Gospa Lurdska i Dan bolesnika


BEZGREŠNA – NAŠ PROZOR PREMA NEBU

Članovi Vojske Bezgrešne i vjernici grada Šibenika, koji rado navraćaju u drevnu crkvu sv. Frane, proslavili su blagdan Gospe Lurdske.

“Ja sam Bezgrešno začeće” odgovorila je 1858. godine Gospa u Lurdu na pitanje vidjelice Bernardice kako se Djevica Marija zove. Sveti Maksimilijan Kolbe je u ovom događaju vidio veliku priliku za sve vjernike. Kao prvo, u smislu borbe protiv grijeha. Kao drugo, u smislu nasljedovanja Marijinih kreposti. Te osobito u molitvi, kako i poziva Gospa u Lurdu.

Zato je sv. Maksimilijan Kolbe na riječi iz Lurda i one iz Pariza 1831. nadodao i složio molitvu:

O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo. I za sve one koji se tebi ne utječu. A naročito za neprijatelje Crkve. I za sve koji su tebi preporučeni.

Istina vjere koja je upisana na medaljici: O Marijo, bez grijeha začeta … anticipirala je definiciju što ju je, u ime Crkve, dana 8. prosinca 1854. papa Pio IX. izjavio, obznanio i utvrdio “kako je doktrina koja naučava da je Blažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, posebnim privilegijem Boga Svemogućega, te u vidu zasluga Isusa Krista, spasitelja ljudskoga roda, očuvana čistom od svake ljage istočnoga grijeha, objavljena od Boga, te stoga u nju trebaju čvrsto i trajno vjerovati svi vjernici”.

Tako je svečano završena duga povijest teoloških istraživanja, intervencija Učiteljstva, te nadasve pučke pobožnosti prema Bezgrešnom Začeću Blažene Djevice Marije.

OBJAVLJENO: 11.2.2021.

Aktualno

Proslava sv. Josipa 2021.

Za proslavu svetkovine zaštitnika Hrvatske sv. Josipa u šibenskoj crkvi sv. Frane – Hrvatskom nacionalnom svetištu prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića vjernici će se pripremati trodnevnicom koja započinje u utorak […]

Započele korizmene duhovne obnove petkom

Molitvom pred slikom Milosrdnog Isusa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započeo je niz duhovnih obnova petkom. Tema prvog petka je post, a odabrana je prema liturgijskim čitanjima od dana. […]

Korizma 2021.

Duhovna četrdesetodnevna priprava pred blagdan Uskrsa KORIZMA U SVETIŠTU REDOVITI PROGRAM Molitva večernje s fratrima i molitva krunice svaku večer prije svete mise Ispovijed prije i tijekom svake svete mise […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik