Dani svetog Ante 2019.


Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga, u narodu nazvanog, svetac svega svijeta, nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri drevnom samostanu sv. Frane. Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik poznate šibenske crkve sv. Frane. Tisuće jernicka grada Šibenika i okolice i ove godine će godine hodočastiti svome omiljenom svecu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku su pripremili bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan i Blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.


DANI SVETOG ANTE 2019.

Petak, 31. svibnja – 596. obljetnica posvete crkve
19.00 sati, svetu misu predslavi: fra Ivan Bradarić

Blagdan posvete crkve je blagdan Crkve-zajednice vjernika, naroda Božjega koji se u crkvi-zgradi okuplja. Vjernici kršćani odbacuju pomisao da bi hram ili crkva kao građevina bili mjesto gdje isključivo i samo tu prebiva Bog. Hram-crkva zapravo zgrada u kojoj se okuplja zajednica-Crkva koja je u Duhu Svetom hram Božji, prebivalište Božje slave. Zato u sadašnjem misalu misa obljetnica posvete crkve jest na prvom mjestu u zajedničkim misama.

Crkva sv. Frane u Šibeniku je posvećena 31. svibnja 1423. pa se ove godine slavi 595. godina od posvete. Glavni zaštitnik je sv. Frane a suzaštitnik sv. Ante.

Subota, 01. lipnja – Hodočašće u Padovu
Priprava za blagdan.

I ove će godine vjernici iz Šibenika i okolice hodočastiti u veličanstvenu baziliku sv. Ante u Padovi te će obići i druga značajna mjesta u blizini Padove vezana uz život sv. Ante.

Ponedjeljak, 03. lipnja – Projekcija filma o sv. Anti
19.30 – crkva sv. Frane

Utorak, 04. lipnja – 12. utorak pred Svečev blagdan
19.00 sati, svetu misu predslavi: p. Arek Krasicki

Nedjelja, 09. lipnja – Mjuzikl o sv. Anti: „Svetac svega svijeta“
HNK Šibenik.
(Ulaznice se nabavljaju u samostanu sv. Frane)

Ponedjeljak, 10. lipnja – Tribina: „Kako je molio Svetac“
Nakon večernje svete mise.

Utorak, 11. lipnja – 13. utorak pred Svečev blagdan
19.00 sati, svetu misu predslavi: fra Ivan Bradarić

Srijeda, 12. lipnja – Uočnica blagdana
Nakon večernje svete mise: Obred preminuća sv. Ante

To je zapravo kratko bdjenje kojim se prisjećamo smrti ovog poznatog Portugalca koji je umro u Italiji u mjestu Arcella u blizini Padove. Njegove posljednje riječi bile su: „Vidim moga Gospodina“. Tako, ovaj događaj vjernici promatraju kao slavni prelazak u slavu omiljenoga sveca.

Petak, 14. lipnja – Misa zahvalnica

Nakon duge pripreme i svečano proslavljenoga blagdana sv. Ante, vjernici će se još jednom okupiti u crkvi sv. Frane. Bit će to dan nakon blagdana, u petak 14. lipnja u 19.00 sati, da bi Bogu zahvalili za sve milosti i dobročinstva koja su primili po zagovoru sv. Ante. Svetu misu predslavi fra Augustin Kordić.

Nakon svete mise bit će svečano ispraćen relikvijar s autentičnim moćima Sveca. Relikvijar se čuva u arhivu samostana sv. Frane a ponovno će biti izložen u ožujku 2020.

OBJAVLJENO: 30.5.2019.

Aktualno

Obredom Preminuća započela proslava blagdana sv. Antuna

Posljednjega dana trodnevne priprave, u crkvi sv. Frane u Šibeniku u subotu, 12. lipnja euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Penava u koncelebraciji s fra Ivanom Bradarićem. U prigodnoj homiliji […]

Proslava sv. Ante – izdvajamo

I DJECA VOLE SVETOG ANTU Posebna veza sv. Ante i djece dogodila se još za svečeva života kada se zaštitnički postavljao prema obiteljima, pomagao im i privodio k Isusu. O […]

Trinaesti utorak u čast sv. Anti

Trinaestog utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 8. lipnja, u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misu je predslavio misionar Krvi Kristove o. Stjepan Ivan Horvat. […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik