Održan znanstveni skup o biskupu Mileti


Znanstveni skup o biskupu Mileti

U Šibeniku je u subotu 6. studenog u Interpretacijskom centru Civitas Sacra, održan znanstveni skup “Caritas Christi urget nos” prigodom 150. obljetnice rođenja dr. Jeronima Milete, franjevca konventualca, šibenskog biskupa i apostolskog administratora jugoslavenskog dijela Zadarske nadbiskupije. Skup su organizirali: Zadarska nadbiskupija, Šibenska biskupija i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Prvo predavanje na skupu imao je na temu “Biografski podatci o biskupu fra Jeronimu Mileti”, fra Ivan Bradarić. Fra Ljudevit Anton Maračić govorio je na temu “Šibenski sveti Frane – stanište dobrih duhova”. Prof. dr. sc. Ivan Karlić i prof. dr. sc. s. Valerija Kovač imali su izlaganje na temu “Spisi fra Jeronima Milete u Arhivu šibenskog samostana sv. Frane”.

Dr. Zlatko Vlahek govorio je na temu “Liturgijski doprinosi fra Jeronima Milete Redu franjevaca konventualaca”, a dr. sc. Margareta Matijević na temu “Osvrt na prilike i neprilike katolika Šibenske biskupije 1945. – 1947”.

Doc. dr. sc. Zdenko DUNDOVIĆ i doc. dr. sc. Elvis RAŽOV izlaganje su imali na temu “Korizmene poslanice biskupa Jeronima Milete u Dijecezanskome listu Šibenske biskupije – povijesno-dogmatska analiza”. Doc. dr. sc. Arkadiusz KRASICKI na temu “Žena jaka (Izr 31,10) – biblijsko utemeljenje korizmene poruke biskupa Milete iz 1934. godine”. Dr. sc. Ivan Armanda izlagao je na temu “Suradnja biskupa fra Jeronima Milete i sestara benediktinki u Šibeniku“. Doc. dr. sc. Daniel Patafta je govorio na temu “Biskup Jeronim Mileta i starokatolici u Šibenskoj biskupiji”. Dr. sc. Mario Jareb i Branimir Zmijanović izlagali su na temu “Talijanski zločin u Primoštenu 16. studenoga 1942. i uloga biskupa Milete i Katoličke Crkve u zaštiti stanovništva primoštenskog kraja“.

Sudionici znanstvenog skupa u podne su u samostanu svetog Frane imali molitvu na grobu biskupa Jeronima Milete. Skup je završio misnim slavljem u katedrali svetog Jakova, koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

U homiliji je prikazao životni put biskupa Milete. Naglasio je kako je njegov život bio borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, niti ikakve druge neprilike i neimaštine, i strahovi, prijetnje, ugroze nisu ga poljuljale da ostane Bogu vjeran.

Biskup Mileta uspio je cijeli život živjeti nadahnut Kristovim riječima upućenim apostolima: “Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! – Ja sam Put, Istina i Život”, poručio je biskup Rogić.

OBJAVLJENO: 6.11.2021.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti