Predstavljanje knjige “Govori mi, oče Ilija!”


Govori mi, oče Ilija!

Knjiga Marije Hrsan “Govori mi, Oče Ilija!”, predstavljena je u petak 29. listopada u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Ususret blagdanu Svih svetih ovo je divna prigoda da se javnosti preda i predstavi nova knjiga o svecima. Rad je to autorice koja je već objavila nekoliko knjiga, a ovom se želi predstaviti svojim razmatranjima, duhovnim razgovorima s desetak svetaca.

O knjizi su govorili s. Mandica Starčević, ilustrator Branko Lovrić Caparin, urednik izdanja fra Ivan Bradarić i sama autorica.

Zašto baš Ilija u naslovu knjige o svecima, odgovor  daje sama autorica: „Vrlo sam se obradovala kad sam izabrala svog Sveca Zaštitnika nakon Svete Mise na blagdan Sveta Tri Kralja. Za narednu godinu si to – Ti Oče Ilija! Dugo već osjećam prijateljstvo prema Tebi. Još u vrijeme mog izbivanja iz vjere, čula sam negdje da si Ti zaštitnik siromaha, pomažeš sirotama i udovicama. I kad sam se za vrijeme okupacije u Domovinskom ratu našla u društvu sirota, ne znajući često što ću od Boga povjerenim ljudima dati za jelo – vapila sam Tebi: “Sveti Ilija, pomozi!” I Ti si pomagao – odnekud je dolazila hrana – bilo od Međunarodnog Crvenog Križa ili ljudi koji su imali više od mene.” Autorica je zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji ovog izdanja.

Sestra Mandica je uočila nekoliko zanimljivosti ove knjige koje se očituju u stoljećima u kojima su živjeli navedeni svetci, kao i države u kojima su rođeni i proživjeli svoj zemaljski život te njihovo osobno životno iskustvo i put svetosti. Tako sestra uočava da su svetci iz knjige Marije Hrsan živjeli u rasponu od 9. stoljeću prije Krista, 3. stoljeće, 12. stoljeće, 14. st., 17. st. 18, st., 19. st., 20.st. Također, to su svetci iz Izraela, Egipta, Italije, Portugala, Francuske, Hrvatske, Poljske. Različita su njihova zvanja. Tu je prorok, pustinjak, siromah, propovjednik, dvorenje okuženih bolesnika, klauzurna sestra – zaštitnica misija, svećenik, kardinal, redovnik, redovnica. Obuhvaćeno je tako razgovorima sa svetima vrijeme povijesti spasenja do današnjih dana, kao i svijet predstavljen po pojedinim zemljama. Jednako tako i staleži i narodi. U svojim imaginarnim razgovorima predstavlja izabrane svetce dijelom biografskim podatcima, dijelom ih upoznaje s našom aktualnom situacijom, dijelom nam otkriva svoj odnos prema pojedinom svetcu – zaključila je sestra Mandica.

Urednik izdanja fra Ivan Bradarić govorio je o novoj knjizi Marije Hrsan u kontekstu nadolazećeg blagdana Svih svetih: Govoriti o svecima najbolje je upravo u ovo vrijeme kraja mjeseca listopada i početka studenoga. Svake nas godine baš ovo jesensko vrijeme i ovi dani koje zovemo jednostavno „Svi sveti“ vodi u jače i dublje razmatranje o prolaznosti života. Ja bih rekao o prijelaznosti života. Prema onoj iz liturgije za pokojne: “Tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja, a ne oduzima. I pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima”. Ili kako to sveti Pavao lijepo kaže: Živimo li ili umiremo, Gospodinovi smo (Rim 14, 8b). Tako, vrlo jednostavno to apostol tumači: mi uvijek pripadamo Gospodinu. Živi ili pokojni. Grešni ili sveti. Jednostavno: Gospodinovi smo. O kvaliteti i količini toga “Biti Gospodinovi” teško je govoriti. Crkva to izražava svojim posebnim jezikom kada tek pojedine osobe naziva svetima: osobe istinskih kreposti i vrlina, one koji su se dokazali u herojskom svjedočanstvu ljubavi i dokazali ustrajnost vjere, ostali nepokolebivi u kušnjama i trajno povezani s Bogom – sve do smrti. Da bi i na koncu uskliknuli: Mi smo Gospodinovi. A to nam najbolje svjedoči svetac iz naslova ove knjige.

Na koncu predstavljanja obratio se i autor naslovnice i ilustracija svetaca u knjizi Marije Hrsan, g. Branko Lovrić Caparin koji je istakao vrijednost pisanoga djela kojemu je on svojim crtežima dao vizualni i estetski dodatak.

Knjiga se može nabaviti pri Samostanu sv. Frane u Šibeniku.

OBJAVLJENO: 30.10.2021.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti