Osmi utorak pred blagdan sv. Ante


U šibenskoj crkvi sv. Frane na osmi od trinaest utoraka uoči blagdana sv. Ante Padovanskoga, 4. svibnja, misu je predslavio fra Augustin Zdravko Kordić iz šibenskoga Samostana sv. Frane.

Fra Augustin je homiliju započeo Isusovim riječima iz Evanđelja: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.“

Rekavši da je Isus te riječi izrekao na Posljednjoj večeri, znajući što će se dogoditi, za razliku od apostola. Istaknuo je da unatoč tomu on tješi apostole, umjesto da od njih traži utjehu. „Kakav to mir ostavlja Isus apostolima?“, upitao je propovjednik, dodavši da se čini kao da je zapravo došao nemir. Jer, kada je Isus uhvaćen, apostoli su se razbježali, a Petar ga je zatajio. Međutim, „to je dugoročniji mir“ naglasio je fra Augustin. Najprije je mir nastupio u uskrsnoj eksploziji radosti, a po silasku Duha Svetoga nad apostole oni se „više ničega ne boje – naviještaju neustrašivo radosnu vijest. I radosni su što mogu za Isusa Krista trpjeti“, rekao je.

Iznijevši primjer mučenika iz prvih progona Crkve, fra Augustin se osvrnuo i na primjer sv. Ante Padovanskoga. On „je bio čovjek mira Božjega“. Napomenuo je da je „svetac svega svijeta“ već kao redovnik augustinac imao mir. A mir ga je pratio i kada je postao franjevac te krenuo u misije u Maroko, sa željom da podnese mučeništvo. Prepuštajući se Božjoj volji, zadržao ga je i kada se njegov plan nije ostvario. Nastavio je s mirom propovijedati po Europi. „Mir ga je pratio i na smrtnom času“, rekao je predslavitelj, dodavši da je svetac i pisao o miru.

„Mir Božji je neobično važan i potreban i nama“, poručio je fra Augustin okupljenim štovateljima sv. Ante. Kao primjere naveo je mir koji nastupa nakon ispovijedi te mir i radost nakon učinjenoga dobrog djela.

„Danas mnogi ratovi u svijetu nastaju zbog nemira – u prvom redu jer se bogati bogate, a siromašni nemaju od čega živjeti. Zato je sv. papa Pavao VI. rekao da je drugo ime za mir pravda“, nastavio je, potaknuvši na pravednost u življenju.

„Neka nam sv. Ante podari mir duše koji nam Isus Krist obećava“, zaključio je fra Augustin.

Misu su suslavili gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić i župnik Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Vjernici su se za slavlje mise pripremali moljenjem krunice, molitvom Večernje i pobožnostima sv. Anti. Nakon mise iskazali su štovanje moćima sv. Ante koji je sunaslovnik crkve sv. Frane.

Priprava za svečev blagdan nastavit će se devetim utorkom 11. svibnja, kada će misu predslaviti fra Ivan Bradarić.

OBJAVLJENO: 5.5.2021.

Aktualno

Kad i Svetac zatreba pranje

Blagdan sv. Ante pustinjaka proslavljen je u crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se njeguje stoljetni kult i štovanje mlađeg i poznatijeg njegova imenjaka, sv. Ante Padovanskoga. Uskoro će i […]

Proslavili smo blagdan Gospodinova Rođenja

Radosno slavimo ovaj blagdan mi koji smo se pripremali za njega, četverotjednim vremenom došašća. Mi koji smo kroz liturgiju slušali njegovu riječ: po proroku Izaiji – da pripravimo put; po […]

Bog ili ništa!

Boga možemo susresti jedino u vječnoj tišini, kaže kardinal Robert Sarah. Bog govori šutnjom i jedino šutnja može iskazati Boga. Jedino je tišina ono nešto iskonsko iz kojega sve izvire. I kada nije […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti