Započela trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića


Započela trodnevnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, u četvrtak 11. studenoga 2021. započela je trodnevnica pred svečev blagdan.

Nakon svečane pjevane Večernje u čast sv. Nikole Tavelića, slijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio rektor svetišta i gvardijan šibenskog samostana fra Ivan Bradarić.

Prvi dan trodnevnice bio je u znaku Dana siromaha, koji Crkva slavi u nedjelju koja ove godine pada na svečev blagdan.

U prigodnoj homiliji, fra Ivan je uvodno podsjetio na povijest Svjetskoga dana siromaha, jedne od inicijativa pape Franje nakon Godine milosrđa, a prvi Dan je obilježen 2017. godine. Potom se osvrnuo na odlomak iz Markova evanđelja koji opisuje Isusov boravak u Betaniji koji je i polazište same poruke s geslom „Siromaha svagda imate uza se“ (Mk 14,7), te istaknuo pojedine dijelove same poruke.

Propovjednik je osobito ukazao na dio, u kojem Papa tumači,  kako Isus, ne samo da nije na strani siromašnih, nego On s njima dijeli istu sudbinu. Njegove riječi kako „siromaha svagda imate uza se“ znače da je njihova prisutnost među nama stalna, no to ne smije dovesti do toga da se na to naviknemo, tako da postanemo ravnodušni, već nas mora navesti na bezuvjetno dijeljenje života koje nam nije dopušteno prebacivati na druge.

U tom vidu Papa poziva na milostinju i na dijeljenje. No, valja znati da je milostinja ono što činimo s vremena na vrijeme, dok je dijeljenje trajno. „Ova prva riskira da zadovolji one koji je daju i ponizi one koji je primaju; ovo potonje, pak, jača solidarnost i stvara nužne pretpostavke za postizanje pravde. Riječju, vjernici, kad žele osobno vidjeti Isusa i dotaći ga se rukom, znaju kome se uteći: siromašni su sakrament Krista, predstavljaju njegovu osobu i upućuju na nj“ naglašava Papa u poruci.

Propovjednik je nadalje naglasio kako nas Papa poziva na preobrazbu, tj. da stvorimo jedan novi mentalitet. Stoga, ovo je poruka svakome od nas da se moramo  suobličiti, prepoznati u tome, da upravo ja jesam i trebam biti taj siromah, jer je sam Gospodin uzeo lice i naličje siromašnoga djeteta, siromašnoga evangelizatora, jednoga između nas da nam otkrije od kud dolazi pravo bogatstvo, od Boga, Oca koji je sama ljubav i milosrđe, rekao je na kraju homilije fra Ivan.

OBJAVLJENO: 12.11.2021.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti