Blagdan sv. Nikole (1) – Jutarnja misa


Proslava blagdana sv. Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku počela je jutarnjom misom.

Nakon što su braća Samostana sv. Frane u zajedništvu s gostima izmolila Jutarnju, prvu misu blagdana predslavio je domaći gvardijan i rektor svetišta fra Josip Ivanović.

„Rodivši se u ovome gradu i rastući u njemu, promatrajući primjer Franjine male braće, i Nikola je zasigurno čuo te riječi hoće li tko za mnom… Baš ovdje u Šibeniku, gdje more ljubi, miluje i šiba svojim valovima ovu stijenu gdje je sagrađena ova crkva sv. Frane, na mjestu gdje se utemeljiše Franjina braća, baš je tim mjestom prošao Gospodin kao nekada obalama Galilejskoga mora i uputio poziv Nikoli: Nikola, ako hoćeš, dođi i slijedi me!istaknuo je osvrnuvši se na naviješteno Evnađelje.

Primijenivši iste riječi na današnje vjernike, rekao je da često čuju taj zov, osjećaju ga, znaju da je prisutan i lijepo im zvuči… „Srce bi htjelo, ali razum ponekad prijeći; volja bi pošla, ali svijet se protivi. A na nama je odlučiti: staviti sve što imamo u Kristove ruke ili poći vlastitim putem. Tu postajemo svjesni da je potrebno ostaviti užad i mreže na obalama, razvezati i razmrsiti čvorove međusobnih navezanosti na osobe, mjesta i vremena; postajemo svjesni da je potrebno koračati i u istrošenoj obući i poći stopama Kristovim u punoj slobodi srca“, poručio je fra Ivanović Okupljene štovatelje sv. Nikole pozvao je da poput njega Bogu odgovore: Hoću, evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju.

OBJAVLJENO: 16.11.2023.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti