Proslavljena svetkovina sv. Frane


U crkvi sv. Frane 4. listopada o.g. svečano je proslavljena svetkovina naslovnika i zaštitnika crkve sv. Franje Asiškoga. Svetu misu u 8.00 sati predslavio je fra Augustin Kordić, a u 10.30 sati fra Željko Klarić.
Svečanu svetu misu u 19 sati u zajedništvu s drugim svećenicima predslavio je don Đuliano Trdić, rektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. U svojoj homiliji don Đuliano se osvrnuo na poniznost i gubu u životu sv. Franje te gubu svagdašnjice. “Ogroman je kontrast između Franjine poniznosti i taštine koja prevladava u svijetu do te mjere da ljudi izgube sućut prema potrebitima da bi nezasitno napuhivali te svoje isprazne želje. U Crkvi, u obiteljima poniznost je ključna da bi kao što je Franju Bog i po Franji Crkvu, tako i nas Bog obnovio, popravljao, potrebna je ta krepost poniznosti i dopuštanje Bogu da nas kroz ta poniženja i žrtve Bog oblikuje, pročišćuje…”
Zatim se dotaknuo gube za koju reče: “Iz onoga što Franji bijaše strašno vidjeti, njegovu nosu nepodnošljivo osjetiti, po Božjoj milosti iz susreta s gubavcem promijenilo se u slast života. Franjo je tada ozdravio od svoje gube; više nije živio za sebe, već za drugoga. Ozdravio je od svoje sebičnosti, taštine i samodopadnost i otvorio svoja dobra potrebnima.”
Don Đuliano je naglasio važnost promatranja vlastitoga života pod svjetlom Božje milosti i usprkos našim osobnim problemima i slabostima jer “ukoliko želimo, i mi možemo ozdraviti od svoje gube koja danas nije samo fizički izlječiva bolest”. “Od svega najopasnija i najgora guba nije ona fizička guba, nego guba ljudske duše, ljudskog srca koje je prepuno egoizma, sebeljublja, zavisti, ljubomore, zloće i svega ostalog što se nalazi u ljudskom srcu koje je nužno takvo ako se prepušta sebi i svojem egoizmu. Postoje dva načina kako čovjek može živjeti ovaj život: ljubiti sebe do prijezira Boga ili ljubiti Boga do zaborava sebe”, naglasio je don Đuliano.
Svoju homiliji zaključio je: “Primjer sv. Franje pomaže nam u borbi s nama samima, s našom gubom koju smo možda sami izazvali postavivši granice između sebe i drugih. Po zagovoru sv. Franje znajmo prepoznati vlastitu gubu u svom životu, moliti Gospodina da nas izliječi i obnovi i dade nam priliku za novi početak.”

Okupljene je na početku pozdravio fra Josip Ivanović, gvardijan Samostana, te poželio da godišnji spomen Asiškoga Siromaška bude svakome na poticaj življenja vlastitoga poziva na svetost.
Poslije svih misa vjernici su imali priliku iskazati štovanje relikvijama sv. Franje te se zadržati u osobnoj molitvi.
Za svetkovinu sv. Franje samostanska zajednica i zajednica vjernika pripremali su se devetnicom, a posebno trodnevnicom tijekom koje su članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda obavili svoju godišnju duhovnu obnovu.
U ponedjeljak na uočnicu svetkovine slavljen je Obred preminuća sv. Franje koji je predvodio gvardijan fra Josip Ivanović, a uz vjernike sudjelovali su članovi FSR-a i sestre franjevke od Bezgrešne.

OBJAVLJENO: 6.10.2022.

Aktualno

Raspored liturgijskih slavlja u božićnom vremenu

U nastavku donosimo raspored ispovijedanja i euharistijskih slavlja u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Raspored ispovijedanja 20. – 23. prosinca Raspored liturgijskih slavlja u božićnom vremenu 24. prosinca – Badnjak […]

Početak velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane

Svečanom misom na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga 2022. počela je proslava triju obljetnica samostana i crkva sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) u Šibeniku. Čuvari šibenskog samostana […]

Logo obljetnica samostana i crkve

Tumačenje loga velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku Svojevrsni logo velikih obljetnica samostana i crkve sv. Frane u Šibeniku svoje nadahnuće pronalazi u zatvorenoj rozeti koja se […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti