Velika devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavilića


Ovogodišnja priprava pred blagdan sv. Nikole Tavilića u njegovu svetištu u Šibeniku odvijat će se kroz devet petaka uoči blagdana. Petak je odabran kao dan svečeva mučeništva i smrti, a devetnica dolazi od broja devet, kao devet koraka u duhovnom nastojanju. Može se jedna određena molitva moliti devet dana, a može se i na neki drugi vremenski okvir protegnuti, kao ova koja će trajati devet tjedana.

Zašto devet, što taj broj znači? Početke devetnice možemo tražiti u trenutku uzašašća, kad je Isus započeo devetodnevnu molitvu: “zapovjedi im da ne napuštaju Jeruzalem, nego neka čekaju Obećanje Očevo… I pošto uđu u grad, uspnu se u gornju sobu gdje su boravili… svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom” (Dj 1,4–14). Devet su dana učenici molili, a desetoga dana, na Duhove, primiše Duha Svetoga.

Ovogodišnja devetnica u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića u Šibeniku započinje već 16. rujna. Svetu misu predslavi fra Stanko Mijić iz Vinkovaca. Pobožnost i molitva večernje započinje u 18.00 sati, a sveta misa u 19.00 sati. Devetnica završava u petak 11. studenoga kada započinje trodnevnica koju predslavi prof. dr. sc. Tonči Matulić, dekan KBF-a sveučilišta u Zagrebu.

petki-a3-tavilic

OBJAVLJENO: 6.9.2016.

Aktualno

Advent u Svetištu 2020.

Došašće i Blagdan Bezgrešne 28. 11. – subota – Početak došašća – PRVO SVJETLO: BDIJTE! 17.30 – Paljenje prve svijeće i pjevana Večernja s meditacijom 18.00 – Sveta misa 29. […]

Medalja sv. Ivana Pavla II.

Kardinal Josip Bozanić, prigodom slavlja blagdana sv. Nikole Tavelića, tijekom kojega je i zaključena Godina sv. Nikole, darovao je Medalju sv. Ivana Pavla II. rektoru svetišta fra Ivanu Bradariću.

Zaključena Godina sv. Nikole

Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik