U Zagrebu otvorena izložba fotografija o životu sv. Nikole Tavilića


Prvoga dana 57. Teološko-pastoralnog tjedna u utorak, 24. siječnja u prostoru Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati otvorena je izložba fotografija „Put sandala. Život sv. Nikole Tavilića prema izvješćima o mučeništvu” čiji je autor Jasmin Fazlagić. Izložbu je priredilo Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića iz Šibenika, u imfe kojeg je pozdravnu riječ uputio rektor fra Ivan Bradarić, OFMConv. Pojasnio je, kako je riječ o izložbi koja je pred blagdan sv. Nikole Tavilića prošle godine bila otvorena u Šibeniku.

Želja je životopis sv. Nikole kroz fotografije ovdje predstaviti svekolikom svećenstvu hrvatskoga govornoga područja koji se svake godine okuplja na svom godišnjem susretu, rekao je fra Bradarić.

SSC_0231 SSC_0232 SSC_0233 SSC_0234

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak “lijepo je biti ovdje s mišlju da je baština samostane sv. Frane iznimno značajna za grad Šibenik i šibenski kraj, ali mnogo znači i u nacionalnom smislu. Ta baština je iznimno bogata u materijalnom smislu, i zahvaljujući pothvatu franjevaca konventualaca koji rade na prezentaciji toga blaga, rekao je, te ukazao na lik sveca. Podsjetio je, kako je samostan dao značajne pojedince u bogatoj povijesti Šibenske Crkve, a i prvi šibenski biskup bio je poglavar ovoga samostana.

Sv. Nikola Tavilić je u smislu našeg identiteta, i oblikovanja ne samo vjerskoga, nego nacionalnog i kulturnog identiteta iznimno značajan i zbog toga što je krvi kanonizirani hrvatski svetac. O njemu smo mnogo toga znali, no bilo nam je problem sve to vizionalizirati. Ova izložba je stoga doprinos komunikaciranja sa suvremenošću koja nam pokušava dočarati to vrijeme u kojem je živio sv. Nikola Tavilić, rekao je Poljičak.

SSC_0235 SSC_0236 SSC_0238 SSC_0239-1 SSC_0243

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić je podsjetio kako je prošle godine grad proslavio 950 godina svog prvog spomena, te je doživio buđenje zahvaljujući valoriziranju svoje povijesne, kulturne i nacionalne baštine.

I ova je izložba jedna od neispričanih priča, jer “Put sandala” je samo jedna od skrivenih povijesnih činjenica koje taj grad baštini. Naš je zadatak zajedno s vama, jer upravo Crkva i vjera čuva povijesnu i nacionalnu tradiciju da prikažamo i pokažemo u prvom redu našim sugrađanima, stanovnicima naše domovine i svijeta, rekao je gradonačelnik, te zahvalio samostanu sv. Frane na doprinosu proslave 950 godina prvoga spomena grada.

Otvarajući izložbu, šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalio je fra Bradariću na njegovoj upornosti da je slike životu sv. Nikole prenio i u Zagreb.

Ovaj tjedan je posvećen dijalogu, ovaj slike su svjedočanstvo jednog dijaloga koji nije imao sretan završetak, ali je ostavio svjedočanstvo spremnosti da se život žrtvuje za Krista, za vjeru u uskrsnuće. Pa neka ove slike, posluže tom svjedočanstvu vjere i bude poticaj da i mi budemo spremniji životom, a onda i što Gospodin od nas bude tražio svjedočiti Kristovo uskrsnuće, rekao je biskup Rogić.

SSC_0237 SSC_0241 SSC_0242

U glazbenom dijelu otvaranja sudjelovali su Nina Kobler, sopran i mo. Milan Hibšer.

Izložba se može razgledati za vrijeme trajanja 57. Teološko-pastoralnog tjedna do 26. siječnja u učionici likovne umjetnosti (preko puta školskog bara). Po završetku TPT-a izložba će biti postavljena u samostanu franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu.

OBJAVLJENO: 24.1.2017.

Aktualno

Dan djedova i baka

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je u nedjelju 31. siječnja 2021. proglasio Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, i […]

Rič, dvi Župniku na odlasku

Svetkovina sv. Petra i Pavla veoma je svečano proslavljena u župi sv. Petra u Šibeniku gdje djeluju redovnici franjevci konventualci. Ova je proslava bila ujedno i oproštaj od župnika fra […]

Godinu dana od proslave Jubileja

Točno pred godinu dana, 21. lipnja 2020., proslavljen je u Šibeniku Jubilej pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, Šibenčanina – prvog hrvatskoga kanoniziranog sveca. Svetu misu u koncelebraciji dvanaest hrvatskih […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik