U Šibeniku predstavljana knjiga o sv. Jeronimu


Ove godine obilježava se veliki jeronimovski jubilej, 1600 godina smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (420.-2020.), pa je to povod prisjećanju na život i djelo ovoga osebujnoga sveca, koji je ostavio duboke tragove, posebno u Crkvi na zapadu. Jeronim zajedno s Ambrozijem, Leonom i Augustinom predstavlja četverolist velikih zapadnih otaca. Makar su se njegov život i djelovanje odvijali u razdoblju koje je više stoljeća prethodilo dolasku Hrvata u današnje krajeve, ipak ga Hrvati nekako posebno slave i časte, čak se i pomalo otimaju oko mjesta njegova rođenja.

Spomen knjiga: „Svetom Jeronimu posvećeno“ predstavljena je javnosti u Šibeniku u samostanu sv. Frane, u četvrtak 1. listopada. Knjiga je izašla u povodu šesnaest stoljeća od smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja.

Povod izlaska ove knjige i poveznica sa samostanom sv. Frane u Šibeniku jest inkunabula „Vita epistole de sancto hieronymo ulgare“, Ferrara 1497., koja pripada fundusu knjižnice ovoga samostana i prebogatoj zbirci inkunabula kojom se ovaj samostan ponosi. Inkunabula obiluje brojnim koloriranim ilustracijama i inicijalima, a posebnu pažnju privlači strip-životopis sv. Jeronima u koloru koji i Veritas u cijelosti objavljuje u ovoj spomen-knjizi.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o unikatu svjetskih razmjera.

Tako je zagrebački nakladnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga dao svoj doprinos ovome uistinu velikom jubileju tiskanjem prigodne spomen – knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“.

Osim koloriranog životopisa u ovoj spomen-knjizi može se još pronaći:

  • esej o inkunabulama;
  • kratki životopis sv. Jeronima;
  • izbor iz poslanica sv. Jeronima i
  • korespondencija sv. Jeronima sa sv. Augustinom.

Knjiga je formata 21×24 cm, tisak je na luksuznom papiru i sa svojih stotinjak stranica predstavlja, kako po sadržaju tako i po izgledu uistinu reprezentativni doprinos velikom jubileju sv. Jeronima.

O knjizi su govorili: urednik knjige fra Ljudevit Maračić koji je predstavio jubilejsku godinu sv. Jeronima i važnost ovoga crkvenog oca za povijest Crkve, te osobito njegov nezamjenjiv doprinos u proučavanju i poznavanju Svetoga pisma i napose u njegovu prijevodu na latinski jezik. Fra Ljudevit je također prikazao bogatu korespondenciju sv. Jeronima s raznim važnim i utjecajnim osobama njegova vremena od kojih je svakako i sv. Augustin čija je pisma on odabrao za ovu spomenicu. U nastavku je o važnosti šibenske samostanske i baštinske knjižnice govorio fra Vladimir Vidović urednik Veritasa iz Zagreba. On je posebno istakao vrijedan rad g. Jurja Lokmera koji šibensku baštinsku knjižnicu obrađuje u posebnom prilogu eseju koji je također objavljen u knjizi i na taj način je jače stavljen u kontekst cjelokupan uradak. Moderator predstavljanja fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku, zahvalio je predstavljačima kao i čitaču odabranih tekstova g. Nikoli Urukalo te Danici Čelar za glazbeni intermezzo na violončelu.

Šibensko predstavljanje knjige o sv. Jeronimu ostat će u pamćenju svih posjetitelja i po tome što su mogli uživo i iz bližega vidjeti spominjanu inkunabulu iz koje su uzeti pojedini dijelovi za novopredstavljenu knjigu o sv. Jeronimu.

Na kraju predstavljanja sve je posjetitelje pozdravio mons. Marinko Mlakić generalni vikar šibenske biskupije koji je izrazio zahvalnost šibenskim fratrima sv. Frane za brigu i očuvanje ovako vrijednog fundusa baštinske knjižnice od koje se jedan dio evo otvara javnosti kroz novoobjavljenu knjigu o sv. Jeronimu.

OBJAVLJENO: 2.10.2020.

Aktualno

Molitveni spomen 150. obljetnice rođenja biskupa Milete

U samostanu sv. Frane u Šibeniku u subotu 17. travnja 2021. obilježena je 150. obljetnica rođenja fra Jeronima Milete, franjevca konventualca, a kasnije šibenskog biskupa i apostolskog administratora dijela Zadarske […]

Proslavljen peti utorak sv. Ante

U crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se vjernici grada Šibenika i okolice već stoljećima okupljaju da bi štovali Sveca svega svijeta, proslavljen je peti utorak duhovne priprave pred Svečev […]

Objavljen priručnik za obljetnicu biskupa Milete

Priručnik za molitveni spomen 150. obljetnice rođenja biskupa fra Jeronima Milete sadrži kratki životopis ovog istaknutog franjevca, koji je rođen u Šibeniku 17. travnja 1871. godine, a koji je Šibenskom […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik