Gospa Lurdska i Dan bolesnika


BEZGREŠNA – NAŠ PROZOR PREMA NEBU

Članovi Vojske Bezgrešne i vjernici grada Šibenika, koji rado navraćaju u drevnu crkvu sv. Frane, proslavili su blagdan Gospe Lurdske.

“Ja sam Bezgrešno začeće” odgovorila je 1858. godine Gospa u Lurdu na pitanje vidjelice Bernardice kako se Djevica Marija zove. Sveti Maksimilijan Kolbe je u ovom događaju vidio veliku priliku za sve vjernike. Kao prvo, u smislu borbe protiv grijeha. Kao drugo, u smislu nasljedovanja Marijinih kreposti. Te osobito u molitvi, kako i poziva Gospa u Lurdu.

Zato je sv. Maksimilijan Kolbe na riječi iz Lurda i one iz Pariza 1831. nadodao i složio molitvu:

O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo. I za sve one koji se tebi ne utječu. A naročito za neprijatelje Crkve. I za sve koji su tebi preporučeni.

Istina vjere koja je upisana na medaljici: O Marijo, bez grijeha začeta … anticipirala je definiciju što ju je, u ime Crkve, dana 8. prosinca 1854. papa Pio IX. izjavio, obznanio i utvrdio “kako je doktrina koja naučava da je Blažena Djevica Marija u prvom trenutku svoga začeća, posebnim privilegijem Boga Svemogućega, te u vidu zasluga Isusa Krista, spasitelja ljudskoga roda, očuvana čistom od svake ljage istočnoga grijeha, objavljena od Boga, te stoga u nju trebaju čvrsto i trajno vjerovati svi vjernici”.

Tako je svečano završena duga povijest teoloških istraživanja, intervencija Učiteljstva, te nadasve pučke pobožnosti prema Bezgrešnom Začeću Blažene Djevice Marije.

OBJAVLJENO: 11.2.2021.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik