Dovršena obnova drvenog oltara sv. Stjepana


Obnovljeni oltar sv. Stjepana

Nakon više od dvanaest godina, dovršena je obnova 380 godina starog pokrajnjega drvenog baroknoga oltara sv. Stjepana u crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku, koji će biti blagoslovljen u utorak 31. svibnja, na svetkovinu posvete crkve.

Uz veliku svetkovinu visokog jubileja 599. obljetnice posvete crkve i uz slavlje dvanaestoga utorka uoči blagdana sv. Ante, drevna šibenska crkva sv. Frane će istoga dana imati još jedan vrijedan spomen i događaj. Nakon dugogodišnje obnove pokrajnjeg oltara sv. Stjepana, koja je počela 2009. godine, s njega će konačno biti maknute skele te će zasjati u svečanom ruhu.

Svetu misu predslavit će gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić, koji će tijekom slavlja svete mise blagosloviti novoobnovljeni oltar.

Oltar potječe iz 1642. godine, a djelo je mletačkog altarista Girolama Ridolfija. Oltarnu palu naslikao je Matej Pončun (Matteo Ponzoni), a prikazuje lik sv. Stjepana Prvomučenika i sv. Augustina, biskupa i crkvenog naučitelja. To je jedan od četiri drvena oltara koja su izrađena i u crkvu sv. Frane u Šibeniku postavljena između 1638. i 1642. godine. To je bilo vrijeme intenzivnog preuređenja crkvenog interijera u barokni stil, koji je do danas ostao najdominantniji u toj samostanskoj crkvi.

Drveni oltari iz crkve sv. Frane u Šibeniku (oltar sv. Stjepana, oltar sv. Josipa, oltar sv. Klare i oltar Bezgrješnog Začeća) imaju svojstvo zaštićenoga kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Radove na obnovi oltara izvela je tvrtka „Tika art“ iz Šibenika po rukama Tihane Milak, a financiran je u cijelosti sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

OBJAVLJENO: 30.5.2022.

Aktualno

Logo obljetnica samostana i crkve

Tumačenje loga velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku Svojevrsni logo velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku svoje nadahnuće pronalazi u zatvorenoj rozeti koja se […]

Dekret o oprostima u crkvi sv. Frane

Ur. Br. 1136/22/1 D E K R E T             Apostolska Penitencijerija, radi povećanja vjere u vjernika i spasenja duša, snagom ovlasti koje joj je na osobito poseban način udijelio […]

NAJAVA: Početak velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku

U crkvi sv. Frane i Hrvatskome nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku ovih godina obilježava se 800 godina franjevačke prisutnosti, 700 godina sadašnjega samostana unutar gradskih zidina te 600 […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti