Svečano proslavljena svetkovina sv. Frane


U crkvi sv. Frane 4. listopada o.g. svečano je proslavljena svetkovina naslovnika i zaštitnika crkve sv. Franje Asiškoga. Svetu misu u 8.00 sati predslavio je fra Josip Klarić, a u 10.30 sati fra Josip Ivanović, gvardijan Samostana.

Svečanu svetu misu u 19 sati u zajedništvu s drugim svećenicima predslavio je mons. Martin Kmetec, izmirški nadbiskup metropolit i predsjednik Turske biskupske konferencije.

U svojoj homiliji mons. Kmetec ukratko se osvrnuo na život sv. Franje Asiškoga rekavši: “Franjo je također bio dio ove naše ljudske povijesti. Još kao mlad želio je promijeniti društvo svoga vremena. Na njega su utjecale ideje njegova svijeta, koje su težile pravdi i jednakosti među ljudima tijekom intenzivnog pokreta urbanizacije. Kao mladić sudjeluje u ratu. Njegovo sudjelovanje u povijesti njegova vremena označava njegovo ljudsko opredjeljenje; činio je to kao mladić svoga vremena, možda tražeći slavu.

No, zadovoljstvo mu ne donosi ni njegov posao trgovca; ni angažman u društvu ne može dati smisao životu. Praznici i slavlja ne donose radost. Ima nešto što je daleko vrijednije, a ne zna što bi to bilo. Rat u kojem sudjeluje ostavlja ga bolesnim i duboko ranjenim.

Nenadani susret s gubavcem donosi temeljnu promjenu u njegov život. Užasnuo se od njega kad ga je neočekivano sreo, i htio je pobjeći; ali nešto ga je natjeralo da se vrati i prigrli ljudsku osobu u njegovoj patnji, prigrli tijelo koje pati. Konkretan susret s patnjom, s čovjekom u njegovoj tragičnoj situaciji promijeni smjer njegovog života”.

“U životu svetoga Franje, istaknuo je nadbiskup, sve se preobražava prisutnošću Krista, mrtvog i uskrslog. U kontemplaciji Franjo ne prestaje tražiti Krista, približavati mu se i ljubiti ga, razmatrajući otajstvo muke. Franjo nas poziva da učinimo isto, da budemo blizu Isusa, da se izložimo njegovu pogledu ljubavi i suosjećanja; pogledu, koji znači prisutnost Boga u našem životu. Sv. Franjo nas poziva da svim srcem prihvatimo dar otkupljenja i Kristovo milosrđe. Prihvatimo njegovu ljubav.

Zaključujući svoju homiliju, nadbiskup Kmetec je istaknuo: “Neka nam budu Kristove riječi stvarna pouka za život danas i uvijek. Braća i sestre, I mi, shvatimo Gospodinove riječi ozbiljno.

A to moramo učiniti danas, u našem konkretnom životu, u našem vremenu. Jedino mjesto u kojem se dvoje oženjenih ljudi može voljeti je danas, jedino vrijeme u kojem se zajednica može ponovno pokrenuti je danas, jedini trenutak u kojem možemo popraviti ono što je slomljeno je danas. Neka nam Sveti Franjo pomogne otkriti bogatstvo Isusa Krista i podari nam milost da ga osobno slijedimo.”

Okupljene je prije misnoga blagoslova pozdravio i svima zahvalio fra Josip Ivanović, gvardijan Samostana, te poželio da sveti Franjo bude trajno nadahnuće na životnom putu.

Poslije svih misa vjernici su imali priliku iskazati štovanje relikvijama sv. Franje te se zadržati u osobnoj molitvi.

Za svetkovinu sv. Franje samostanska zajednica i zajednica vjernika pripremali su se trodnevnicom. Ove godine, po prvi put u Šibeniku, Samostan sv. Frane i Župa Gospe van Grada organizirali su zajedničko slavlje Obreda preminuća sv. Franje. Svečanu svetu misu na uočnicu Franjina blagdana u crkvi Gospe van Grada predslavio je župnik fra Ante Udovičić, a po završetku svete mise uslijedio je Obred preminuća koji je predvodio gvardijan Samostana sv. Frane fra Josip Ivanović, a sudjelovali su mons. Martin Kmetec, izmirški nadbiskup i metropolit, redovnici i redovnice zajedno s pukom Grada Šibenika i okolice.

Nadbiskup Kmetec je tijekom dana 4. listopada posjetio šibensku katedralu i njezin Interpretacijski centar „Civitas sacra“ te Kuću maticu sestara franjevki od Bezgrešne, a u večernjim satima susreo se sa šibenskim biskupom mons. Tomislavom Rogićem.

OBJAVLJENO: 5.10.2023.

Aktualno

Svečano proslavljen “ljetni” sv. Nikola

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. obljetnica kanonizacije našega prvoga kanoniziranog sveca i njegove braće. Svečanu svetu misu predslavio je mons. […]

Lipanjski sveti Nikola

Dana 21. lipnja 2024. godine svečanu svetu misu o 54. obljetnici kanonizacije sv. Nikole Tavelića u njegovu Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića i crkvi sv. Frane u Šibeniku predslavit […]

Dar Svetištu u Šibeniku: slika s kanonizacije

Talijanska provincija sv. Franje franjevaca konventualaca, na sjednici provincijskoga definitorija od 3. do 7. srpnja 2023. godine održanog u Samostanu sv. Franje u Oristanu, darovala je u trajno vlasništvo Hrvatskom […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti