Održana tribina o žrtvama totalitarnih režima


Samostan sv. Frane u Šibeniku organizirao je i ove godine tribinu u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, fašizma, nacizma i komunizma. To je spomendan u Republici Hrvatskoj. Među brojnim žrtvama tih zločinačkih sustava su i mnogi hrvatski svećenici i časne sestre. Ove godine tema je bila: „Fra Rafo Kalinić – žrtva svoga svećeništva“.

Okupljene je uveo u temi i ujedno pozdravio domaćin fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane u Šibeniku.

Slijedila su dva kratka izlaganja. Najprije je poznati šibenski odvjetnik,  aktivni vjernik i član mješovitog katedralnog zbora sv. Jakova g. Branimir Zmijanović održao uvodno predavanje. „Vrlo je važno, osobito u javnom i profesionalnom povjesničarskom prostoru poticati stalna istraživanja povijesnih izvora i građe, ali prvenstveno se time baviti, profesionalno i u skladu s uzusima znanstveno istraživačkog rada, ispravno i kritički sagledavati promatrane fenomene i iznositi jasne i na dokazima utemeljene zaključke o zločinima, nasilju i nepravdama koji su naneseni svima tijekom vladavine odnosno terora koji su sijali totalitarni režimi, bez obzira o kojim režimima se radi“  rekao je u uvodu Zmijanović. O tome kako totalitarni ili autoritarni režim nastaje i kako se stvara privid općeg prihvaćanja u narodu Zmijanović je protumačio: „Totalitarni režimi uspostavljaju koheziju režima i građana indoktrinacijom i propagandom, pa se stvara privid apsolutne sljubljenosti režima i građana, no ta pojava je posljedica apsolutne vlasti nad masovnim  medijima i nepostojanja unutarnjeg nadzora. Svoje glavno uporište totalitarni režimi imaju u ideologiji i propagandi, kultu ličnosti, vanjskom i unutarnjem neprijatelju te konačno tijelima policijske države i teroru“.

Budući da je tema ovih tribina progon i mučeništvo brojnih pripadnika klera i redovništva u hrvatskom narodu od strane totalitarnih i autoritarnih režima, Zmijanović je dodao: „Nije slučajno da su na udaru tih režima svećenici koji staju uz svoj narod, uz svoju pastvu. Poznato je da je blaženi Alojzije Stepinac bio proganjan i od režima NDH, da mu se otvoreno prijetilo pa čak i okružnicama Ustaške mladeži zbog njegovog zauzimanja za progonjene i potlačene, Srbe, Židove. Blaženika je potom, što je dobro znano, progonio i komunistički režim, kroz montirano suđenje“.

Bit obilježavanja današnjega dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima nije samo u komemoraciji i sjećanju, nego i u podsjećanju na brojne rezolucije i dokumente najviših institucija Europske unije o uvođenju lustracije kao pojma i mogućnosti implementacije u domicilno pravosuđe i zakonodavstvo, kojim postupkom, nove generacije imaju pravo i dužnost rasvijetliti mnoge događaje, a posljedično, sankcionirati upravo ideologiju, dok pravosuđe treba obaviti sve ostalo, a što odgovara ili ima obilježja zločina – zaključio je Zmijanović.

U drugom dijelu tribine predstavljen je konkretan primjer žrtve totalitarnog režima u liku redovnika i mučenika, fra Rafe Kalinića, člana franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, a njega je predstavio fra Žarko Maretić. Fra Rafo Kalinić bio je profesor u predratnoj i ratnoj franjevačkoj sinjskoj klasičnoj gimnaziji. Ostavio je divan primjer redovnika uzorna života o čemu su kasnije prikupljena brojna svjedočanstva. Za fra Rafu je njegovo redovničko Pravilo bilo životni smjerokaz, koje mu je pomoglo da nastoji slijediti duhovnog oca svetoga Franu, vjernošću koju je naučio u novicijatu. Svoj život je shvatio kao jedan novicijat za svetost života na ovoj zemlji i za ulazak u Kraljevstvo nebesko.

Najsjajniji primjer fra Rafo nam je ostavio na kraju svojeg života, kada je trebalo iz samostana poći podijeliti bolesničko pomazanje i ostale sakramente za umiruće. Zbog borbi njemačke vojske i partizana oko Sinja bilo je mnogo nacističkih vojnika a među njima i pripadnika SS divizije Prinz Eugen. U takvim okolnostima,  i dok se većina subraće bojala i oklijevala ići k umirućima, fra Rafo se ponudio odmah otići i podijeliti sakramente, spreman i na mučeništvo. Na povratku fra Rafo se stavio u obranu napaćenog naroda te je nacistima pokušao reći da taj narod nema nikakvu krivnju i da nepravedno podnosi teror. Fra Rafu su nacisti mučki ubili, a potom mu tijelo ubacili u jednu kuću koju su, zajedno s nekoliko mještana uguranih u istu kuću, zapalili.

Mučeništvo je fra Rafo trpio u svojem svećeništvu zbog kojega je umro, hrabro, na Kristovu putu, zaključio je fra Žarko Maretić.

Na koncu tribine fra Ivan je zahvalio predavačima, a susret je zaključen pozivom svim nazočnima na zajedničku molitvu za žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

OBJAVLJENO: 24.8.2020.

Aktualno

Iskapanja uz crkvu i molitva za pokojne

Mnogi vjernici koji posjećuju crkvu sv. Frane, ali i brojni prolaznici, ovih su dana zatečeni novim stanjem oko ove važne šibenske crkve. Naime, u sklopu rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, […]

Godina sv. Josipa u crkvi sv. Frane

Postoji veoma značajna poveznica crkve sv. Frane u Šibeniku sa sv. Josipom. Stoljetni niz kulta i vidljivog traga što je ostao do danas u vidu prekrasnog drvenog svečeva oltara. Četiri […]

Zaključena 2020. godina

SLAVLJEM SVETE MISE ZAHVALNICE ZAKLJUČENA GRAĐANSKA GODINA Ispraćaj građanske godine u Crkvi se obilježava slavljem posljednje svete mise Zahvalnice. To je prigoda da se uz pjevanje himna Tebe Boga hvalimo, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik