Predstavljanje knjige o sv. Jeronimu


Spomen knjiga: „Svetom Jeronimu posvećeno“ bit će predstavljena u Šibeniku u samostanu sv. Frane, u četvrtak 1. listopada u 19.30.

O knjizi će govoriti: urednik knjige fra Ljudevit Maračić, te u ime nakladnika fra Vladimir Vidović. Moderator programa je fra Ivan Bradarić. Uz prigodni glazbeni uvod tekstove iz knjige će čitati Nikola Urukalo.

Ove godine obilježava se veliki jeronimovski jubilej, 1600 godina smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (420.-2020.), pa je to povod prisjećanju na život i djelo ovoga osebujnoga sveca, koji je ostavio duboke tragove, posebno u Crkvi na zapadu. Jeronim zajedno s Ambrozijem, Leonom i Augustinom predstavlja četverolist velikih zapadnih otaca. Makar su se njegov život i djelovanje odvijali u razdoblju koje je više stoljeća prethodilo dolasku Hrvata u današnje krajeve, ipak ga Hrvati nekako posebno slave i časte, čak se i pomalo otimaju oko mjesta njegova rođenja.

Zagrebački nakladnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga dao je svoj doprinos ovome uistinu velikom jubileju tiskanjem prigodne spomen – knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“. Prvi put objavljuje dio iz inkunabule Vita epistole de sancto hieronymo ulgare, Ferrara 1497., koja pripada fundusu knjižnice samostana sv. Frane u Šibeniku. Inkunabula obiluje brojnim koloriranim ilustracijama i inicijalima, a posebnu pažnju privlači strip-životopis sv. Jeronima u koloru koji i Veritas u cijelosti objavljuje u ovoj spomen-knjizi.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o unikatu svjetskih razmjera. Osim koloriranog životopisa u ovoj spomen-knjizi može se još pronaći:

  • esej o inkunabulama;
  • kratki životopis sv. Jeronima;
  • izbor iz poslanica sv. Jeronima i
  • korespondencija sv. Jeronima sa sv. Augustinom.

Knjiga je formata 21×24 cm, tisak je na luksuznom papiru i sa svojih stotinjak stranica predstavlja, kako po sadržaju tako i po izgledu uistinu reprezentativni doprinos velikom jubileju sv. Jeronima.

Također, svi posjetitelji šibenskoga predstavljanja knjige moći će vidjeti izloženu inkunabulu „Vita epistole de sancto hieronymo ulgare“, iz 1497. godine a koja je okosnica ove spomen knjige o sv. Jeronimu.

OBJAVLJENO: 22.9.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik