Uvodnik novog broja lista Svetac


Svetac br. 9

KAO CITRA S OSAM ŽICA

Piše: fra Ivan Bradarić

Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku koju su naši biskupi 1970. godine proglasili nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića, simbol su ali i stvarni nositelj i čuvar franjevačke prisutnosti u ovim našim krajevima, ponajviše po sv. Frani Asiškome i po sv. Anti Padovanskome. Narod je zavolio ove svece, a tako su im onda i fratri postali bliski i dragi. Na naslovnici ovog broja našega časopisa imamo Milenijsku fotografiju Šime Strikomana s dominantnim brojem osam koji je oblikovan od dva spojena srca što se spajaju i poput pješčanoga sata pretaču. To je gotovo neraskidiva veza, suživot i međusobno, gotovo osamstoljetno, darivanje vjernika i redovnika ovoga samostana, brojne franjevačke prisutnosti u ovom gradu i u cijelom našem narodu.

Crkva sv. Frane u Šibeniku jedna je od najstarijih franjevačkih prisutnosti i čuvar bogate povijesti, a Kanal sv. Ante u pozadini morski je put kojim se stoljećima ulazilo u ovaj grad ili kroz njega odlazilo u svijet. Tako, poput rijeke Krke koja se ulijeva u Jadransko more, teče i ova duga franjevačka povijest i ulijeva se u more vječnosti.

Morima su plovila i ova naša dva sveca: sv. Frane i sv. Ante i doživjeli brodolom: doslovno i životno iskustveno. Sveti Frane je 1212. godine ploveći iz Ancone u Svetu Zemlju, zbog kvara na lađi, uplovio u neku našu luku u Dalmaciji. Ne zna se sa sigurnošću u koju. Iako povjesničari spominju da bi to mogao biti Trogir, Split ili Zadar, dodajem da je možda to mogao biti i naš Šibenik. Zašto ne! Zatim, potaknut primjerom prvih franjevačkih mučenika sveti je Ante poželio postati franjevac i poći u misije. Njegovo kratko misijsko iskustvo u Maroku brzo je okončano zbog bolesti te je krenuo brodom natrag u svoj Portugal. Oluje i protivni vjetrovi otpuhali su brod daleko, daleko prema Siciliji. Tu je nakon brodoloma u proljeće 1221. godine završilo skoro beživotno tijelo mladog redovnika u mjestu Capo Milazzo. Spasili su ga lokalni ribari.

Morem je zaplovio, upravo kroz ovaj Kanal sv. Ante i naš sv. Nikola Tavelić kada je nakon plodnoga misionarskog rada u Bosni otplovio u Isusovu domovinu. Bilo je to pred oko 650 godina. I tako, jedni su dolazili k nama, a neki su naši odlazili drugima u daleke krajeve. Isusova zapovijed: „Idite po svem svijetu“ poziv je svakome da pođe i djeluje.

Od prvih franjevaca u našim krajevima do danas prošlo je osam stoljeća. Nemoguće je izbrojati sve zasluge i nastojanja, duhovne plodove i intelektualna postignuća, misionarske pothvate i umjetnička nadahnuća, karitativna nastojanja i mirovne intervencije. Duhovni plod te višestoljetne franjevačke prisutnosti u našem narodu su i dva sveca: sv. Nikola Tavelić i sv. Leopold Mandić; nekoliko blaženika: bl. Oton iz Pule, bl. Jakov Zadranin, bl. Julijan iz Bala, bl. Marija od Propetoga Isusa Petković, bl. Serafin Glasnović Kodić, te brojni službenici i ugodnici Božji. Svi su oni već ušli u „Osmi dan Otkupiteljev“. A i mi, koji smo na ovom dijelu puta molimo: „Evo, sve nam vrijeme teče, s nizom ovih sedam dana. Posljednji će osmi biti Sudnji dan Otkupiteljev“.

Zapravo, broj osam je poput glazbene oktave, iako se čini da je na redu novo brojanje, ton ostaje isti. Ne vraća se na početak, ne ide naprijed, samo traje i traje i sve se više uzdiže te postaje puniji i zreliji. Ton. Život.

OBJAVLJENO: 1.7.2022.

Aktualno

Logo obljetnica samostana i crkve

Tumačenje loga velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku Svojevrsni logo velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku svoje nadahnuće pronalazi u zatvorenoj rozeti koja se […]

Dekret o oprostima u crkvi sv. Frane

Ur. Br. 1136/22/1 D E K R E T             Apostolska Penitencijerija, radi povećanja vjere u vjernika i spasenja duša, snagom ovlasti koje joj je na osobito poseban način udijelio […]

NAJAVA: Početak velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina obilježava se 800 godina franjevačke prisutnosti, 700 godina sadašnjega samostana unutar gradskih zidina te 600 […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti