Sve bliže smo sv. Anti


Svetom misom još jednog utorka približili smo se na samo dva tjedna do Svečeva blagdana. Jedanaestoga utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 25. svibnja 2021., u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misu je predslavio vrpoljački župnik Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja don Ante Omazić.

Okupljeni hodočasnici i štovatelji sv. Ante za slavlje mise pripremali su se moljenjem krunice i pjevane Večernje.

Don Ante je na početku homilije spomenuo da se na taj dan, osim sv. Ante, Crkva spominje i dvojice svetih benediktinaca, Bede Časnoga i pape Grgura VII. „Neka ova sveta misa bude zaista i molba i vapaj njima trojici da se ova naša Europa koja se polako udaljuje od svoje prave izvorne duhovnosti, vrati izvorima.

Osvrnuvši se na misna čitanja, propovjednik je istaknuo da Isus i danas poziva da se poradi njega i evanđelja ostavi sve ovozemaljsko. Međutim, naglasio je, to treba učiniti na ispravan način. Namjeru Isusovoga zahtjeva protumačio je kao njegov upit upućen čovjeku o njegovom temeljnom životnom stavu. Rekao je da se to odnosi na navezanosti i vrijednost koja se pridaje kući, ili braći, ili sestrama, ili majci, ili ocu, ili djeci, ili polju. Pitanje je vladaju li te kategorije nama ili mi upravljamo njima, istaknuo je.

Naglasio je da odricanje mora biti radi Isusa, radi dragoga Boga, radi osobne vjere, iz ljubavi, bez očekivanja dobivanja nečega zauzvrat, dobrovoljno, čista i slobodna srca, opušteno, uz odricanje od svega na što se zbog toga polaže pravo, radi dobra čovjeka i radi Boga. Istaknuo je da je to cjeloživotni proces koji svakoga dana nanovo zahtijeva odluku. Dodao je da je to lakše postići mladima jer se stariji ljudi teže rješavaju stečenih navika i onoga što su stekli.

Vrativši se na misao o trojici svetaca, dvojici benediktinaca i franjevcu, rekao je da njihova redovnička pravila imaju zajedničku poveznicu: „da pred ljubavi prema Kristu ničemu drugomu nisu davali prednost“. Rekao je da je to smisao Isusova zahtjeva – postaviti njega na prvo mjesto, a sve drugo na ostala odgovarajuća mjesta. „Ne može ti se ništa drugo pričinjati, niti nametati, niti uvaljivati, niti upadati u tvoj život što ti može biti važnije od Gospodina“, poručio je don Ante.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić i župnik šibenske Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Poslije mise vjernici su iskazali štovanje moćima sv. Ante, sunaslovnika crkve, koje će biti izložene do 13. lipnja.

Pobožnost trinaest utoraka nastavlja se 1. lipnja kada će misu predslaviti p. Arek Krasicki.

OBJAVLJENO: 26.5.2021.

Aktualno

Porcijunkula 2021.

PROSLAVA BLAGDANA GOSPE OD ANĐELA U SAMOSTANSKOJ CRKVI SV. FRANE U ŠIBENIKU Popularna „Porcijunkula“ svečano će biti proslavljena i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta […]

Dan djedova i baka

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je u nedjelju 31. siječnja 2021. proglasio Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, i […]

Rič, dvi Župniku na odlasku

Svetkovina sv. Petra i Pavla veoma je svečano proslavljena u župi sv. Petra u Šibeniku gdje djeluju redovnici franjevci konventualci. Ova je proslava bila ujedno i oproštaj od župnika fra […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik