Blagdan sv. Nikole (2) – fra Tomislav Šanko


Prijepodnevnu euharistiju predslavio je ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri o. Tomislav Šanko.

Jedan od simbola sv. Nikole je plamen, a vatra pročišćava, rekao je na početku homilije. Istaknuo je da se krepost čistoće nekad krivo promatra. „Čistoća nije, zapravo, odsutnost strasti, odsutnost žara, nego je ona baš strastvenost. Sveci su bili strastveni ljudi ali su tu svoju strast, taj svoj žar usmjerili na jedno – ono što je bitno. Nisu bili neki uškopljeni ljudi, sterilni. To nije svetost. Svet je čovjek koji se daje do kraja, koji nema podijeljeno srce”, ustvrdio je.

Osvrnuvši se na čin naviještanja Evanđelja sv. Nikole i drugova muslimanima u Jeruzalemu na Kurban bajram, fra Tomislav je rekao da ih je na to nagnala ljubav prema njima. Onaj koji ljubi, drugomu želi reći istinu. „Ljubav bez istine je slijepa, ona ništa ne gradi“, dodao je propovjednik.

Naglasio je da je sv. Nikola, iako se može činiti da je uludo išao poginuti, dobro znao svoje mjesto te je položio svoj život iz ljubavi. Stoga je potaknuo vjernike da nađu svoje mjesto i budu svjesni onoga što nisu i onoga što jesu.

„Svetost počinje od malih stvari“, zaključio je o. Šanko, potaknuvši okupljene da budu široke duše poput sv. Nikole.

Misu su suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Miljenko Hontić i još dvojica svećenika. Liturgijsko pjevanje na oba slavlja predvodio je zbor svetišta pod vodstvom orguljašice Veronike Paić. Posluživali su bogoslovi i postulanti Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Nakon misa vjernici su iskazali štovanje sv. Nikole ophodom oko slike njegovoga najstarijeg lika i paljenjem svijeća ispred njegovoga pokrajnjeg oltara.

OBJAVLJENO: 16.11.2023.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti