NAJAVA: Blagdan Gospe od Anđela i Porcijunkulski oprost


Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula svečano će biti proslavljena u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta slavlje ovoga blagdana traje dva dana.

U utorak 1. kolovoza, na uočnicu blagdana, u 12 sati bit će otvorenje Porcijunkulskoga oprosta. Molitvom Srednjega časa započinje poslijepodnevno euharistijsko klanjanje. Glavna proslava blagdana je u srijedu 2. kolovoza u 20.00 sati kada svečanu svetu misu predslavi fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Hrvatskoga nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića.

Tijekom vremena predviđenog za primanje potpunog oprosta redovnici samostana sv. Frane bit će na raspolaganju vjernicima za sakremanat svete ispovijedi od 07.45 do 10.00 sati te od 16.00 do 20.00 sati.

Da bi se zadobio taj oprost potrebno je pohoditi crkvu i u njoj izmoliti “Oče naš” i “Vjerovanje”, pristupiti sakramentu pokore, pričestiti se te moliti na nakanu Svetog Oca. Oprost se može zadobiti samo jedanput. Pohod crkvi može se obaviti od podneva prethodnog dana do ponoći blagdana.

Raspored uz blagdan Porcijunkule

Utorak, 1. kolovoza – Otvorenje Porcijunkulskoga oprosta
12.00 – Srednji čas, poslijepodnevno euharistijsko klanjanje
18.00 – Večernja, blagoslov s Presvetim, pobožnost BDM
19.00 – Sveta misa
21.00 – Krunica u dvorištu samostana

Srijeda, 2. kolovoza – blagdan Gospe od Anđela
07.00 – Jutarnja
08.00 – Sveta misa
19.15 – Večernja, pobožnost BDM
20.00 – Sveta misa, procesija sa svijećama

Tradicija štovanja Blažene Djevice Marije u crkvi sv. Frane u Šibeniku stara je koliko i franjevačka nazočnost u ovome gradu. U oltaru Bezgrješnog začeća u crkvi sv. Frane koji je izgrađen u drvetu od mletačkog altarista Issepa Ridolfija 1634. godine ugrađena je i umetnuta mnogo starija slika ili ikona Bl. Dj. Marije okružene anđelima, u srebrenom okviru, vjerojatno iz 15. stoljeća. Upravo ovu sliku vjernici štuju kao Gospu od anđela.

OBJAVLJENO: 24.7.2023.

Aktualno

Uskrs 2024.

U nastavku se nalazi raspored ispovijedanja i drugih liturgijskih slavlja do 24. ožujka do 19. svibnja, tj. od Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodinove do svetkovine Pedesetnice – Duhova. Dođite, proslavimo […]

NAJAVA: Trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane u Šibeniku, stoljetnom mjestu izražene antunovske pobožnosti dana 19. ožujka o.g. započinje pobožnost „Trinaest utoraka“ pred blagdan sv. Antuna […]

Corda pia – Srca mila

Kako bismo dostojno obilježili 800 godina rana sv. Franje Asiškoga, vjernicima koji se okupljaju u crkvi sv. Frane želimo ponuditi jednu novu, tj. staru pobožnost. „Corda pia“ – „Srca mila“ […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti