U Šibeniku proslavljen blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice


Članovi Vojske Bezgrešne i štovatelji Bezgrešne 27. studenoga 2020. proslavili su u crkvi sv. Frane u Šibeniku blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice. Ovaj blagdan se slavi na dan kada je sv. Katarina Laboure u viđenju primila na dar lik medaljice koju danas brojni vjernici diljem svijeta nose oko vrata i zovu je Čudotvorna medaljica. Na njoj je – tako je svetica vidjela – prikazana Gospa raširenih ruku iz čijih dlanova isijevaju zrake milosti. Uokolo svetica je vidjela natpis: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo”. 

Na drugoj strani medaljice je u sredini veliko slovo “M”. U slovo “M” usađen je križ. Ispod slova dva srca: jedno ovijeno trnovim vijencem, a drugo probodeno mačem.

Svetica je nakon viđenja začula glas: “Daj napraviti medaljicu po ovom uzoru. Svi koji je blagoslovljenu budu nosili o vratu, primit će mnoge i velike milosti. Neizmjerne milosti primit će i oni koji budu s pouzdanjem nosili medaljicu.” Tu je zadaću s mnogo poteškoća uspjela ostvariti tek nakon dvije godine. Kad je medaljica bila izrađena i prodrla među vjernike, Blažena je Djevica preko nje činila mnoga čudesa te ju je pobožni puk nazvao “Čudotvorna medaljica”.

Crkva sv. Frane u Šibeniku od davnine promiče razne oblike pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije. Dokaz tome su i brojne slike i kipovi s likom Bezgrešne. U novije vrijeme ovdje se okuplja i raste u duhovnosti sv. Maksimilijana Kolbea poveća grupa članova Vojske Bezgrešne. 

Osim redovitih mjesečnih formativnih susreta članovi Vojske Bezgrešne se okupljaju svakoga 27. u mjesecu u spomen na ovaj događaj iz 1830. u kojem je sv. Katarina primila na dar medaljicu s likom Bezgrešne. I danas su prije svete mise već od 16.00 sati molili sva otajstva svete krunice, uz prigodna razmatranja. To je bila priprava za svetu misu koju je predslavio fra Ivan Bradarić, duhovni asistent Vojske Bezgrešne za Južnu Hrvatsku. Fra Ivan je u homiliji, prema prigodnim blagdanskim  čitanjima, govorio o posebnom daru posredništva milosti koji je Marija primila.

OBJAVLJENO: 27.11.2020.

Aktualno

Godina sv. Josipa u crkvi sv. Frane

Postoji veoma značajna poveznica crkve sv. Frane u Šibeniku sa sv. Josipom. Stoljetni niz kulta i vidljivog traga što je ostao do danas u vidu prekrasnog drvenog svečeva oltara. Četiri […]

Zaključena 2020. godina

SLAVLJEM SVETE MISE ZAHVALNICE ZAKLJUČENA GRAĐANSKA GODINA Ispraćaj građanske godine u Crkvi se obilježava slavljem posljednje svete mise Zahvalnice. To je prigoda da se uz pjevanje himna Tebe Boga hvalimo, […]

Blagdanski raspored

Na Badnjak svete mise su po sljedećem rasporedu: 08.00 – misa zornica 18.00 – misa bdjenja 20.00 – misa “polnoćka” Ispovijed je od 08.00 do 12.00 sati. Na blagdan Božića, sv. Stjepana […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik