Svetkovina Uznesenja BDM u Svetištu


Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će svečano proslavljen i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svete mise su u 8.00, 10.30 i 19.00 sati.

Samostan sv. Frane u Šibeniku čuvar je brojnih vrijednih slika koje odražavaju bogat kult u čast Blaženoj Djevici koji se stoljećima čuva i njeguje u samostanu i crkvi sv. Frane.

Nekoliko je vrijednih slika koje se čuvaju u Samostanu ili su izložene u Muzeju sv. Frane, sežu čak u 15. stoljeće. U crkvi su danas dva značajna mjesta koja otkrivaju privrženost fratara Majci Božjoj. Ponajprije je to oltar Gospe od Začeća u čiju je oltarnu palu ugrađena još jedna slika Gospe od milosti iz 15. stoljeća.

Impresivni kasetirani drveni strop u crkvi u sredini čuva izvanredno lijepu sliku na kojoj je prikazano Uznesenje Blažene Djevice Marije u nebo. Na jednoj tabli upisana je 1674. godina, a slike se pripisuju radionici G. B. Volpata.

Šibenska molitva najstariji je hrvatski sačuvani pjesnički tekst pisan latinicom, a čuva se u Samostanu sv. Frane u Šibeniku. Pred likom i slikom Bezgrešne Djevice Marije, Isusove Majke, šibenska Mala braća i šibenski puk ovako su u davnoj prošlosti oslovljavali dragu Gospu, a tako to čine i danas:

O blažena!
O preslavna!
O presvijetla! Bogom živim iznad svih blaženih uzvišena!
Svim Božjim darovima urešena!
O preslavna, prije svih vjekova!
Bogom živim odabrana!
O ponizna Djevice Marijo! (…)

Na uočnicu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije slavi se blagdan sv. Maksimilijana Kolbea. Svete mise su u 08.00 i u 19.00 sati.

Vjernici se mogu ispovjediti prije svake svete mise.

OBJAVLJENO: 11.8.2021.

Aktualno

Blagdan sv. Frane 2021.

Od 25. rujna do 3. listopada DEVETNICA I TRODNEVNICA Program: 18.10 – Večernja s fratrima 18.25 – Franjevačka krunica 19.00 – Sveta misa U trodnevnici duhovna obnova za članove FSR-a […]

Započela velika devetnica

Vjernici grada Šibenika, hodočasnici i štovatelji sv. Nikole Tavelića ispunili su danas crkvu sv. Frane na otvorenju duhovne priprave pred svečev blagdan. Velika devetnica, devet petaka pred svečev blagdan, započela […]

Hodočašće u Padovu, lipanj 2022.

Iduće hodočašće “Putovima svetog Ante”, u Padovu, Arcellu i Camposampiero, predviđeno je u subotu 4. lipnja 2022. Program hodočašća: Polazak iz Šibenika (u petak navečer, 3. lipnja 2022.) s autobusnog […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik