Hvala, fra Ivane!


U nedjelju 3. srpnja 2022. godine fra Ivan Bradarić, dosadašnji gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića, predslavio je večernju svetu misu u zajedništvu s fra Augustinom Kordićem , fra Željkom Klarićem i fra Josipom Ivanovićem, izabranim novim gvardijanom.

Temeljeći se na liturgijskim čitanjima fra Željko Klarić istaknuo je savršenu poveznicu misionarskoga poslanja “dva po dva” u svaki grad u koji je Isus kanio doći s nedjeljom zahvale i oproštaja s fra Ivanom Bradarićem. Crkva je iskustvo života vjere zajedno. Zato Isus šalje dva i dva, da pokažu da se ljube, da jedan nikada nije dovoljan. To je iskustvo franjevačkoga bratstva. (…) Oduševljeno hodati; potrebno je i po periferijama oduševljavati druge i na taj način živjeti iskustvo misionarskoga poslanja onima koji su zaboravljeni, ostavljeni, na rubu ljudske egzistencije – zaključio je fra Željko.

Prije završetka svete mise, prigodnu riječ zahvale uputio je vikar Samostana fra Augustin Kordić. U svojemu govoru je istaknuo: Potrebno je i prikladno da se zahvalimo fra Ivanu Bradariću za sve što je on kao gvardijan samostana sv. Frane te rektor crkve sv. Frane  i Hrvatskoga nacionalno svetišta sv. Nikole Tavilića učinio od 2014. do 2022. godine. A učinio je jako, jako mnogo toga. (…) Za fra Ivana se doista može reći, da je bio čovjek molitve i rada, navjestitelj Evanđelja i veliki širitelj štovanja sv. Nikole Tavilića, veliki štovatelj euharistije u Presvetom sakramentu i Bezgrješne Djevice Marije, posebno po Vojsci Bezgrješne, te veliki štovatelj sv. Franje Asiškoga i sv. Ante Padovanskoga.

Zatim je istaknuo: S koliko je mara i truda organizirao velike devetnice (9 petaka) pred blagdan sv. Nikole Tavilića, pa pobožnosti 13 utoraka pred blagdan sv. Ante Padovanskoga, pa devetnice pred blagdan Bezgrješnog Začeća Marijina i sv. Frane Asiškoga, pa hodočašća u Padovu, Bosnu i Hercegovinu, Svetu Zemlju … S koliko ljubavi je uređivao web stranicu Svetog Nikole Tavelića, pa izdavanje lista „Svetac“ – Glasnika sv. Nikole Tavelića. Tiskao je „Molitvenik štovatelja svetog Nikole Tavelića“, pa je izdao  CD „Šibenik pjeva svom Svecu …“

Kad je tek došao u Šibenik za gvardijana, prihvatio se vrlo zahtjevnog posla: uređenje „Muzeja sv. Frane“, koji je otvoren već u lipnju 2015. godine. Te iste godine podignuto je novo zvono, posvećeno sv. Nikoli Taviliću, na zvonik crkve sv. Frane. Isto tako 2015. godine nabavljen je nastojanjem fra Ivana relikvijar sv. Ante Padovanskoga izrađen u Padovi. Godine 2016. fra Ivan je između ostaloga dao napraviti izložba fotografija „Sveti Nikola Tavelić – Put sandala“.

Godine 2017. počela je trogodišnja priprema za proslavu 50. obljetnice proglašenja svetim Nikole Tavilića, od 2017. do 2019. godine. Mnogo toga je u ovoj pripremi fra Ivan napravio, ali ovdje posebno izdvajamo veliko hodočašće Šibenske biskupije  u Svetu Zemlju u ožujku 2019. godine, a to hodočašće je inicirao fra Ivan. Bilo je 420 hodočasnika.

Od 2. listopada 2019. pa do pojave pandemije korona virusa 2020. fra Ivan  je obišao oko 20 župa Šibenske biskupije i nekoliko župa izvan ove biskupije s najstarijom slikom sv. Nikole: slavio je Misu i propovijedao o sv. Nikoli. Fra Ivanovim nastojanjem nastao je dokumentarni film „Nikola Tavelić – 50 godina svetosti“. Isto tako tiskana je u 100.000 primjeraka poštanska markica prigodom proslave 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole.  Dakako najljepši događaj zbio se 21. lipnja 2020., kada se u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole u Šibeniku slavila 50. obljetnica kanonizacije Nikole Tavilića. Iako je korona virus omeo mnoge planove u pogledu ove proslave, ipak proslava je bila veličanstvena, popraćena TV prijenosom. Sv. Misu prevodio je na otvorenom uz nacionalno svetište sv. Nikole mons. Giorgio Lingua, apostolski nauncij u Hrvatskoj, u koncelebraciji više biskupa i 60-tak svećenika.

Fra Augustin je iskoristio priliku zahvaliti i pozdraviti fra Teofila Majića koji se vraća u Split i poželjeti dobrodošlicu fra Josipu Ivanoviću.

Na kraju je svoju zahvalu izrekao i fra Ivan Bradarić. Njegov tekst možete pročitati na poveznici.

Po završetku svete mise uslijedilo je druženje u samostanskom dvorištu u oproštajno-svečarskoj atmosferi.

OBJAVLJENO: 4.7.2022.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti