Predstavljena dva velika projekta uoči blagdana sv. Ante


Simboli sv. Ante

Šibenski franjevci konventualci predstavili su u srijedu 1. lipnja 2022. dva projekta realizirana u povodu proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga – sunaslovnika samostanske crkve sv. Frane.

Crkva sv. Frane u Šibeniku stoljetni je čuvar i promicatelj kulta franjevačkih svetaca, osobito sv. Frane i sv. Ante. I ove godine vjernici grada Šibenika i okolice za proslavu blagdana sv. Ante pripremaju se pobožnošću trinaest utoraka u čast Svecu svega svijeta.

Posebnost ovogodišnje priprave je serija fotografija koje predstavljaju simbole sv. Ante. Šibenski fotograf Zoran Škugor snimio je trinaest fotografija, a odabrani simboli su: Križ, Mladost, Knjiga, Habit, Pasac, Bose noge, Plamen, Kruh, Ljiljan, Dijete Isus, Jezik, Aureola i Smrt.

Producent u ime Samostana sv. Frane gvardijan fra Ivan Bradarić istaknuo je da su neki simboli dosta poznati, poput Djeteta Isusa u naručju sv. Ante, ili ljiljan. Neki su pak manje poznati, a opisuju neke svečeve osobine: JezikPlamen ili Knjiga koji opisuju njegov propovjednički žar i ljubav prema svetom Evanđelju. Kruh ili Bose noge govore o njegovoj privrženosti evanđeoskim savjetima i brizi za najpotrebnije.

Na pitanje zašto baš taj način prikazivanja sv. Ante, fra Ivan je rekao da živimo u vremenu kada slike dominiraju u brojnim segmentima življenja, mnogo više nego riječi, pa će i ta vjerska tema lakše doprijeti do vjernika upravo kroz sliku.

Tijekom pobožnosti i priprave tijekom trinaest utoraka, svakog utorka je bila predstavljena po jedna fotografija velikoga formata i po jedna tema, a prezentirane su u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

U srijedu 1. lipnja 2022., u posebnoj emisiji emitiranoj na Facebook stranici Samostana sv. Frane fotografije su bile predstavljene široj javnosti. Tijekom predstavljanja voditelj fra Ivan u emisiju je uključio i hrvatskog glumca Marka Cindrića koji je na fotografijama predstavljao lik sv. Ante. Tom prilikom podijelio je svoja iskustva i zahvalnost koju i sam duguje sv. Anti kojega jako štuje.

Uz Cindrića se na fotografijama pojavljuju i njegov maleni sin Pino, zatim dječak Šimun Juričev Martinčev, Šime Vrcić, Dora Bara i Luka Škugor. Suradnica i savjetnica u projektu bila je Rea Cindrić.

Drugi važan projekt, također predstavljen u posebnoj Facebook emisiji, je videospot za pjesmu litanije u čast sv. Anti.

Taj su projekt ostvarili Samostan sv. Frane u Šibeniku i Ansambl „Kolbe“ iz Zagreba. Nalazeći svoje nadahnuće u talijanskoj melodiji Litanija svih svetih, vokalne aranžmane priredila je Matea Bardun, a instrumentalne aranžmane Iva Bardun. Glazbeni producent je Branko Bardun. Odgovore na zazive izvode članovi ansambla Petra Rigo, Matej Benčić, te Sanja, Matea, Maks i Branko Bardun, a zaziva je pjeva fra Ivan Bradarić.

Na glazbenu podlogu snimljen je i videospot koji je realizirao „Studio 82“ iz Šibenika. Spot je sniman u prostoru crkve i Samostana sv. Frane u Šibeniku te na području i okolici mjesta Goriš pored Šibenika. U spotu se kao sv. Ante pojavljuje Luka Rupić. Spot je premijerno predstavljen na kraju emisije. Spot je moguće vidjeti na Youtube kanalu Svetište Šibenik, na kraju emisije.

OBJAVLJENO: 2.6.2022.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti