Zlatni jubilej fra Augustina Kordića


U nedjelju 18. rujna s početkom u 10.30 sati svoj Zlatni jubilej, pedeset godina od svećeničkog ređenja, proslavit će franjevac fra Augustin Kordić, OFMConv član samostana sv. Frane u Šibeniku.

Fra Augustin je rođen 17. srpnja 1939. u Grljevićima, općina Ljubuški u  Hercegovini. Kršten je istoga dana a njegovi roditelji otac Mate i majka Anica r. Medić dadoše mu ime Zdravko. Jednog dana, dok je fra Augustin pohađao 3. razred osnovne škole, 1950. godine, njegov otac zapitao ga je, da li bi on želio biti pratar? Fra Augustin je spremno odgovorio da bi to želio. I tu se rodila klica njegovoga budućega redovničkoga i svećeničkog zvanja.

Roditelji fra Augustina
Roditelji fra Augustina

Došao je dan odlaska iz njegove drage Hercegovine. U noći ga probudiše i rekoše da je vrijeme za polazak, da je put do pruge (autobusa) dalek. Pozdravio se sa svojima, te s ocem, majkom i konjem Vrancem, koji je nosio njegove stvari. Bila je noć, pa je otac s fenjerom osvjetljivao put kroz šumu. Putem su otac i majka savjetovali sina kako se treba vladati u tuđem svijetu i u sjemeništu. I stigoše do autobusa odnosno kamiona, koji je na sebi imao klupe za sjedenje.

O Bože, kako je bio bolan rastanak s majkom, koja je trebala s Čerina vratiti Vranca kući, a otac je pošao s nama u Mostar! Suze su tekle poput rijeke.

Po grupicu dječaka u Mostar je iz Zagreba došao fra Martin Vidovič, bogoslov, Slovenac. Od Mostara, preko Sarajeva do Zagreba. Dug je i naporan put. I počela je škola i školski dani kod fratara na Svetom Duhu. Sjećanja na školske kolege i na profesore fratre su još živa: otac Dionizije i pouke iz matematike i hrvatskog; otac Tomislav Talan i vježbanje mise na latinskom.

Dakako, svagdašnja sv. misa, krunica i tjedna ispovijed postali su dio sjemenišnog života. Ispovjednik o. Jozo Miolin govorio je: „Znaš, budi pobožan Gospi!“

Magister sjemeništaraca bio je o. Pio Polonio, a njegov zamjenik (submagister) o. Vinko Vincek. O. Pio je svake nedjelje držao sjemeništarcima predavanje-razmatranje o vjeri. Kasnije će to istim dečkima ali sada bogoslovima nastaviti o. Celestin Tomić.

k2

Studentsko doba
Studentsko doba

Poslije vojske nastavio je studije teologije u Zagrebu. Tijekom svih šest godina fakulteta magister mu je bio o. Celestin Tomić.

Divan čovjek, redovnik, svećenik, ispovjednik, duhovnik. Bio nam je uzor, pravi uzor u redovničkom životu. Slažem se s nekim mojim kolegama, da bi za njega trebalo otvoriti proces za kanonizaciju.

Bogoslovi su tijekom ferija radili na dograđivanju zgrade sjemeništa a onda su odlazili na odmor koji svi rado pamte i prepričavaju: na Cres, u osamu, u Barbarovu dragu.

Tamo smo pod onim divnim borovima razapeli dva šatora za spavanje i jedan veliki za liturgiju. Plivanja i raznih igara bilo je do mile volje.

Za svećenika ga zaredio 27. studenog 1966. u crkvi sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu mons. Franjo Kuharić, tada pomoćni zagrebački biskup, a kasniji zagrebački nadbiskup i kardinal. A onda su uslijedile službe, premještaji, obveze…

k3

Mlada misa
Mlada misa
  • Prvu godinu svećeničkog života, 1957. godine, proveo je u samostanu sv. Frane u Splitu. Pomagao našem župniku na Mejama, o. Ambrozu Vlahovu.
  • Nakon Splita dospio je u Zagreb za kapelana u župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu od 1968. do 1970. godine. A župnik je bio o. Jerko Felja, koji je ujedno bio i gvardijan samostana Svetog Duha.
  • godine postao je župnik u Zagrebu u župi sv. Antuna Padovanskoga.
  • Godine 1977. pošao je u Rim na studij franjevačke duhovnosti u Antonianumu sa stanovanjem na Vigni.
  • Od 1980. do 1986. godine bio je kapelan u župi sv. Josipa u Puli.
  • Nakon Pule odlazi u Novo Selo u Vinkovcima, 1986-1989.
  • Iz Vinkovaca fra Ferdinand Ćavar, provincijal, povlači ga u Zagreb za tajnika Provincije, 1989.-1995.
  • I tako to bi do 2006., kada je postao članom samostana Svetog Antuna u Vinkovcima – sve do 2010. godine.
  • Iz Vinkovaca ga pozvaše ponovo za tajnika Provincije (2010-2014.).
  • Od 2014. godine je u samostanu sv. Frane u Šibeniku.
S članovim Franjevačkoga svjetovnog reda
S članovim Franjevačkoga svjetovnog reda

I tako, dan po dan, godina po godina, i sakupilo se njih 77 od kojih je 50 posvećeno Bogu u svećeničkoj službi. Put spor i dug, pokatkad krivudav i mračan, pokatkad sunčan i vedar.

Put obilježen brojnim iskustvima ugrađenim u vječnost.

Tu es sacerdos in aeternum.

OBJAVLJENO: 11.9.2016.

Aktualno

Zavjeti franjevačkih trećoredaca u Šibeniku

U drevnoj šibenskoj crkvi sv. Frane na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga 2020., članice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) položile su redovničke zavjete. Tijekom slavlja euharistije, koju je predslavio fra Ivan […]

Advent u Svetištu 2020.

Došašće i Blagdan Bezgrešne 28. 11. – subota – Početak došašća – PRVO SVJETLO: BDIJTE! 17.30 – Paljenje prve svijeće i pjevana Večernja s meditacijom 18.00 – Sveta misa 29. […]

Medalja sv. Ivana Pavla II.

Kardinal Josip Bozanić, prigodom slavlja blagdana sv. Nikole Tavelića, tijekom kojega je i zaključena Godina sv. Nikole, darovao je Medalju sv. Ivana Pavla II. rektoru svetišta fra Ivanu Bradariću.

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik