Završila trodnevnica ususret proslavi Velikoga jubileja


Posljednjega dana trodnevnice ususret proslave Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, u subotu 20. lipnja euharistijsko slavlje predvodio je rektor svečeve svetišta fra Ivan Bradarić.

Govoreći o blagdanu Prečistoga Srca Blažene Djevice Marije, propovjednik je posvijestio povezanost s jučerašnjom svetkovinom Presvetog Srca Isusova. „Toliko su nam dragi ti blagdani i pobožnost da u našem životu, pa osim onoga što Crkva propisuje, jako volimo pučke pobožnosti vezane uz ove blagdane. No, ova oba blagdana nam žele reći kako Bog ima srce, i to srce za čovjeka. A poruka da Bog ima srce, znači da ima svoje središte i koje stavlja sve nas da se tu nastanimo“. Tu misao je povezao s misnim evanđeljem i opisom evanđeliste Luke o događaju nakon što su roditelji hodočastili sa svojim sinom, Isusom kojega je privukao hram gdje se zadržao. Nakon što su ga roditelji našli, dječak im je rekao „zašto ste me tražili, pa zar ne znate da mi je boraviti tamo?“. U tom je kontekstu postavio pitanje „znaju li današnji roditelji da bi njihova djeca trebala boraviti tamo gdje je njihov Otac nebeski? Postoji li ta svijest u našim životima do te razine da bi trebalo boraviti Oca doma našega, domu gdje stanuje sam Bog“ upitao je fra Bradarić.

Nadalje je ukazao i na rečenicu koja je povezana s današnjim blagdanom „a majke njegova brižno čuvaše sve ove uspomene u svome srcu“.

Svaka majka koja ne zna razjasniti događanje, ne preostaje joj drugo nego da prebire događaje u svome srcu. „Nije Gospa prebirala događaje onako kako ih mi prebiremo, jer mi u svome srcu prebiremo događaje iz današnjega života, događaje iz našega okruženja, ili nešto što smo vidjeli na društvenim mrežama. Vrlo često prebiremo događaje koje jedni drugima prepričavamo i koji najčešće nisu istiniti, jer ih interpretiramo onako kako nama odgovara. Svime onime što nam ne treba mi zagađujemo našu nutrinu i naše srce. Gospe prebire u svome srcu događaje iz Isusova života, cijelu povijest spasenja kroz djelo svojega Sina. Stoga, po njezinu uzoru i nama je najbolje da prebiremo, ali zrnca krunice i razmatramo otajstva našega spasenja i tako prebiremo sve te događaje u svome srcu“.

Na kraju homilije, fra Bradarić je izrazio nadu kako je i sv. Nikola Tavelić svoju svetost satkao na prebiranju događaja iz Isusova života, te je tako mogao posvjedočiti Isusa pred onima koji vjeruju i onima drugima.

Današnji blagdan i nas potiče, da uvijek iznova prebiremo događaje iz Isusova života, događanje našega spasenja, ali u kontekstu našeg životnog puta.

(tekst i foto: Marija Belošević)
OBJAVLJENO: 20.6.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik