Poziv na slavlje Tavelićeva jubileja


Poziv na slavlje jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića u Šibeniku 21. lipnja 2020.

IMAMO SVECA!

Proslava jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, franjevca, mučenika, Šibenčanina i prvog hrvatskog kanoniziranoga sveca, nakon trogodišnje priprave dolazi k svome cilju. Na isti dan kao i prije pedeset godina kada je papa Pavao VI., na oduševljenje cijeloga hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu, proglasio svetim Nikolu Tavelića, u Šibeniku će se u nedjelju 21. lipnja 2020. slaviti zahvalno euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predslavi nuncij u Republici Hrvatskoj Mons Giorgio Lingua.

Glavno euharistijsko slavlje odvijat će se na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u nedjelju 21. lipnja 2020. uz izravni televizijski prijenos na HTV1 od 09.58. Također, ista televizija na prvom programu emitirat će dokumentarni film o našem svecu u znakovitom terminu, u 21.06.

U nastavku je detaljan opis i raspored slavlja u nedjelju 21. lipnja u šibenskom svetištu sv. Nikole Tavelića:

09.00 do 09.05 – Zvone sva šibenska zvona

09.10 do 09.40 – Uvodni molitveni program koji se sastoji od pobožnosti sv. Nikoli Taveliću

09.40 do 09.50 – Upute za slavlje i pozdravi

09.50 do 09.55 – Zvone sva šibenska zvona

09.58 – Uključenje Hrvatske televizije i početak prijenosa

Procesija je posložena na rivi ispod katedrale. Prolazi rivom do ulice Vladimira Nazora, prelazi preko parka i dolazi na Trg Ivana Gorana Kovačića gdje je uređen prostor za slavlje svete mise.

Važne napomene:

  1. Ulazna procesija za svetu misu počinje u 10.00 sati.
  2. Zbog slaganja procesije potrebno je doći barem petnaestak minuta ranije.
  3. Liturgijska boja je crvena. Biskupi i provincijali te još tridesetak svećenika imat će misnice a ostali svećenici neka u pričuvi imaju crvenu štolu.
  4. Oblačenje za procesiju i misu je u katedrali.
  5. Zona oko svetišta i katedrale je zatvorena za promet.
  6. Sveta misa završava procesijom u samostanu svetog Frane.

Ovogodišnje slavlje pedesete obljetnice kanonizacije svetog Nikole Tavelića odvija se pod geslom “Sveti budite jer ja sam svet” (1Pt 1, 16). Neka nam sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, bude primjer ustrajnog i zauzetog rasta u vjeri i zagovornik kod Boga u teškim trenucima života.

Šibenik, 17. lipnja 2020.

fra Ivan Bradarić, gvardijan,
rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

OBJAVLJENO: 17.6.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik