Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića


Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku.

Na samome početku euharistijskoga slavlja svoj pozdrav je uputio gvardijan i rektor Svetišta fra Josip Ivanović zaključivši: “Neka nam sveti Nikola, sjajna zvijezda nebeskoga svoda, bude moćni zagovornik kod preslavnoga Boga kojemu smo zahvalni za dar našega mučenika. Ovo euharistijsko slavlje koje započinjemo neka nam bude na spasenja i osnaženje našega kršćanskog života i svjedočanstva.”

Na početku homilije biskup Glasnović istaknuo je da je sv. Nikola živio u teškim okolnostima za društveni i vjerski život. Nažalost, ustvrdio je, nad današnjim vremenom također su se nadvili tamni oblaci.

„I nama se danas može činiti da nam teškoće koje nas snalaze – nevolje, tjeskobe i progonstva – žele oduzeti nadu“, rekao je te podsjetio da su kršćani danas najprogonjenija skupina na svijetu. Naime, svaki osmi kršćanin na svijetu doživio je progonstvo ili diskriminaciju.

No, križ bez ljubavi je pretežak, a ljubav bez križa je isprazna, posvijestio je propovjednik. „Križ je najbolja škola istinske ljubavi“, naglasio je, istaknuvši primjer sv. Nikole. On „je bio spreman tražiti i svjedočiti Krista – pravi put, najsigurniju istinu i jedini život koji nema kraja.“ Dubrovački biskup upozorio je da danas, kao i tada, mnogi traže istinu na krivim mjestima.

Stoga je kazao da danomice treba uzimati svoj križ, odričući se sebe i krenuti odvažno za Kristom. S tom namjerom Nikola je preko Bosne do Svete Zemlje želio naviještati evanđelje poput sv. Pavla koji je, smatrajući to dužnošću, zapisao: Doista, jao meni ako evanđelja ne navješćujem, te je, svjestan da nije sluga nad Gospodarom, položio svoj život za Krista.

„Priznati se Isusovim, može dovesti do progonstva, ali to progonstvo uzrokuje radost i veliku nagradu na nebu. Biti u svijetu, a ne biti od svijeta – to je ljudska razapetost i izvor mnogih ljudskih muka i križeva. Nijedan vjernik koji ozbiljno shvaća svoju vjeru ne može misliti da mučeništvo ne pripada njegovoj budućnosti!“, naglasio je mons. Glasnović.

Dodao je da to možda neće biti mučeništvo krvlju, nego ispovijedanje vjere u Boga i branjenje istine. „Danas smo možda više pozvani na jedno drugo mučeništvo koje ne uključuje umiranje, nego više ono svakodnevno gubljenje života za Krista. To znači ne zanijekati Krista riječima i djelima, zauzeti se za slabije, braniti život u svim njegovim oblicima, vršiti svoje obveze i dužnosti s ljubavlju prema Isusovoj logici, logici dara, žrtve – kako to čine mnogi naši očevi i majke“, poručio je biskup.

Na kraju je pozvao vjernike da dopuste Isusu da ih iznutra ispuni svojim svjetlom da bi, unatoč slabosti, mogli prevladati životne kušnje i radosno živjeti u vjeri, nadi i ljubavi.

Misu su uz biskupe suslavila 19 svećenika. Asistirali su ministranti svetišta i kandidati provincije franjevaca konventualaca i Šibenske biskupije. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor crkve sv. Frane – Split pod vodstvom orguljaša Pere Prosenice.

Nakon mise, domaći vjernici i hodočasnici iskazali su privrženost sv. Nikoli ophodom oko njegove slike te su se zadržali u osobnoj molitvi pred njegovim oltarom zavjetujući mu se i paleći svijeće.

Štovatelji prvoga hrvatskog sveca su se za proslavu blagdana u nacionalnom svetištu pripremali velikom devetnicom (devet petaka) i trodnevnicom. Na blagdan su slavljene još dvije mise, a svećenici su bili na raspolaganju za slavlje sakramenta pokore. Prigodom 600. obljetnice posvete crkve sv. Frane, vjernici koji su toga dana pohodili svetište mogli su izmoliti potpuni oprost.

OBJAVLJENO: 16.11.2023.

Aktualno

Hodočasnički svibanj

Tijekom mjeseca travnja 2024. godine u naše Svetište sv. Nikole Tavelića organizirano su hodočastili:

NAJAVA: Blagdan sv. Ante

U franjevačkoj crkvi sv. Frane u Šibeniku (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića), drevnoj utvrdi Antine pobožnosti u Krešimirovu gradu, započinje neposredna priprava za blagdan Sveca svega svijeta – sv. […]

Hodočasnički travanj

Tijekom mjeseca travnja 2024. godine u naše Svetište sv. Nikole Tavelića organizirano su hodočastili:

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti