Započela velika devetnica


Velika devetnica sv. Nikoli Taveliću

Vjernici grada Šibenika, hodočasnici i štovatelji sv. Nikole Tavelića ispunili su danas crkvu sv. Frane na otvorenju duhovne priprave pred svečev blagdan. Velika devetnica, devet petaka pred svečev blagdan, započela je molitvom svete krunice i pjevanom večernjom. Za to vrijeme vjernici su se mogli ispovjediti i pripremiti se za svetu misu. Ulaznom procesijom i unošenjem prijenosne pale s najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavelića započela je sveta misa koju je predslavio fra Ivan Bradarić rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Fra Ivan je prije svega objasnio zašto velika devetnica te je protumačio ove dvije riječi. Samo ime kazuje da devetnica dolazi od broja devet,  rekao je fra Ivan te je pojasnio: Mi vjernici za to nalazimo biblijsko utemeljenje i povezujemo s onim razdobljem između Isusova Uzašašća i silaska Duha Svetoga. To je izravno poziv Isusov na molitvu i bdjenje. I učenici su devet dana molili, a desetoga dana, na Duhove, primiše dar Duha Svetoga. Mi imamo veliku devetnicu. Uzeli smo da kroz devet uzastopnih petaka molimo i tako se duhovno pripremamo za blagdan našega sveca. Petak smo uzeli zato jer je upravo na taj dan, nakon što je molio i s braćom se dobro posavjetovao, svetac izišao iz svoga samostana 11. studenoga 1391. i pošao propovijedati Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost.

Predslavitelj je također spomenuo da se danas prema franjevačkom kalendaru slavi također i blagdan Rane sv. Frane te je protumačio povijest ovoga događaja i uvođenja u franjevački liturgijski kalendar.

Upravo je sv. Franju fra Ivan spomenuo kao izvrsnog učitelja onih koji istinski žele nasljedovati Krista, a među njima se svakako ističe i naš sv. Nikola Tavelić.

Uzeti svoj križ, svoju vjeru, svoje zvanje i poslanje i poći za Isusom. To je poziv

Nikolinom smrću jedna zvijezda, uz tolike nepoznate i nepriznate naše junake, popela se na mučeničko nebo Katoličke crkve. On je, na neki način, postao simbol svih hrvatskih stradanja za vjeru, za Krista, za istinu.

OBJAVLJENO: 17.9.2021.

Aktualno

U Rimu uručena nagrada fra Željku Klariću

U petak 22. listopada 2021. godine na Papinskom Institutu za teologiju braka i obitelji Lateranskog Sveučilišta fra Željku Klariću uručeno je priznanje za najboljeg studenta licencijatskog studija u prethodnoj akademskoj […]

Peti petak pred blagdan sv. Nikole Tavelića

Domaći fratar fra Željko Klarić, župnik u Župi sv. Petra na Vidicima u Šibeniku, 15. listopada 2021. je predvodio misno slavlje u crkvi i Svetištu sv. Nikole Tavelića u petom […]

Svečano proslavljen blagdan sv. Frane

Blagdan sv. Frane svečano je proslavljen u istoimenoj šibenskoj crkvi koju posjećuju mnogobrojni Šibenčani i vjernici iz okolice. Svetu misu u koncelebraciji desetak svećenika predslavio je fra Igor Salmič, franjevac […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik