Zahvalni govor gvardijana fra Josipa Ivanovića


Hvaljen budi, Gospodine, moj…

Ove riječi našega Utemeljitelja svetoga Franje Asiškoga koje će 2025. godine obilježiti svojih osam stotina postojanja želim večeras učiniti svojima, ali i riječima pohvale Bogu svih nas ovdje prisutnih.

Hvaljen budi, Gospodine moj…

Ponajprije za dar samoga brata i oca Franje kojega je tvoja providnost, nošena valovima i gonjena vjetrovima Jadranskoga mora, donijela u ove hrvatske zemlje, gdje je on posijao sjeme radosnoga nasljedovanja tvojega Sina Isusa Krista. Sjeme bačeno u zemlju razvija se, širi. Tako se i karizma blaženoga Franje proširila i 1221. godine pridošla i čvrsto se ukorijenila u Šibeniku, Krešimirovu Gradu.

Hvaljen budi, Gospodine moj…

Po braći koja su prihvatila Franjin način života i u jednostavnosti i radosti srca, dijeleći radosti i nade, žalosti i tjeskobe, ovdje se suživjela s vjernim pukom Šibenika. U kontekstu visokih franjevačkih obljetnica u ovome Gradu zahvaljujemo i za dar Šibenske biskupije i njezina prvoga biskupa fra Martina Rabljanina, nekadašnjega čuvara prvoga samostana, a danas za dar njegova nasljednika mons. Tomislava Rogića biskupa šibenskoga.

Hvaljen budi, Gospodine moj…

…za ovo mjesto koje je Grad darovao braći za izgradnju novoga samostana i crkve u čast Asiškoga Siromaška, mjesto koje se već 700 godina natapa molitvama i vapajima, na kojemu svaki kamen čuva svoje uspomene i o njima progovara. Ovo mjesto sveto je tlo u kojemu braća nekada, ali i braća danas zajedno sa šibenskim pukom mole Božju pomoć i zagovor dragih svetaca. Među njima se izdiže zvijezda Šibenika Grada sv. Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac.

Ovo mjesto čuvar je povijesti i kulture našega naroda, utemeljeno uvijek na vjernosti Svetom Ocu, ali i Domovini. U toj vjernosti papi Franji svojom prisutnošću i lomljenjem riječi i kruha učvrstio nas je Uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski u miru, kojemu zahvaljujemo na dolasku i predslavljenju ovoga euharistijskoga slavlja.

Od XIV. stoljeća ovo mjesto je škola za mnoge naraštaje koje su odavde pošli po svem svijetu poučeni istinskim ljudskim, kristovskim i franjevačkim vrijednostima. U toj školi vode nas naši ministri provincijali, poslužitelji sviju nas.

Po ovome zaključujemo da Samostan nije samo višestoljetna zgrada u središtu jednoga od najljepših gradova, samostan je mjesto odrastanja, obrazovanja, zajedništva, učenja strpljivosti i blagosti, poniznosti i žrtve. Stoga, hvala braći ovoga samostana fra Augustinu i fra Željku koji zajedno sa mnom nose ovu slatku baštinu naših predaka.

Radost zahvale širi se na braću svećenike i sestre redovnice, ovdje prisutne i opravdano odsutne koji tkaju život ovoga samostana vezom bratskoga zajedništva i susretanja; njima pridružujem sve prijatelje ove kuće.

Naš redovnički život nije u potpunosti ostvaren bez zajednice koja se ovdje okuplja, stoga hvala svim službenicima oltara: ministrantima, čitačima, orguljašima i pjevačima crkve sv. Frane tijekom cijele povijesti, a napose danas; članovima Franjevačkoga svjetovnog reda, članovima zajednica Vojske Bezgrešne. U posebnim prigodama zahvaljujemo na prisutnosti i Katedralnom zboru s voditeljicom.

Hvala svima vama koji redovito i rado sudjelujete na liturgijskim slavljima i u ostvarenju apostolata crkve i svetišta.

Spominjući se dobrote Božje zahvalni za obljetnice koje slavimo, za isprepletenost naših života međusobnom molitvom i upućenošću jednih na druge radosna srca zapjevajmo himan Tebe Boga hvalimo, a odlazeći s ovoga euharistijskog slavlja postanimo svjesni potrebe novih duhovnih zvanja i hrabrih odgovora jednostavnih i radosnih srca, kako za zvanja u službi oltara i Crkve, tako i u službi obitelji i Domovine.

Riječima svetoga Franje:

Počnimo braćo ispočetka, jer do sada gotovo ništa ne učinismo!

Hvaljen budi, Gospodine, moj!

fra Josip Ivanović, OFM Conv.,

gvardijan i rektor Svetišta

Šibenik, 29. svibnja 2023.

OBJAVLJENO: 30.5.2023.

Aktualno

Hodočasnički svibanj

Tijekom mjeseca travnja 2024. godine u naše Svetište sv. Nikole Tavelića organizirano su hodočastili:

NAJAVA: Blagdan sv. Ante

U franjevačkoj crkvi sv. Frane u Šibeniku (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića), drevnoj utvrdi Antine pobožnosti u Krešimirovu gradu, započinje neposredna priprava za blagdan Sveca svega svijeta – sv. […]

Hodočasnički travanj

Tijekom mjeseca travnja 2024. godine u naše Svetište sv. Nikole Tavelića organizirano su hodočastili:

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti