Ovako će izgledati kip sv. Nikole


Kip sv. Nikole Tavelića

Otkrivamo kako će izgledati novi kip svetog Nikole Tavelića koji će biti postavljen u Jeruzalemu

Šibenski samostan franjevaca konventualaca i Nacionalno svetište svetog Nikole Tavelića čuvaju nastariju poznata svečeva sliku pred kojom bi se u nedjelju, 21. lipnja 2020., trebala održati i središnja proslava jubileja “50 godina Tavelićeve kanonizacije”, na dan kada je održana i kanonizacija u Rimu 1970. godine. Kako je bilo planirano, na proslavu su trebali doći svi hrvatski biskupi, a misno slavlje predvoditi kardinal Josip Bozanić. No, s obzirom na aktualnu situaciju s koronavirusom, pitanje je u kojoj će se mjeri slavlje moći održati.

U planu je da se na toj jubilejskoj misi predstavi i novi kip sv. Nikole Tavelića, koji se upravo ovih dana izlijeva u bronci, veličine više od dva metra. kip je rad akademskog kipara Vida Vučaka iz Starog Čiča kraj Velike Gorice. Sam blagoslov kipa zakazan je za 14. studenoga 2020., na svečev blagdan, i to u Jeruzalemu. U Šibeniku će se tada u Nacionalnom svetištu Nikole Tavelića zatvarati jubilejska godina, a u Jeruzalemu će biti svečano otkrivanje njegova kipa.

U ime ovog križa se živi, a ako treba i umire

To je jedan od projekata koji je za ovu godinu, uz najavljeno postavljanje kipa svetog Jeronima u rujnu, u benediktinskoj bazilici Usnuća Marijina na Sionu, u Jeruzalemu, u Svetoj Zemlji, dogovorio fra Tomislav Glavnik, vikar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca i realizator postavljanja spomenika sv. Nikole u Jeruzalemu.

Glavnik je ovih dana posjetio kipara Vučaka u njegovu ateljeu, a nama je omogućio uvid u izgled novog kipa svetog Nikole Tavelića. O svom djelu akademski kipar Vučak kratko je rekao:

Izraditi kip Nikole Tavelića za mene je bio veliki izazov. Ponajprije jer je to naš prvi hrvatski svetac i bit će postavljen u Jeruzalemu. Osim što je velika čast za kipara, sveti Nikola povezuje Hrvatsku i Jeruzalem, što izradi kipa daje još veće značenje. Nakon posjeta Jeruzalemu i proučavanja lokacije na kojoj će kip biti postavljen, vizualizirao sam način na koji ću prikazati kip svetog Nikole Tavelića i ikonografske detalje. Moja misao, kada sam radio skicu i razmišljao o izgledu kipa, išla je u smjeru da u jednoj ruci drži križ, dok s drugom pokazuje na njega i poručuje nam: “U ime ovog križa se živi, a ako treba i umire”. Znamo da je umro mučeničkom smrću, a potom je bio i spaljen, pa mu je ta vatra jedna od ikonografskih značajki i dio je modelacije kipa.


U sufinanciranje ovoga vrijednog projekta moguće je uključiti se novčanim darom na žiro račun: IBAN HR3823600001101908337, Svetište sv. Nikole Tavilića, Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik. Hvala Vam!

OBJAVLJENO: 19.5.2020.

Aktualno

Obredom Preminuća započela proslava blagdana sv. Antuna

Posljednjega dana trodnevne priprave, u crkvi sv. Frane u Šibeniku u subotu, 12. lipnja euharistijsko slavlje predvodio je fra Ivan Penava u koncelebraciji s fra Ivanom Bradarićem. U prigodnoj homiliji […]

Proslava sv. Ante – izdvajamo

I DJECA VOLE SVETOG ANTU Posebna veza sv. Ante i djece dogodila se još za svečeva života kada se zaštitnički postavljao prema obiteljima, pomagao im i privodio k Isusu. O […]

Trinaesti utorak u čast sv. Anti

Trinaestog utorka uoči blagdana sv. Antuna Padovanskoga, 8. lipnja, u šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) misu je predslavio misionar Krvi Kristove o. Stjepan Ivan Horvat. […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik