Treći od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante


Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Anti Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 29. ožujka 2022. trećim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Ivan Bodrožić. Nakon križa i mladosti, tema trećeg utorka bila je knjiga. Sveti Ante je evanđeoski naučitelj, a u ikonografiji ga se često prikazuje s Biblijom u ruci. Fotografija s tim simbolom sv. Ante predstavljena je vjernicima te je postavljena kraj prve dvije fotografije.

Osvrnuvši se na dar propovijedanja koji je imao sv. Ante, don Ivan je napomenuo da svetac nije govorio o sebi, i iako je bio učen nije iznosio ljudsku mudrost, nego je naviještao evanđelje i propovijedao istinu. „Zato je knjiga koja njega predstavlja, koja njega simbolizira znak njegove učenosti, njegove propovjedničke vještine.“ Dodao je da nije riječ o bilo kojoj knjizi, nego je to ponajprije sveta knjiga, knjiga Božje riječi – Sveto pismo.

Sv. Ante nastojao je steći znanje o Bogu. „Koliko je netko poznavao Boga, toliko je mogao biti učen“, rekao je propovjednik. To znanje svetac je upijao čitajući Božju riječ, kojom je oblikovao vlastito življenje, istaknuo je, dodavši da je zbog toga nazvan evanđeoskim naučiteljem.

Prof. dr. Bodrožić naglasio je da taj naslov nije dobio zato što je znao Evanđelje napamet, nego zato što ga je živio.

Stoga je potaknuo vjernike na čitanje ponajprije Evanđelja jer, kako je rekao, moderna komunikacija duše svodi na površnost.

Misu su suslavili fra Augustin Zdravko Kordić i župnik Župe sv. Petra na šibenskim Vidicima fra Željko Klarić.

Vjernici su se za misu pripremali molitvom krunice i Večernjom Časoslova, a nakon mise iskazali su štovanje svečevim relikvijama.

Na četvrti utorak, 5. travnja misu u 19 sati predslavit će fra Željko Klarić.

OBJAVLJENO: 31.3.2022.

Aktualno

Bosnom rosnom

Župa sv. Petar Vidici i župnik fra Željko vas vode na proslavu sv. Ive u Podmilačje. I ne samo to. Posjetit ćete i kraljevski grad Jajce s predivnom tvrđavom, Livno […]

Deseti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 17. svibnja 2022. desetim utorkom u nizu. Večernju misu u samostanskoj crkvi, kojoj je […]

Deveti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u šibenskoj crkvi sv. Frane, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, nastavljena je 10. svibnja devetim utorkom u nizu. Večernju misu predslavio je […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti