Gospa Lurdska i Dan bolesnika


BEZGREŠNA – NAŠ PROZOR PREMA NEBU

Članovi Vojske Bezgrešne i vjernici grada Šibenika, koji rado navraćaju u drevnu crkvu sv. Frane, proslavili su blagdan Gospe Lurdske.

“Ja sam Bezgrešno začeće” odgovorila je 1858. godine Gospa u Lurdu na pitanje vidjelice Bernardice kako se Djevica Marija zove. Sveti Maksimilijan Kolbe je u ovom događaju vidio veliku priliku za sve vjernike. Kao prvo, u smislu borbe protiv grijeha. Kao drugo, u smislu nasljedovanja Marijinih kreposti. Te osobito u molitvi, kako i poziva Gospa u Lurdu.

Zato je sv. Maksimilijan Kolbe na riječi iz Lurda i one iz Pariza 1831. nadodao i složio molitvu:

O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo. I za sve one koji se tebi ne utječu. A naročito za neprijatelje Crkve. I za sve koji su tebi preporučeni.

Istina vjere koja je upisana na medaljici: O Marijo, bez grijeha začeta … anticipirala je definiciju što ju je, u ime Crkve, dana 8. prosinca 1854. papa Pio IX. izjavio, obznanio i utvrdio “kako je doktrina koja naučava da je Blažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, posebnim privilegijem Boga Svemogućega, te u vidu zasluga Isusa Krista, spasitelja ljudskoga roda, očuvana čistom od svake ljage istočnoga grijeha, objavljena od Boga, te stoga u nju trebaju čvrsto i trajno vjerovati svi vjernici”.

Tako je svečano završena duga povijest teoloških istraživanja, intervencija Učiteljstva, te nadasve pučke pobožnosti prema Bezgrešnom Začeću Blažene Djevice Marije.

OBJAVLJENO: 11.2.2021.

Aktualno

Molitveni spomen 150. obljetnice rođenja biskupa Milete

U samostanu sv. Frane u Šibeniku u subotu 17. travnja 2021. obilježena je 150. obljetnica rođenja fra Jeronima Milete, franjevca konventualca, a kasnije šibenskog biskupa i apostolskog administratora dijela Zadarske […]

Proslavljen peti utorak sv. Ante

U crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se vjernici grada Šibenika i okolice već stoljećima okupljaju da bi štovali Sveca svega svijeta, proslavljen je peti utorak duhovne priprave pred Svečev […]

Objavljen priručnik za obljetnicu biskupa Milete

Priručnik za molitveni spomen 150. obljetnice rođenja biskupa fra Jeronima Milete sadrži kratki životopis ovog istaknutog franjevca, koji je rođen u Šibeniku 17. travnja 1871. godine, a koji je Šibenskom […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik