Poruka našim prijateljima i svim ljudima dobre volje


Dragi prijatelji, ne bojte se!

Nisu ovo moje riječi nego to su riječi Svetoga pisma, iako ih potpuno prihvaćam i usvajam u ovim dramatičnim danima koje svi skupa živimo u nekakvoj nelagodi i strahu. S njima se Novi zavjet otvara i slobodno možemo reći zaključuje. Otvara se u riječi Navještenja, blagdana koji uskoro slavimo: „Ne boj se Marijo“ (Lk 1, 30) a ponavlja se i kod sv. Josipa, blagdana koji smo ovih dana proslavili: „Josipe, sine Davidov, ne boj se“ (Mt 1, 20). Iste će riječi anđeo ponoviti i pastirima (Lk 2, 10). I zaključuje riječ Božja kod uskrsnuća: „Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!“ (Mt 28, 10).

U Evanđeljima Isus često potiče učenike: Ne bojte se! Kao ono na jezeru kada nasta oluja (Mt 14, 22-33); ili kao na brdu Tabor kod Preobraženja (Mt 17, 1-13); kada Isus sokoli i oslobađa straha svoje učenike. Pa čak i u zadnjim danima svojega života kada svi redom, osim možda Ivana, pokazaše baš tu ljudsku slabost: strah. Sveti Pavao, iako i sam ugrožen, zatvoren i okovan, bacan u tamnice, šiban i bičevan, u brodolomu i raznim drugim nevoljama kušan, hrabri prve kršćane koji su pritisnuti nevoljama: „Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač?“ (Rim 8, 35). Kršćanin je čovjek nade, pa i protiv svake nade (Rim 4). Evo, sve to valja ovih dana iščitavati i o tome razmatrati prizivajući u srce kako Bog nikada ne napušta svoje vjerne. Ni mi vas ne napuštamo, dragi prijatelji. Iako su mjere zaštite takve da su izostavljena čak i sva javna slavlja svetih misa, mi redovnici franjevci konventualci drevnoga samostana svetoga Frane u Šibeniku svakodnevno pojačano molimo i bdijemo pred Presvetim i „privatno“ slavimo svete mise. Nismo vas napustili. S nama ste u ovim vremenima kušnje još jače prisutni u našim molitvama.

Želimo vas zamoliti za strpljenje. Pazimo jedni na druge na način da se ne izlažemo nepotrebnim pogiblima. Sve će proći pa i ovo vrijeme kušnje iz koje vjerujem da ćemo izaći još jači i povezaniji. Molimo za liječnike i medicinsko osoblje, za sve djelatnike u uslužnim djelatnostima, za hrvatsku policiju i vojsku te osobito za naše duhovnike.

U nastavku donosim molitvu svetoj Koroni. Sveta Korona je kršćanska mučenica. Rođena je oko 160 godine u Egiptu, a zbog vjernosti Kristu umorena je u Siriji. Zaštitnica je od epidemije, a po njoj je austrijski novac kruna dobio ime jer se štuje i kao zaštitnica novca i čuvara blaga. Naše najvažnije vremenito dobro jest zdravlje, pa molimo svetu Koronu neka nam izmoli kod Boga ovo blago.

MOLITVA SV. KORONI

O, sveta Korono, mučenice i zagovornice pred Bogom, moli za nas i zaštiti nas u ovoj dolini suza od nevidljivih sila mraka koje po cijelom svijetu siju smrt pod tvojim svetim imenom. O, sveta Korono, svjetlosnim prstenom tvog imena opasano je Sunce, pokreni taj krug svjetlosti neka nas rasvijetli u našim dušama, a posebno da zaštiti i naša tijela od bolesti opakog koronavirusa. Neka pred Bogom, Tvojom molitvom, nevidljive sile zla budu poražene od te silne Božje svjetlosti. O, sveta Korono, zaštitnice od svih mogućih epidemija, već dvije tisuće godina, Ti zaustavljaš te opake bolesti, pomogni nam i danas u našoj teškoj kušnji. O, sveta Korono, skini obruče zla koji su sa svih strana zlokobno opasali cijeli svijet, i ponovno uz Božju pomoć, opaši cijelo čovječanstvo presjajnim prstenom Božje mudrosti. O, svetice Korono, narod te se sjeća u velikim nevoljama, pomozi nam svojim zagovorom pred Bogom, da od sve Božje djece ukloni opaku smrtnu opasnost koja se na nas sve nadvila. Kako danas, tako i u vijeke vjekova. Amen.

OBJAVLJENO: 21.3.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik