Sedmi od 13 utoraka uoči blagdana sv. Ante


fra Augustin Zdravko Kordić

Pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu Padovanskom u šibenskoj crkvi sv. Frane, kojoj je sv. Ante sunaslovnik, nastavljena je 26. travnja 2022. sedmim utorkom u nizu.

Večernju misu predslavio je domaći franjevac iz Samostana sv. Frane fra Augustin Zdravko Kordić. Sedmog utorka vjernicima je predstavljena fotografija velikog formata koja prikazuje plamen, jedan od simbola sv. Ante.

Fra Augustin je na početku propovijedi istaknuo da je sv. Ante bio pravi Božji plamen koji je ljude dovodio Isusu Kristu. Plamen u fizičkom smislu može biti pozitivan i negativan. Njime se može ugrijati, kuhati… ali i uzrokovati požar i uništavanje, nastavio je. U duhovnom smislu plamen također može biti dobar i zao. Može se izgarati za dobro, a može se rasplamsati i plamen rata – konačno, postoji plamen raja i plamen pakla.

Propovjednik je zatim izložio značenje plamena u Svetom pismu. U Starom zavjetu Bog se obično ukazuje u liku plamena, rekao je. U Novom zavjetu, pak, najizrazitiji plamen jest silazak Duha Svetoga na apostole okupljene oko Marije.

Sv. Ante bio je zahvaćen Božjim plamenom kada je imao 15 godina. Njegov odaziv na Božji poziv usporedio je s prispodobom iz naviještenog Evanđelja u kojoj čovjek proda sve što ima da bi kupio njivu za koju zna da skriva neprocjenjivo blago. Tako je sv. Ante postupio postavši redovnik, najprije augustinac pa franjevac. Zato je postao jedan od najvećih svetaca, ustvrdio je fra Augustin, svrstavši ga odmah do Isusovih roditelja.

Svetac svega svijeta je Božji plamen širio oko sebe, ponajprije naviještajući Radosnu vijest – bio je velik propovjednik. Kroz njega je govorio Isus Krist. Iskustvo svojega življenja, Božje iskustvo prenosio je na druge. Oni su u njemu osjetili žar Božji koji poziva na obraćenje te ga je dolazilo slušati mnoštvo i od 30 tisuća ljudi. Odmah na licu mjesta ljudi su se obraćali, ispovijedali se, vraćali ukradeno, izmirivali se, ostavljali se poroka – dakle, plamen Božje riječi koji je širio donosio je velike plodove.

Drugi način na koji je privodio ljude Bogu bilo je ispovijedanje. „Znao je ispovijedati od jutra do mraka, cijeloga dana. Sav se dao ljudima“, istaknuo je o. Kordić.

Okupljenim štovateljima sv. Ante poručio je da su isto tako pozvani pronaći to skriveno blago iz Evanđelja. „Koje je to blago? Moramo ga tražiti i pronaći. – To je Bog, Isus Krist. Kad čovjek pronađe to blago u svom životu, onda ide i proda sve što ima. Što to ima za prodati? Prodaje grijehe, prodaje zlo koje ima. Kada čovjek jednom pronađe Boga kao najveću vrijednost, onda se odriče svega onoga što smeta Bogu, ono čime ga vrijeđa. Mnogo toga ima čega se treba odreći, ali se isplati jer je dobio neizmjerno blago – Boga, Isusa Krista“, poručio je fra Augustin.

Na kraju je pozvao vjernike da zatim taj Božji plamen, živeći s dubokim uvjerenjem da je Isus Krist istina put i život i da se jedino za njega i po njemu isplati živjeti, prenose na druge, počevši od vlastite obitelji, preko radnog mjesta nadalje.

Okupljeni vjernici su se za slavlje mise pripremali moleći krunicu i Večernju, a nakon slavlja iskazali su štovanje svečevim relikvijama.

O 800. obljetnici „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je tada još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam, šibenski Samostan sv. Frane pokrenuo je projekt u kojem će sv. Ante biti predstavljen na fotografijama sa svojim prepoznatljivim simbolima. Svakog utorka do blagdana sv. Ante (13. lipnja) u crkvi sv. Frane bit će predstavljena druga fotografija s jednim simbolom sv. Ante. Autor fotografija je šibenski fotograf Zoran Škugor.

Na osmi utorak u nizu, 3. svibnja će kao simbol biti predstavljen kruh, a misu će predslaviti župnik u Srimi don Anto Pavlović, ravnatelj Caritasa Šibenske biskupije.

OBJAVLJENO: 27.4.2022.

Aktualno

Zlatna harfa 2023.

(Prvi dio) U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane, dana 25. ožujka 2023. godine održao se prvi dio ovogodišnje Zlatne harfe, susret dječjih crkvenih zborova. Na […]

NAJAVA: Trinaest utoraka

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane u Šibeniku, stoljetnom mjestu izražene antunovske pobožnosti, dana 14. ožujka o.g. započinje pobožnost „Trinaest utoraka“ pred blagdan sv. Antuna […]

Blagdan jezika sv. Antuna

U samostanu svetog Frane u Šibeniku u nedjelju 19. veljače proslavljen je blagdan jezika svetog Ante, u spomen na 760. obljetnicu pronalaska neraspadnutog jezika sv. Ante kada je sv. Bonaventura […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti