Zaključena pobožnost trinaest utoraka


U drevnoj crkvi sv. Frane u Šibeniku čiji je suzaštitnik sv. Ante, zaključena je trinaestotjedna priprava pred blagdan omiljenoga sveca. Svetu misu predslavio je prof. fra Ante Vučković. Vjernici grada Šibenika kao i vjernici hodočasnici iz okolnih mjesta koji rado navraćaju u ovo svetište konačno su ispunili crkvu, te su uz mjere opreza u crkvi i samostanskom dvorištu slavili svetu misu i iskazali štovanje svome svecu. Vjernici znaju da je crkva sv. Frane u Šibeniku jedna je od rijetkih koja čuva vrijednu autentičnu relikviju sv. Ante. U prekrasnom relikvijaru čuva se dio tijela sv. Ante koji je uvijek izložen u crkvi tijekom pobožnosti trinaest utoraka i blagdanskih dana.

Fra Ante Vučković je u svojoj nadahnutoj propovijedi napravio osvrt na dnevna čitanja. Govorio je o tome kako Bog ima privilegirana mjesta na kojima se javlja vjernicima. To su najčešće pustinja, ponekad brdo ili hram. Tako i danas imamo situaciju gdje se Bog javlja Iliji u jednoj ekstremnoj životnoj situaciji pustinje života. Zapravo, Bog se čovjeku javlja onda kada čovjek shvati da je ugrožen i da nema uvjeta za opstanak. Tada čovjek osjeća Božju blizinu. Udovica ima tek nešto malo, pojest će i umrijeti. Po proroku Iliji i ovoj zgodi shvaćamo da je Bog tamo gdje se dijeli. Tako imaju i on, i udovica i njezin sin.

Eto nam slike Euharistije, poručuje fra Ante. Euharistijski kruh se pravi od brašna koje ne nestaje u ćupu života. Svi smo to posebno osjetili u proteklim tjednima krize i nemogućnosti dolaska na svete mise. Gospodin nam je svojom riječi potvrdio: „Neće se isprazniti ćup“. I nije!

Zato, poziva nas fra Ante, trebamo otkriti čega to nemamo u životu. Koje su to stvari koje nam nedostaju. Je li to osjećaj da me nitko ne voli, da me ne primijeti, da me ne vrednuje. To je ono što Bog od mene želi da mu darujem. To je izvor iz kojeg mogu hraniti druge.

U Evanđelju Isus kaže: „Vi ste sol zemlje“. Vi koji nemate. Vi koji živite u svijetu. Kao što je sol u hrani nestala i stopila se, nitko je ne vidi, ali osjeća ukus jela. Tako i u svijetu, nitko ne vidi kršćane, ali osjeća da svijet i da život ima smisla. Dopusti – poziva nas fra Ante – da nestaneš u jelu, da dadneš ukus jelu. Bog je ostao s nama u hrani. Ljudsko biće može preživjeti samo ako se hrani, zapravo, samo ako se hrani Božjom hranom, pa tako i vjernici postaju hrana jedni drugima.

Na kraju euharistijskog slavlja rektor svetišta fra Ivan Bradarić zahvalio je predslavitelju i propovjedniku kao i svim vjernicima koji su tijekom ove trinaestotjedne duhovne priprave dolazili i kad je bilo moguće ali i onda kad je bilo nemoguće. Osobito se fra Ivan zahvalio fratrima samostana sv. Frane koji su tijekom kriznoga vremena pandemije prihvaćali vjernike na razgovor i svetu ispovijed, ispovijedali ih i sakramentalno krijepili.

Na koncu svete mise fra Ivan je pozvao vjernike na proslavu blagdana sv. Ante kada se u njegovu šibenskom svetištu svete mise slave od jutarnjih sati po ovom rasporedu: 07.00, 08.00, 09.00, 10.30, 12.00 te popodne u 17.00 i u 19.00 sati.

OBJAVLJENO: 9.6.2020.

Aktualno

Paljenjem prve svijeće u Svetištu sv. Nikole Tavelića započelo došašće

Crkva sv. Frane u Šibeniku i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića svečano su započeli vrijeme došašća. Unatoč posebnim mjerama, ili još bolje, pod posebnim mjerama s točno 25 vjernika […]

U Šibeniku proslavljen blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice

Članovi Vojske Bezgrešne i štovatelji Bezgrešne 27. studenoga 2020. proslavili su u crkvi sv. Frane u Šibeniku blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice. Ovaj blagdan se slavi na dan kada je […]

Zavjeti franjevačkih trećoredaca u Šibeniku

U drevnoj šibenskoj crkvi sv. Frane na svetkovinu Krista Kralja, 22. studenoga 2020., članice Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) položile su redovničke zavjete. Tijekom slavlja euharistije, koju je predslavio fra Ivan […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik