Sastanak Organizacijskog odbora i konferencija za medije


Tema konferencije za novinare bila je konstituirajuća sjednica Organizacijskog i Izvršnog odbora u povodu trogodišnje priprava za veliki jubilej pedeset godina od proglašenja svetim prvog hrvatskog kanoniziranog sveca, sv. Nikole Tavilića (1970. 2020.) kao i jubilejska godina 2020.

Na sjednicu su se odazvali svi članovi kojima je inicijator ovoga susreta, samostan sv. Frane, poslao poziv te oni čine ovaj Odbor. Članovi organizacijskog odbora: mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski; dr. Željko Burić, gradonačelnik; fra Josip Blažević, provincijal provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca; fra Joško Kodžoman provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja; s. Nevenka Grgat, vrhovna poglavarica sestara od Bezgrešne; fra Ljudevit Maračić; fra Ivan Bradarić, rektor svetišta; fra Augustin Kordić, vikar samostana sv. Frane; don Krešimir Mateša, katedralni župnik; fra Žarko Relota, gvardijan samostana sv. Frane Split; g. Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik; g. Ivo Kronja, voditelj tiskovnog ureda šibenske biskupije; gđa Milica Bilušić, pročelnica upravnog odjela za proračun i financije ŠKŽ.

tav2
Organizacijski odbor / foto: Ivo Kronja

Na početku sjednice otac biskup je uveo prigodnom molitvom, a fra Augustin Kordić je pročitao dio bule proglašenja svetim Nikole Tavilića, pape Pavla VI. od 21. lipnja 1970. Inicijator sastanka i domaćin fra Ivan Bradarić je sve sudionike ovog povijesnog susreta pozdravio i ponaosob predstavio. Uslijedio je izbor službi. Za tajnika i zapisničara izabran je fra Augustin Kordić. Za predsjednika odbora izabran je biskup mons. Tomislav Rogić, a njegovi podpredsjednici su: fra Josip Blažević, fra Joško Kodžoman i fra Ivan Bradarić. Uslijedila je rasprava i davanje prijedloga i vizije kako bi to trebalo izgledati.

Dva su važna aspekta: duhovno-liturgijski koji bi trebao organizirati hodočašća, pripremati devetnice i raditi na širenju kulta sv. Nikole Tavilića. Drugi aspekt je kulturno-znanstveni koji će organizirati znanstvene simpozije, mjesečna predavanja, likovne kolonije i slično. Za provedbu ovih i drugih vrlo konkretnih programa pobrinut će se Izvrni odbor u sastavu: mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije; fra Ivan Bradarić, rektor svetišta; fra Tomislav Glavnik definitor i ekonom Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca; fra Filip Milanović Trapo, župnik župe Gospe vanka grada; g. Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik; g. Ivo Kronja, voditelj tiskovnog ureda Šibenske biskupije i Mladena Baran Jakelić – pročelnica u gradskoj upravi grada Šibenika. Izvršni odbor će se sastati u utorak 7. ožujka u 10.00 sati.

Pred ovim odborima je velik posao i puno dobrih projekata koje će trebati organizirati. Sve je međutim usmjereno prema jubilejskoj godini koja bi – takva je želja odbora – trebala biti otvorena za cijelu Crkvu u Hrvata od 14. studenoga 2019. i trajala bi isto do blagdana sv. Nikole Tavilića 2020. U toj godini bi se trebalo organizirati i zahvalno hodočašće u Rim, u nedjelju 21. lipnja 2020., gdje bi zahvalili Papi za prvog hrvatskog sveca. Također je predviđeno i biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju 2019. i hodočašće „Nikolinom Bosnom” 2018. koje bi bilo povjereno Vijeću franjevačkih zajednica.

OBJAVLJENO: 27.2.2017.

Aktualno

Iskapanja uz crkvu i molitva za pokojne

Mnogi vjernici koji posjećuju crkvu sv. Frane, ali i brojni prolaznici, ovih su dana zatečeni novim stanjem oko ove važne šibenske crkve. Naime, u sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, […]

Godina sv. Josipa u crkvi sv. Frane

Postoji veoma značajna poveznica crkve sv. Frane u Šibeniku sa sv. Josipom. Stoljetni niz kulta i vidljivog traga što je ostao do danas u vidu prekrasnog drvenog svečeva oltara. Četiri […]

Zaključena 2020. godina

SLAVLJEM SVETE MISE ZAHVALNICE ZAKLJUČENA GRAĐANSKA GODINA Ispraćaj građanske godine u Crkvi se obilježava slavljem posljednje svete mise Zahvalnice. To je prigoda da se uz pjevanje himna Tebe Boga hvalimo, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik