Proslavljena svetkovina sv. Josipa


U šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) na svetkovinu sv. Josipa, u petak 19. ožujka 2021., središnju euharistiju predslavio je pročelnik Teološko-pastoralnog instituta u Zadru don Zdenko Dundović.

Don Zdenko na početku homilije rekao je da je sv. Josip predivan lik jer je spona između obećanja Staroga zavjeta i Isusa Krista u kojem su ona ispunjena. Naglasio je da je sv. Josip, izuzev tjelesnoi, bio Isusov „otac u svakom smislu te riječi“ te „suprug Marijin i zaštitnik i hranitelj Svete obitelji“. Istaknuvši njegovu poslušnost Božjem glasu, potaknuo je vjernike na redovito čitanje Svetoga pisma.

Također je primjerima iz života svetaca poput sv. Terezije Avilske, sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Alojzija Stepinca potaknuo na pobožnost prema zaštitniku Hrvatske i sveopće Crkve.

Između svečevih kreposti izdvojio je poniznost te je upravo u tomu sv. Josipa preporučio za uzor u svakodnevnom življenju. Također, osvrnuvši se na Evanđelje dana, rekao je da je „sv. Josip bio čovjek mira. Vrlo smirena osoba. To se vidi po njegovim reakcijama iz ovo malo teksta što nam je ponuđeno.“

Na kraju homilije don Zdenko pozvao je prisutne da mole sv. Josipa da im prosvijetli srce, um i duh da mogu biti pravi kršćani i pravi katolici; da se mogu mijenjati; da ne gledaju što će svijet misliti i što će im govoriti, nego što će u konačnici Bog o njima reći.

Na kraju slavlja pred pokrajnjim baroknim oltarom sv. Josipa iz 1642. godine izmoljena je posvetna molitva sv. Josipu za hrvatski narod, koju je na današnji dan sluga Božji kardinal Franjo Kuharić izmolio u Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Uz predslavitelja misu je suslavio gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić.

U crkvi sv. Frane u kojoj se njeguje stoljetna tradicija štovanja sv. Josipa, za njegovu svetkovinu pripremalo se trodnevnicom. Prvoga dana misu je predslavio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić, drugoga dana o. Bradarić, a trećega dana župnik šibenske Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Redovnici Samostana sv. Frane se u Godini sv. Josipa zajedno s vjernicima okupljaju svakog 19. dana u mjesecu na slavlju mise u čast sv. Josipa. Također, svake srijede mole pobožnost sv. Josipu, na što sve vjernike poziva papa Franjo u apostolskom pismu „Patris corde“.

OBJAVLJENO: 20.3.2021.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik