Započela velika devetnica


Velika devetnica sv. Nikoli Taveliću

Vjernici grada Šibenika, hodočasnici i štovatelji sv. Nikole Tavelića ispunili su danas crkvu sv. Frane na otvorenju duhovne priprave pred svečev blagdan. Velika devetnica, devet petaka pred svečev blagdan, započela je molitvom svete krunice i pjevanom večernjom. Za to vrijeme vjernici su se mogli ispovjediti i pripremiti se za svetu misu. Ulaznom procesijom i unošenjem prijenosne pale s najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavelića započela je sveta misa koju je predslavio fra Ivan Bradarić rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

Fra Ivan je prije svega objasnio zašto velika devetnica te je protumačio ove dvije riječi. Samo ime kazuje da devetnica dolazi od broja devet,  rekao je fra Ivan te je pojasnio: Mi vjernici za to nalazimo biblijsko utemeljenje i povezujemo s onim razdobljem između Isusova Uzašašća i silaska Duha Svetoga. To je izravno poziv Isusov na molitvu i bdjenje. I učenici su devet dana molili, a desetoga dana, na Duhove, primiše dar Duha Svetoga. Mi imamo veliku devetnicu. Uzeli smo da kroz devet uzastopnih petaka molimo i tako se duhovno pripremamo za blagdan našega sveca. Petak smo uzeli zato jer je upravo na taj dan, nakon što je molio i s braćom se dobro posavjetovao, svetac izišao iz svoga samostana 11. studenoga 1391. i pošao propovijedati Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost.

Predslavitelj je također spomenuo da se danas prema franjevačkom kalendaru slavi također i blagdan Rane sv. Frane te je protumačio povijest ovoga događaja i uvođenja u franjevački liturgijski kalendar.

Upravo je sv. Franju fra Ivan spomenuo kao izvrsnog učitelja onih koji istinski žele nasljedovati Krista, a među njima se svakako ističe i naš sv. Nikola Tavelić.

Uzeti svoj križ, svoju vjeru, svoje zvanje i poslanje i poći za Isusom. To je poziv

Nikolinom smrću jedna zvijezda, uz tolike nepoznate i nepriznate naše junake, popela se na mučeničko nebo Katoličke crkve. On je, na neki način, postao simbol svih hrvatskih stradanja za vjeru, za Krista, za istinu.

OBJAVLJENO: 17.9.2021.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti