Šesti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante


Šesti od 13 utoraka

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u šibenskoj crkvi sv. Frane nastavljena je 19. travnja 2022. šestim utorkom u nizu.

Večernju misu u samostanskoj crkvi, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, predslavio je karmelićanin Branko Zebić iz splitske Župe sv. Mihovila Arkanđela, Kamen-Šine. Na šesti utorak vjernicima su kao simbol sv. Ante,  na fotografiji velikog formata, predstavljene bose noge.

Čovjek bosih nogu je slobodan čovjek, zato što je siromašan. Siromaštvo je kao jedan od najvažnijih naglaska franjevaštva oduševilo sv. Antu te ga je izabrao kao način života.

„Putovi ispravnosti su siromaštvo i poslušnost, a po njima te Krist, siromašan i poslušan, vodi svojim primjerom. U njima nema nikakve krivudavosti, već samo ispravnost i iskrenost. Siromaštvo stvarno čini bogatim i poslušnost slobodnim. Tko tim putovima ide za Isusom, ne posrće zbog bogatstva i vlastite volje“, rekao je sv. Ante.

Propovjednik je, podsjetivši na Mojsijev susret s Bogom u gorućem grmu, rekao je da se bosi, ranjivi čovjek susrećući se sa zemljom i kamenjem susreće s Bogom. „Mjesto susreta s Bogom je ondje gdje sam najslabiji, najranjiviji a ne ondje gdje sam najjači. Svijest o svojoj slabosti, grešnosti je pretpostavka da se susretnem s Bogom“, istaknuo je između ostaloga o. Zebić.

U zajedništvu s o. Zebićem misu je suslavio gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Prije mise, štovatelji sv. Ante molili su krunicu i Večernju, a po završetku su uz litanije iskazali štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na sedmi utorak u nizu, 26. travnja će kao simbol biti predstavljen plamen, a misu će predslaviti fra Augustin Zdravko Kordić iz šibenskog Samostana sv. Frane.

OBJAVLJENO: 20.4.2022.

Aktualno

Bosnom rosnom

Župa sv. Petar Vidici i župnik fra Željko vas vode na proslavu sv. Ive u Podmilačje. I ne samo to. Posjetit ćete i kraljevski grad Jajce s predivnom tvrđavom, Livno […]

Deseti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u crkvi sv. Frane u Šibeniku nastavljena je 17. svibnja 2022. desetim utorkom u nizu. Večernju misu u samostanskoj crkvi, kojoj je […]

Deveti od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u šibenskoj crkvi sv. Frane, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, nastavljena je 10. svibnja devetim utorkom u nizu. Večernju misu predslavio je […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti