblikovanjem.

OBJAVLJENO: 27.5.2022.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti