Predstavljena poštanska marka s likom sv. Nikole Tavelića


U klaustru samostana sv. Frane u Šibeniku u subotu, 20. lipnja predstavljeno je prigodno izdanje poštanske marke s likom sv. Nikole Tavelića u izdanju Hrvatske pošte.

U ime Hrvatske pošte okupljenima se obratila Vlatka Duilo, voditeljica mreže poštanskih ureda Šibensko-kninske županije.

Hrvatska pošta pridružila se proslavi jubileja na sebi svojstven način. Od jučer je u opticaju prigodna poštanska marka s motivom prvog hrvatskog sveca, Nikole Tavelića, rekla je Duilo, te naglasila kako je marku dizajnirala Arijana Noršić, a otisnuta je u 100.000 primjeraka. Izdanje prati i prigodna omotnica prvoga dana.

Podsjetila je, kako kroz filateliju svaka država promiče određene kulturološke, civilizacijske i povijesne vrijednosti koje smatra važnim. „Filatelija njeguje baštinu povezivanja i očuvanja kulturnih i civilizacijskih ostvarenja koja redovito bilježimo na prigodnim markama. Poštanske marke dimenzijama su mali predmeti, ali njihova je povijesno-dokumentacijska uloga velika. Hrvatska pošta izdavanjem poštanskih maraka održava ulogu autentičnog svjedoka vremena, jer pomno bilježi sva društvena zbivanja. Na markama se ističu mnogi znanstveni, sportski i kulturni događaji koji su za Hrvatsku posebno važni, a često prikazuju prirodne ljepote Hrvatske ili važne osobe iz naše povijesti, ali i sadašnjosti“ rekla je, te podsjetila kako ova poštanska marka izdana prigodom 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića ostat će trajni svjedok ovog važnog događaja. „Na pismima obići će cijelu Hrvatsku, te 600 godina nakon njegovog mučeništva sve nas podsjetiti na svevremensku poruku evanđelja“.

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić zahvalio je Hrvatskoj pošti koja je prepoznala važnost prvoga sveca.

U ovoj prigodi, predsjednik Filatelističkog društva u Šibeniku Petar Čičin-Šain je podsjetio kako je 1970. godine o kanonizaciji sv. Nikole Tavelića objavljena prigodna dopisnica i dva prigodna žiga, jer je u to vrijeme bilo nemoguće izdati marku s vjerskim motivima. Jedan žig nosi datum same kanonizacije, a drugi datum prve proslave u Šibeniku. Autor tih žigova bio je Mate Milišić, tadašnji tajnik Društva. Društvo je tri desetljeća kasnije izdalo dopisnicu i žig u čast Nikole Tavelića na prijedlog biskupijskog ordinarijata, a autor je bio član Društva Dražen Kalođera.

Uz ovu proslavu, prigodni žig izradio je tajnik Društva Petar Alfirević. Čičin-Šain je podsjetio, kako hrvatski filatelisti izlažu na mnogim međunarodnim izložbama, te je izrazio nadu da će se na njima naći i ova marka.

OBJAVLJENO: 20.6.2020.

Aktualno

Paljenjem prve svijeće u Svetištu sv. Nikole Tavelića započelo došašće

Crkva sv. Frane u Šibeniku i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića svečano su započeli vrijeme došašća. Unatoč posebnim mjerama, ili još bolje, pod posebnim mjerama s točno 25 vjernika […]

U Šibeniku proslavljen blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice

Članovi Vojske Bezgrešne i štovatelji Bezgrešne 27. studenoga 2020. proslavili su u crkvi sv. Frane u Šibeniku blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice. Ovaj blagdan se slavi na dan kada je […]

Zavjeti franjevačkih trećoredaca u Šibeniku

U drevnoj šibenskoj crkvi sv. Frane na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga 2020., članice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) položile su redovničke zavjete. Tijekom slavlja euharistije, koju je predslavio fra Ivan […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik