Blagdan sv. Ante u Šibeniku


Sv. Ante - obred preminuća

Nakon bogate i intenzivne duhovne priprave pred Svečev blagdan, a koji je i ove godine imao niz od trinaest utoraka, vjernici grada Šibenika i okolice i ove će godine veoma svečano slaviti blagdan sv. Ante u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga, u narodu nazvanog svetac svega svijeta, nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri crkvi i drevnom samostanu sv. Frane. Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik poznate šibenske crkve sv. Frane. Tisuće vjernika grada Šibenika i okolice i ove godine će hodočastiti svome omiljenom svecu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku su pripremili bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan i Blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.

Uoči blagdana sv. Ante, u nedjelju nakon večernje svete mise je tzv. Obred preminuća sv. Ante – molitveno bdjenje kojim se vjernici prisjećaju tog 13. lipnja 1231. godine kada je preminuo sv. Ante u mjestu Arcela uz riječi: „Vidim moga Gospodina“.

Na Svečev blagdan u ponedjeljak 13. lipnja svete mise su ovim rasporedom: 07.00, 08.00, 09.00, 10.30 i u 12.00 sati. Pod misom u 10.30 sati rektor crkve hrvatskih mučenika u Udbini don Josip Šimatović blagoslovit će spomen ploču sv. Nikole Tavelića. U bijeli kamen iz okolice Trogira ugraviran je manji komadić kamena s mjesta mučeništva sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu. Ova spomen ploča biti će svečano položena u udbinsko svetište hrvatskih mučenika u subotu 18. lipnja.

Popodne su svete mise u 17.00 sati s blagoslovom djece i ljiljana, a svečanu svetu misu u 19.00 sati predslavi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Osobito će razdragano biti u 17.00 sati kada je sveta misa s blagoslovom djece i cvijeća ljiljana. Ova poveznica sv. Ante i djece vezana je uz svečevu smrt 13. lipnja 1231. jer su upravo djeca razglasila vijest ulicama Padove vičući: „Umro je Svetac, umro je sveti otac“! Nakon svete mise će biti priređena igraonica i radionica za djecu u organizaciji „TOP events“.

Vjernici i brojni hodočasnici će se tijekom cijeloga dana moći ispovjediti, a u crkvi je izložen relikvijar s autentičnim  relikvijama sv. Ante. U crkvi je također izloženo 13 fotografija velikoga formata autora Zorana Škugora na temu trinaest simbola sv. Ante.

OBJAVLJENO: 10.6.2022.

Aktualno

Uvodnik novog broja lista Svetac

KAO CITRA S OSAM ŽICA Piše: fra Ivan Bradarić Samostan i crkva sv. Frane u Šibeniku koju su naši biskupi 1970. godine proglasili nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića, simbol su […]

Obiteljski dan u Svetištu

Dok se u Rimu sprema Deseti svjetski dan obitelji, bračni parovi koji su u posljednjih osam godina vjenčani u crkvi sv. Frane imali su svoj susret i svetu misu zahvale […]

Slika sv. Frane iz 1880. godine

Akvarel “Šibenik” dimenzije 500×700 mm bečkog slikara Richarda Juliusa Weixlgärtnera (Beč, 9. travnja 1849. – 6. kolovoza 1912.) predstavljen je u ponedjeljak 20. lipnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku. […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti