Predstavljanje knjige o sv. Jeronimu


Spomen knjiga: „Svetom Jeronimu posvećeno“ bit će predstavljena u Šibeniku u samostanu sv. Frane, u četvrtak 1. listopada u 19.30.

O knjizi će govoriti: urednik knjige fra Ljudevit Maračić, te u ime nakladnika fra Vladimir Vidović. Moderator programa je fra Ivan Bradarić. Uz prigodni glazbeni uvod tekstove iz knjige će čitati Nikola Urukalo.

Ove godine obilježava se veliki jeronimovski jubilej, 1600 godina smrti sv. Jeronima, crkvenog naučitelja (420.-2020.), pa je to povod prisjećanju na život i djelo ovoga osebujnoga sveca, koji je ostavio duboke tragove, posebno u Crkvi na zapadu. Jeronim zajedno s Ambrozijem, Leonom i Augustinom predstavlja četverolist velikih zapadnih otaca. Makar su se njegov život i djelovanje odvijali u razdoblju koje je više stoljeća prethodilo dolasku Hrvata u današnje krajeve, ipak ga Hrvati nekako posebno slave i časte, čak se i pomalo otimaju oko mjesta njegova rođenja.

Zagrebački nakladnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga dao je svoj doprinos ovome uistinu velikom jubileju tiskanjem prigodne spomen – knjige „Svetom Jeronimu posvećeno“. Prvi put objavljuje dio iz inkunabule Vita epistole de sancto hieronymo ulgare, Ferrara 1497., koja pripada fundusu knjižnice samostana sv. Frane u Šibeniku. Inkunabula obiluje brojnim koloriranim ilustracijama i inicijalima, a posebnu pažnju privlači strip-životopis sv. Jeronima u koloru koji i Veritas u cijelosti objavljuje u ovoj spomen-knjizi.

Prema mišljenju stručnjaka radi se o unikatu svjetskih razmjera. Osim koloriranog životopisa u ovoj spomen-knjizi može se još pronaći:

  • esej o inkunabulama;
  • kratki životopis sv. Jeronima;
  • izbor iz poslanica sv. Jeronima i
  • korespondencija sv. Jeronima sa sv. Augustinom.

Knjiga je formata 21×24 cm, tisak je na luksuznom papiru i sa svojih stotinjak stranica predstavlja, kako po sadržaju tako i po izgledu uistinu reprezentativni doprinos velikom jubileju sv. Jeronima.

Također, svi posjetitelji šibenskoga predstavljanja knjige moći će vidjeti izloženu inkunabulu „Vita epistole de sancto hieronymo ulgare“, iz 1497. godine a koja je okosnica ove spomen knjige o sv. Jeronimu.

OBJAVLJENO: 22.9.2020.

Aktualno

Šesti petak velike devetnice

Na spomendan sv. Ivana Capistranskog, u petak 23. listopada, proslavljen je šesti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca. Večernju misu predslavio je gvardijan Samostana sv. Frane i […]

Peti petak velike devetnice

Fra Antonio Mravak, voditelj filijalne zajednice sv. Nikole Tavelića Župe Gospe Sinjske, predslavio je večernju sv. misu u našem Svetištu na peti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog […]

Novi broj časopisa Svetac

Ako želite da na vašu adresu stiže časopis Svetac, koji izlazi dva puta godišnje, molimo vas da nam o tome pošaljete povratnu informaciju te da nam naznačite koliko primjeraka želite […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik