Blagdan sv. Ante proslavljen u Šibeniku


Antunovo 2021.

Vjernici Šibenika i ove godine tijekom cijeloga dana, u nedjelju 13. lipnja 2021., hodočastili su u crkvu sv. Frane koja se može podičiti stoljetnom tradicijom slavlja blagdana sveca svega svijeta. Ovogodišnja proslava bila je u znaku osamstote obljetnice od prvog susreta sv. Frane i sv. Ante, dvojice istinskih duhovnih velikana koji su jako prisutni i u našem narodu, koji se zbio  30. svibnja 1221. godine u Asizu.

Središnje euharistijsko slavlje na trgu pokraj crkve, predvodio je p. Ivan Ike Mandurić, DI. U koncelebraciji su bili don Mato Drljo župnik u Jadrtovcu, don Darko Poljak župnik u Skradinu, fra Ivan Penava iz samostana sv. Frane, inače župnik na Vidicima, te gvardijan šibenskoga samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić.

U homiliji je p. Mandurić posvijestio važnost molitve u životu svakoga pojedinca. Propovjednik je pojasnio, kako je Bogu važno kakvo je stanje našega srca, stanje naše duše. I to nam Gospodin svjedoči na nebrojenim mjestima i nebrojenim gestama.

Čovjek je sklon misliti kako je Bogu najvažnije koliko je skrivio, koliko je štete nekome nanio, je li prevršio mjeru grijeha. „Da si čudo od grešnika, Bogu bi bilo najvažnije kakvo je stanje tvoje duše, kako si ti čovječe. Jer Bog dobro zna, da je iza svakog tvog grijeha teška prijevara, teška mržnja“, rekao je p. Mandurić.

Ukazujući na život sv. Antuna, istaknuo je, kako je njega prožeo žar Kristove ljubavi, a taj žar treba zahvatiti i svakoga od nas, jer „Krist bi ponovno umro za mene, za nas, a sv. Ante bi ponovno bio spreman svoj život založiti da naviješta Kristovu riječ“, jer, nastavio je, „svetac je silno volio  Gospodina, duboko je doživljavao njegovu ljubav. Zato je silno volio čovjeka i svoj život posvetio čovjeku da nas dovede do istine, da nam navijesti tajnu Božje ljubavi. Neprestance je molio i živio za to, da evanđelje učini čovjeku tako shvatljivim. Iz njegova života otkrivamo silnu ljubav i suosjećanje za čovjeka, zato nije čudo da se Bog toliko proslavlja kroz ovoga sveca svega svijeta“. Vjernike je pozvao da dopuste srcu da ga Riječ mijenja, da dopuste da Riječ Božja zahvati njihova srca, te da ih Bog po sv. Anti povede i izvede iz učmalosti, da se neke stvari pomaknu i promijene u njihovim životima, tj. da krenu prema Kristu i da dopuste da ih njegova nježnost privuče. Jer, važno je shvatiti  Kristovu sućut za čovjeka, a ne njegovo osuđivanje, njegovu spremnost da nam da novi život.

No, ukoliko u mome životu nema molitve, ako ona nije središnje mjesto u njemu, onda nisam shvatio što je život, nisam shvatio što je kršćanstvo, upozorio je propovjednik, te nastavio „često nam se  događa da smo na pragu kršćanstva, da imamo simpatiju prema nekoj pobožnosti, prema vjeri, ponešto znamo, deklariramo se kao vjernici, kunemo se, da se nećemo odreći vjere i kršćanskoga identiteta. No, kršćanstvo je puno više od toga. To je način da se živi Kristov identitet. Uistinu ja sam stvoren za to da mogu živjeti Kristov identitet, jer kršten znači biti uronjen u Krista. To znači živjeti novi život u sili i snazi Kristovoj. Tako da mogu i sam iskusiti tu silinu ljubavi“. Posvijestio je, kako život u kojem nema vremena za molitvu, u kojem na obuzima gramzljivost i pohlepa za materijalnim, je u ustvari mučenje, patnja, ropstvo, to nije sloboda, a Gospodin je htio puno više od toga. On želi da idemo drugima ususret, da budemo bogati ljubavlju, da i sami budemo evangelizatori.

No, da bi to ostvarili, potrebno je puštati Gospodina u naš život i susretati ga. Stoga, moramo naći mjesta za molitvu. Ako sebe ljubiš, ako želiš život u radosti, u miru, bez konflikta, u vedrini, u nadi, u vjeri, onda moraš naći načina gdje ćeš to ispijati, gdje ćeš susretati Gospodina. Moraš naći načina da živiš s njim, da druguješ sa svojim Gospodinom neprestance. Zato molitva mora biti središnji dio drugovanja s Bogom, a tomu nas uči i sv. Ante, rekao je p. Mandurić, te pojasnio, kako je molitva komunikacija s Bogom u kojoj nam se Bog daje, a isto tako se i mi njemu u njoj dajemo. „Molitva je odlučnost i spremnost da nađem vrijeme i mjesto, da bude moja hrana kojom će teći ljubav između mene i Boga, jer drugog načina nema. Potrebna je moja stalna otvorenost. U tom prijateljevanju s Bogom iznosim mu sve moje strahove, komplekse, sramote, poraze. Sve to Gospodin želi čuti, a također želi čuti tvoje želje, radosti, planove, ambicije, zahvaljivanje. Dakle, središnji dio dana mora biti molitva, Bog mora ima mjesta u mome životu, te da On po molitvi ulazi u moj život i mijenja me“.

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale je izrekao fra Ivan Bradarić. Posebno je naglasio, kako unatoč okolnosti u kojima živimo uslijed pandemije, ovo je u godini dana treći puta da se na otvorenom slavi sveta misa, što nije još zabilježeno u samostanskoj kronici. Te u tom vidu izrekao zahvalu i Nebeskom Ocu.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali mladi iz Bibinja, koji su nakon mise održali kraći koncert.

Tijekom cijeloga dana, vjernici su imali prigodu za ispovijed, a osim središnjeg slavlja, u crkvi sv. Frane održano je još šest misa. Predslavitelji su bili fra Ante Bešlić, don Ante Omazić, fra Ivan Bradarić, mons. Marinko Mlakić i fra Augustin Kordić.  U poslijepodnevnim satima crkvu, samostansko dvorište i trg ispred crkve ispunilo je mnoštvo šibenske djece i njihovih roditelja. Euharistijsko slavlje i blagoslov djece predvodio je fra Ivan Penava, a potom su na trgu ispred crkve održane radionice i igraonice za djecu, u organizaciji animatorske grupe „Top Events“. Uz dječaka Paška, djeca su imale prilike susresti se i s likom sv. Antuna.

OBJAVLJENO: 14.6.2021.

Aktualno

Porcijunkula 2021.

PROSLAVA BLAGDANA GOSPE OD ANĐELA U SAMOSTANSKOJ CRKVI SV. FRANE U ŠIBENIKU Popularna „Porcijunkula“ svečano će biti proslavljena i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta […]

Dan djedova i baka

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je u nedjelju 31. siječnja 2021. proglasio Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, i […]

Rič, dvi Župniku na odlasku

Svetkovina sv. Petra i Pavla veoma je svečano proslavljena u župi sv. Petra u Šibeniku gdje djeluju redovnici franjevci konventualci. Ova je proslava bila ujedno i oproštaj od župnika fra […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik